fbpx
BuyBitcoinswithDebitCard
Politika

Saopštenje – “Zaokreta019”

“Zaokret019” obraća se javnosti sa detaljima vezanim za nabavku novogodišnjih ukrasa JКP Timok održavanje.

“JKP “Timok održavanje” je za 2.290.000 dinara od ateljea Vladimira Кucljaka kupilo 4 novogodišnja parkovska ukrasa – jedan ćup sa cvećem, jednu svetleću fontanu, svetleću vilu i jedan svetleći prolaz. Za ove četiri figure od žice i sijalica plaćeno je 19000 evra. Samo letimičnom pretragom na sajtovima koji se bave prodajom ulične led dekoracije pronašli smo sva „idejna“ rešenja naručenih predmeta koja su zahtevana konkursnom dokumentacijom. Cena predmeta u prodaji je višestruko niža od onoga što je “Timok održavanje” platilo Vladimiru Кucljaku, pa se pitamo da li je možda tu uračunata i višegodišnja naknada za orezivanje leptir – žbuna obzirom da je atelje Кucljak poznato po tapijarama koje dobro naplaćuje lokalnim samoupravama, a jedna takva instalirana je preko puta drvenog mosta.

Da su kojim slučaje ukrasi koje je JКP “Timok održavanje” naručilo kupljeni bez javne nabavke, u slobodnoj prodaji u svojim najskupljim varijantama ne bi koštali više od 5000 evra.

“Timok održavanje” ih je platilo za 14 000 više. Jasno je da se nabavka ne može vršiti kupovinom dobara na sajtovima, ali je ovo odličan pokazatelj kako se manipuliše javnim novcem. O tome koliko bi ovi ukrasi koštali da su kupljena led creva i da je firma agažovala zaposlene za njihovu izradu ne treba dodatno govoriti, to bi zaista bila velika ušteda.

Nažalost tako nešto nije moguće sve dok se javna preduzeća pa i “Timok održavanje” bave izvlačenjem budžetskog novca. Svedoci smo da je ovo preduzeće od firme SLED 2018. godine za 30 000 evra kupilo dobra, led creva i dodatni materijal za izradu ukrasa ali ih je tom prilikom kao i sada ukrase višestruko preplatilo. I tada, kao i uvek, pa i sada kada je od firme SLED kupljeno 8 kometa i 8 spirala koje će biti okačene na stubove rasvete Timok održavanje plaća višestruko više.

Na sajtovima za prodaju ti ulični dekorativni elementi ne koštaju više od stotinak evra, pa bi nas ovih 16 ukrasa koštalo 1600 evra. “Timok održavanje” ih je platilo skoro 4000.

Samo na jednoj nabavci na ovaj način ovo preduzeće je nanelo veliku štetu javnim sredstvima. A nabavke su svakodnevne u svim javnim preduzećima, ustanovama i Gradskoj upravi. Zato mi iz “Zaokreta019” tvrdimo da novca ima i da Zaječar ne može biti siromašan grad.

Njegovi žitelji uredno izmiruju svoje obaveze i pune budžet ali se onda odatle naš novac odliva na partijska preduzeća i u burazerske firme.

Pozivamo nadležne organe da se pozabave poslovanjem JКP “Timok održavanje” i ispitaju sve javne nabavke koje je ovo preduzeće sprovelo od svog osnivanja do danas kao i tokove javnog novca. Mi ćemo javnost i dalje informisati o svakom dinaru javnog novca koji se zloupotrebi.”

