fbpx
Politika

SAZNAJTE: ZAŠTO JE PREMIJERKA BRNABIĆ DOŠLA U ZAJEČAR?

istocnevesti.com

Da li država ima neku strategiju za razvoj ruralnih područja države, poput Timočke Krajine, koji su to projekti bitni za grad Zaječar u ovom trenutku, ali i zašto Zaječara nema na spisku gradova u kojima će u prvoj fazi biti izgrađeno 1500 stanova za pripadnike snaga bezbednosti samo su neka od pitanja na koja su novinari potražili odgovore od Predsednice Vlade Ane Brnabić, ali i gradonačelnika Zaječara Boška Ničića.

istocnevesti.com

Pompezno najavljivana činjenica da će premijerki Brnabić gradonačelnik Zaječara Boškom Ničić i saradnici prezentovati projekte koji su u toku i koji će biti realizovani u narednom periodu u gradu Zaječaru ostali su „priča iza zatvorenih vrata“ jer je na pitanje dopisnika RTV Bor, Zorana Milićada  o kojim projektima je reč gradonačelnik Ničić kratko odgovorio:

„To su projekti gde ćemo mi da apliciramo za novac iz Evropskih fondova.

Neću ih sada nabrajati, ima puno projekata.

Oni se pre svega odnose na putnu infrastrukturu, a neki su vezani i za delove od javnog značaja“, odgovorio je Ničić kratko.

O pređašnjem sastanku i razgovoru premijerka Brnabić diplomatski je govorila.

Njen govor prenosimo vam u celosti.

„Imali smo malo duži sastanak na kome je bilo reči o projekatima za koji je zadužen grad Zaječar.

Reč je o nekoliko projekata.

Za jedan od njih zadužena je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima.

To je projekat koji se tiče školske infrastrukture.

Deo projekata koji se tiče zdravstvene infrastrukture dobro napreduje.

Moram da najavim da je danas i Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu objavilo poziv za finansiranje projekata namenjeno jedinicama lokalne samouprave, na šta sam podsetila gradonačelnika i njegov tim.

Treba da razmisle o tome koji bi projekt trebalo da kandiduju, jer je konkurs raspisan do 15. marta i nema puno vremena.

Tu je fond nekih 320 miliona dinara , i on je 30 puta uvećan u odnosu na prethodnu godinu.

80% tih sredstava se upravo odnosi na infrastrukturne projekte, pogotovo na komunalnu infrastrukturu.

Drago mi je što je uz pomoć Vlade Srbije problem u fabrici kablova rešen na zadovoljstvo svih i zato sam zahtevala da i direktor te poljske kompanije bude danas sa nama.

Mi se nadamo da ćemo uspeti da od budućih investitora dobijemo neke nove vesti. jer nam je to svakako cilj. Privreda nam je važna i Vlada Republike Srbije se zalaže za to da se lokalne samouprave što više razvijaju u tom smislu“, istakla je Brnabić.

Verujemo da je pominjujći projekat vezan za Kancelariju za upravljanje javnim ulaganjima premijerka Brnabić mislila na projekat uređenja Doma zdravlja u Kotlujevcu, rekonstrukciji škole „Hajduk Veljko“, ali i rekonstrukciji Doma zdravlja u Zaječaru i dečijeg dispanzera koji je u jako lošem stanju.

grliško jezero

foto: vukovisadunava.com

Pomenuti projekat trebalo bi da obuhvata i sanaciju klizišta u krugu zaječarske bolnice, ali i odmuljavanje Grliškog jezera i projekt navodnjavanja Timočkog regiona.

Sve ovo je odmah po povratku iz Beograda sredinom juna prošle godine gradonačelnik Ničić najavio lično. (Više o tome pročitajte OVDE!)

O tome da li država u ovom trenutku ima neku strategiju za razvoj Timočke Krajine ( poput snajavljivane „slobodne zone“), ali i to da li ćese u Zaječarugraditi stanovi za pripadnike snaga bezbednosti i na kojoj lokaciji…saznajte u tekstovima koji slede.

Hvala što nas pratite!

1 komentar

Dodaj komentar