Dikie Lebedi

Retorta iz pakla: Šta se „mućka“ u Apotekarskoj ustanovi „Zaječar“?

Apotekarska ustanova „Zaječar“ može se pohvaliti izvrsnom galenskom laboratorijom. Svako ko je makar jednom ušao u našu gradsku apoteku i imao potrebu za nekim od lekova, mogao se uveriti u to: asortiman galenskih proizvoda koje naša apoteka priprema je izvanredan. Upravo zato, naša apotekarska ustanova može se pohvaliti i time da je jedna od retkih u Srbiji koja ima dozvolu za proizvodnju i stavljanje u promet galenskih preparata za potrebe drugih apoteka.

Galenska laboratorija naše ustanove je bukvalno mala fabrika – i ponos našeg grada, ali….ništa na svetu nije idealno, pa ni zakulisna dešavanja u ovoj ustanovi.

Jedan od primera koji to dokazuje jeste i čijenica da iako je kolektivni ugovor istekao pre već pet meseci, novi još uvek nije potpisan, mada zakon nalaže da mora postojati.

Mreža apotekarske ustanove u proteklih godinu ipo dana značajno se proširila otvaranjem novih apoteka. Kuriozitet je da je direktorka o otvaranju apoteke u „Karađorđev venac“ obaveštena putem lokalne televizije, koja je u svom informativnom programu izvestila građane o otvaranju.

Ovo je, čini se prilično apsurdna situacija, međutim, još je apsurdnija činjenica da je mreža uporno širena, iako je već posle otvaranja prve apoteke bilo prilično jasno da nijedna od njih neće biti finansijski isplativa (što je naročito slučaj sa apotekom koja se nalazi do zgrade Gradske uprave). Zaposlenima su, pored toga, smanjene i plate – za predviđenih 10% (smanjenje za koje je zaslužna Vlada RS), a onda i za još 30%.

Imajući u vidu da je apoteka prilično dobra u onome što radi, nije bilo realne potrebe za smanjenjem plata – naročito ako se uzme u obzir činjenica da je tih 30% obezbeđivano kroz sopstvene prihode, preko proizvodnje preparata u galenskoj laboratoriji. Jedini mogući razlog za smanjenje je otvaranje neisplativih apoteka, koje posluju tek toliko da odmanje prihod privatnim ustanovama, a opet ne dovoljno dobro da bi bile isplative.

Među zaposlenima u Apotekarskoj ustanovi vlada veliko nezadovoljstvo: radnici u novim apotekama zaposleni su bez konkursa i uglavnom preko veze; obim plata je smanjen (srednjem kadru za skoro 18,000 dinara), a obim posla ostao je potpuno isti. Naravno da ne smeju da kažu ni keks: u ustanovi se primenjuje pouzdani sistem zastrašivanja radnom knjižicom – pokornu glavu sablja ne seče, pa tako zaposleni ćute i trpe.

Neproverena je i nepotvrđena tvrdnja pojedinih zaposlenih u ustanovi da Apotekarska ustanova navodno plaća nekakav „reket“ po nalogu SaMi-ja, te da novac od tih 30% upravo ide u svrhu plaćanja tog nepoznatog danka.

Lično, ne mogu da tvrdim da je to istina, ali ono što mogu da kažem na osnovu razgovora sa zaposlenim iz raznih javnih ustanova u gradu jeste da se isti danak pominje u nekoliko javnih ustanova i da je, prema pojedinim navodima povezan sa finansiranjem „besplatnih“ vrtića u Zaječaru, koji će „baj d vej“ od septembra biti „besplatni“ po ceni od 5,000 dinara.

„Sapunica“ se tu ne završava – jer, kakav je to srpski zaplet i drama bez kuma i kumovskih zavrzlama.

Venčana kuma direktorke na poklon nije dobila standardni „televizor“, već mesto predsednika sindikata – na koje je postavljena po njenom nalogu, a onda i blagoslovljena sa 10,000 dinara većom platom, koje prethodni predsednik nije imao. Eto, i posle neka neko kaže da je kuma dugme.