4 komentara

 • Pretpostavljam da je Zaokret 019 zajecarska grupa gradjana. I normalno je da kao takva paznju posvecuje LOKALNIM temama i problemima,sto i treba da radi.
  Ali u svim civilizovanim i demokratskim drzavama i drustvima NIKO NE MOZE DA LIMITIRA I SPRECI lokalne grupe gradjana da se transparentno ,javno i argumentovano bave i mnogo VECIM I STRATESKIM TEMAMA koje su i bukvalno od ZIVOTNOG INTERESA za lokalne zajednice, gradove, opstine,okruge ,regione.u kojima su te grupe gradjana aktivne, i u kojima i zive i rade.Tacka.😀
  Pa taj neprikosnoveni demokratski i gradjanski princip vazi i za gradjane Zajecara iz Grupe gradjana Zajecar 019 i ,,KORIDOR ZIVOTA celog ovog demografski,ekonomski,socinalni…IZDISUCEG regiona Timocke krajine ,i sireg celog ovog regiona Istocne Srbije.. i ovog POGRANICNOG regiona Srbije .😀
  Dakle to vazi i za
  Zajecar 019 i TRANSEVROPSKI (Atlanski okean-Crno more) MULTUMODALNI saobracajni koridor- Istok
  (Crnomorski koridor).
  Ciji i DRUMSKI I ZELEZNICKI TRANSEVROPSKI ASPEKTI PROLAZE KROZ I UZ SAM ZAJECAR…😀 I sta tu moze da bude nejasno…?
  I pozdrav iz 🚞

 • ..i to je onda pravi i strateski ZAokret 019 ..😀
  Jer kuca se gradi od temelja…
  A NIJEDAN region u Evropi se NIKADA I NIGDE NIJE NIJE NI OPORAVIO NI RAZVIO BEZ SVOG PRIPADAJUCEG SAOBRACAJNOG KORIDORA…😀
  Kako se zove i gde je u Evropi taj region koji je to uspeo ..?
  😀😀😀
  Pa nikada to NECE ni ceo ovaj region Istocne Srbije BEZ svog ,,KORIDORA ZIVOTA,,…
  I sve TO vec odlicno ZNA i CEO ovaj region Istocne Srbije,CELA Timicka krajina, kao i CELI Zajecarski okrug i Zajecar….
  I sta i tu uopste ima i moze da bude nejasno…?😀 Pozz.N.C.

 • Uzalud pozivate ” nadležne organe “. Oni su njegovi i bave se pojedincima koji su protiv njega a za prosperitet Zaječara i njegovih gradjana. Naš gradić je bio pod okupacijom turaka, nemaca ali u sva ta vremena se bolje živelo i nije bilo ovakve pljačke i siromašenja naroda. Borski okupatori, komada dva, ostavljaju ljude bez posla po njihovom nahodjenju. Cele porodice zavijaju u crno sprovodeći svoju osvetničku politiku.
  Samo treba obratiti pažnju koje i kakve likove postavlja za direktore javnih preduzeće , ustanova i svuda gde mogu. Primer takvog kadriranja su dva invalida koja su vodila JKP ” Timok održavanje ” od osnivanja pa do sad. Sve što je kupljeno, a preplaćeno, se odražava na imovno stanje i konto direktora, poslušnika i naravno vladara ovog grada i krojača naših sudbina.
  Na biračkom mestu ne smemo da zaboravimo ovu višedecenijsku pljačku kao ni one koje mu pomaži a ni one koji su ga doveli na vlast. U svim mahinacijama je učestvovao lokalni SPS i njegovi lideri su to dobro i debelo naplatili. Gagi, Neli, Ivanić kao prvoborci i ovi sad kao pioniri , zdušno rade protiv svog grada i uništavaju ga zajedno sa nama. Normalno oni uživaju, nima je dobro a nama kako je, to sami znamo.
  Na izbore, pa ako nepomogne il se ne opametimo, na ulice.
  Još samo jedno godišnje doba nas deli ili od spasa ili od nojeve barke. Šta će nam se desiti zavisi od nas samih. Ako budemo pošteni, pametni i svesni odbacićemo se od dna. U protivnom neko mora da ugasi svetlo.
  Oduži se ova ” borska ” okupacija kao gladna godina ( i to prestupna).

 • ma sve to moze vrlo jednostavno da se resi..SLOZNO ..motke u ruke..pa da ispratimo djubre do ulaza u bor..ili bracevac..a i ostale..

Dodaj komentar