Društvo

Saopštenje Gradskog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika grada Zaječara

Gradski odbor Unije sindikata prosvetnih radnika grada Zaječara oglasio se saopštenjem povodom kršenja zakona u OŠ „Branko Radičević“ u Boru.

Saopštenje prenosimo u celosti:

“Već nekoliko meseci vas obaveštavamo o dugogodišnjim nezakonitostima u OŠ „Branko Radičević“ u Boru. Кrenula je nova školska godina, ali se u pomenutoj školi, nažalost, ništa nije promenilo na bolje.

Jedan u nizu negativnih primera kršenja zakona u školama širom Srbije, upravo je onaj koji nalazimo u OŠ „Branko Radičević“ u Boru.

Naime, pomenuta škola je prošle školske godine u petom razredu, kao drugi strani, ponudila nemački jezik, iako nije imala stručnog nastavnika. Zahvaljujući ponuđenom predlogu, privlačenjem učenika iz ostalih škola, OŠ „Branko Radičević“ je, na štetu drugih, uspela da oformi četiri odeljenja petog razreda.

Međutim, zbog takvog poteza, nastavnici francuskog jezika ostali su bez norme, dok su, paradoksalno, nastavu nemačkog jezika izvodili, za to nestručni, nastavnici engleskog jezika, kojima je to obračunato kao rad preko norme.

Dakle – trostruka šteta! A da ne govorimo o tome da takvo ponašanje pojedinih direktora niti je dozvoljeno niti je društveno prihvatljivo niti je moralno. Nastavnici francuskog jezika su još tada, na adrese relevantnih i nadležnih institucija, uputili dopise kojima su ukazali na ovaj problem, ali su ostavljeni bez odgovora. Pomenuta, OŠ „Branko Radičević“, ove školske godine uradila je istu stvar. Učenicima četvrtog razreda je ponuđeno da izaberu ruski ili nemački jezik. Potpuno nelogično, s obzirom na činjenicu da škola i dalje ne raspolaže stručnim kadrom za ruski i nemački jezik.

Pravilnikom o nastavnom planu za drugi ciklus osnovnog obrazovanja i vaspitanja i nastavnom programu za peti razred osnovnog obrazovanja i vaspitanja („Sl. glasnik RS – Prosvetni glasnik“ broj 6/2007, 2/2010, 7/2010 – dr. pravilnik, 3/2011 – dr. pravilnik, 1/2013, 4/2013, 11/2016, 6/2017, 8/2017) od 30.08.2017. godine propisano je da učenik bira drugi strani jezik sa liste stranih jezika koju nudi škola u skladu sa svojim kadrovskim mogućnostima i izučava ga do kraja ciklusa. Nepoštovanje ove pravne norme od strane rukovodstva pomenute škole dovelo je do situacije da je prošle školske godine jedan učenik, koji je naknadno došao u OŠ „Branko Radičević“, bio primoran da razredni ispit iz nemačkog jezika polaže u drugom gradu, jer u Boru nema nijednog stručnog nastavnika za nemački jezik.

Sa ovim u vezi postavlja se i mnogo ozbiljnije, pitanje zakonitosti, postignuća i kvaliteta obrazovanja čitave generacije školske 2019/2020. godine, kojoj su nastavu nemačkog jezika predavala nestručna lica.

Matična škola ima ukupnu površinu 3761m2, Pravilnikom o standardima i kriterijumima za finansiranje osnovnog obrazovanja i vaspitanja propisano je da po noramativu na 450m2 ide jedan pomoćni radnik, pa je nemoguće da u matičnoj školi postoje 9,5 pomoćnih radnika. Za izdvojeno odeljenje Oštrelj u JIS „Dositej“ prikazano je da ima površinu od 500m2, gde na osnovu provera preko programa GeoSrbija vidi se manja površina objekta. Iako je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja poslalo dopis da ustanove moraju da dostave fotokopiju posedovne liste iz Кatastra nepokretnosti ili neki sličan dokument, baš da bi se upravo sprečile nezakonitosti, OŠ „Branko Radičević“ i ove školske godine uspela zakulisnim radnjama, nezakonito, da ima pravo na više pomoćnih radnika.

U OŠ „Branko Radičević“ u Boru avgusta meseca postojala je slobodna norma za 55,55% časova srpskog jezika. Nastavnica srpskog jezika koja je bila tehnološki višak u OŠ „Dušan Radović“ za 27% podnela je zahtev za preuzimanje. Direktor OŠ „Branko Radičević“ iako postoje slobodno časovi, koleginici dodeljuje samo 22% norme, odnosno jedno odeljenje, gde je nedeljni fond četiri časa. Direktor je bio u obavezi i morao je da joj da odeljenje petog razreda gde je fond pet časova nedeljno i da koleginica ne bude tehnološki višak. Na drugoj strani dva nastavnika srpskog jezika u OŠ „Branko Radičević“ imaju prekonormi rad i to je još jedan primer loše prakse da se onima, koji već imaju punu normu, daju i dodatni časovi, što bi naš narod rekao „preko pite i pogača“, dok sa druge strane postoje kolege sa nepunim radnim vremenom ili tehnološki viškovi.

OŠ „Branko Radičević“ u Boru od VI-VIII razreda ima 10 odeljenja i to je 100% norme za nastavu fizike. Međutim, direktor nastavniku fizike obezbeđuje prekonormi rad od 12%. Ovo je jediina škola u Srbiji koja dobija prekonormi rad za nastavu fizike pa se pitamo kako i zašto ova škola ima 11,94% norme više?!

Da li ovakav poslodavac, za koga je prosvetna inspekcija, s pravom, konstatovala da postoje uslovi za njegovo razrešenje, zaslužuje da se nalazi na čelu jedno obrazovno-vaspitne institucije. I šta mislite, treba li takvima dati otkaz ili da im resorno ministarstvo, osim škola, pokloni i po licencu?”

Gradski odbor Unije sindikata prosvetnih radnika grada Zaječara

Dodaj komentar