Društvo

Saznajte ŠTA JE SMISAO PRAVOSLAVNOG POSTA (VIDEO)

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Za sve pravoslavne vernike protekle nedelje počeo je Uskršnji post. Ovaj post je jedan od četiri velika višednevna posta, a zove se još i Sveta Četrdesetnica ili Časni post.

U crkvi post je ustanovljen od najranijih vremena, a njegov osnovni cilj jeste očišćenje duše i tela od telesnih i duševnih strasti, čulo se sinoć na predavanju „Smisao posta u pravoslavnoj crkvi“ koje je održano u zaječarskoj muzičkoj školi.

„Deo iz Starog zaveta kaže da je Gospod Bog blagoslovio Adamu da sve koristi osim od drveta i tu se vide neki prvi primeri posta. Zapravo to drvo nama bi bilo podsetnik da nije sve ljudski posed koji se možemo mimo Boga crpeti, već je sve što imamo dar Božji. U tom slučaju, ako se to tako shvati i doživi istina koja nas okružuje, onda mi dugujemo zahvalnost i poštovanje Bogu“, kazao je jerej Novak Bojanić.

Hrišćani će se u narednih šest nedelja uzdržavati od mrsne hrane, ali i loših misli i dela, a sve kako bi dušu i telo pripremili za dolazak najvećeg hrišćanskog praznika, Uskrsa.

crkva-zajecar

„Telo i duša su povezani. Telesno uzdržanje sigurno nas preobražava i zato se kaže u zdravom telu zdrav duh. Jer ovo za nas jeste zdravlje, ne samo u rasnosti i medicinskom smislu, već i u mogućnosti da pokažemo da smo slobodni od svakog oblika zavisnosti, koje mi nazivamo strastima i porocima“, istakao je jerej Novak Bojanić.

U vreme posta potrebno je da što više hranimo svoju dušu molitvom, pa i Crkva u vreme postova podstiče svoje vernike na molitvu, kako u hramovima, tako i u ličnim molitvama kod kuće. Vernici bi trebali da izbegovaju svako slavlje i zabavu, a poželjno je i da period posta provedu u čitanju Svetog Pisma i drugih verskih knjiga.

Dakle, ukoliko postite, poštujte pravila crkvenog posta, a pre početka uvek se najpre posavetujte sa vašim duhovnikom.

Pogledajte prilog „Online televizije“:

 

Dodaj komentar