Bilo kako bilo – nešto se mutno dešava u Apotekarskoj ustanovi, o čemu zaposleni odbijaju javno da pričaju u apsolutnom strahu od terora. Nije za začuditi: u nekoliko ustanova u Zaječaru nepodobnima su uskraćene sve privilegije, izloženi su užasnim torturama i pritisku, a neki su dobili i nogu.

Sasvim je izvesno da će se tako i nastaviti: jer, niko ne sme da ustane i niko neće da se solidariše. Nema pomoći ako se pobuni samo jedan – otkačiće ga i gotova stvar- jedan se lako zameni i otpusti.

Ali, ako ustanu svi, e to je već druga priča.

Imate li petlju za to, dragi moji sugrađani? Ili vam je kičma postala suvišni organ u procesu napredne evolucije?

Mislite o tome.

Dikie Lebedi

6 komentara

 • Pa neki imamo kicmu a neki nemate. Na primer ti pricas o kicmi a pises tekstove pod pseudonimom, Baj d vej, nepismena si do bola. Da ti pojasnim, boli koliko si nepismena.

 • Postovani gospodine, drago mi je sto ste procitali moj tekst, upravo je i namenjen Vama slicnima. Pod pseudonimom ili ne, barem pisem ono sto je istina – dok saucesnici teskih pronevera ne smeju da beknu ni pod pseudonimom. Mozda sam i nepismena, ali posmatrajuci raspored interpunkcijskih znakova dolazim do pitanja: Da li je podesno da mi vi to kazete? Sta vas vise boli: moja nepismenost, ili kicma od jahanja ove i ovakve vlasti? Ako je moja nepismenost bolnija, onda znam lek.

  • Ti ne znas sta je interpunkcijski znak, a po tvojim tekstovima, ne znas ni cemu sluze. To smo resili. Kad budes potpisala tekst Imenom i Prezimenom, onda pricaj o kicmi. Koju nemas, ocigledno. Druga stvar, umesto sto samo pljujes, daj neko konkretno resenje za neki od problema kojima se tako “strucno“ bavis. Idiotizam u novinarstvu je cesta pojava, ali probila si sve granice.

 • Ovaj tekst je sramota, jer je očigledno koliko je truda apoteka uložila u svoj razvoj, a sve za dobrobit građana. Zaječarci možda nisu ni svesni koliko je teško doći do lekova u drugim gradovima (svratite samo do Bora), a Apotekarska ustanova Zaječar se trudi da građani budu snebdeveni 24h dnevno. Znam to iz ličnog iskustva…

 • Gospodine Nicicu,
  vase uvrede me nimalo ne doticu, jer sam navikla da ih slusam svakodnevno: uvrede su u nasoj zemlji vec duze vreme standardni odgovor na istinu koja boli. Konkretno resenje bi trebale da daju nadlezne ustanove, koje bi trebale da kontrolisu poslovanje poslovnih subjekata. Ne vidim na koji je nacin pljuvanje reci da u nekoj firmi nije potpisan kolektivni ugovor, iako je to zakonom predvidjeno, ali bih volela da mi pojasnite. Sto se pismenosti tice, opet, ne zelim da diskutujem o tome sa vama, mislim da niste kompetentni. Osim toga, to sto ste se vi potpisali imenom i prezimenom, ne znaci da je vase, a takodje, napominjem da nisam jedini kolumnista koji pise pod, nazovimo to, umetnickim imenom. Srdacan pozdrav.
  P.S Nije lepo nazivati ljude idiotima, samo zato sto vam se njihovo misljenje ne svidja.

 • Draga Sanela,
  Dostignuca u polju rada apoteke nisu dovedena u pitanje, niti strucnost radnika galenske laboratorije, i njihov rad. Ono sto jeste predmet diskusije je kolektivni ugovor koga nema, a zakonom bi trebalo da ga bude, kao i cinjenica da su plate smanjivane i prekrajane.
  Ljubazno molim da ponovo procitete tekst.
  Hvala na komentaru.

Dodaj komentar