Politika

Rebić: U sinoćnim protestima povređena 43 policijska službenika i 17 demonstaranata

Vladimir Rebić, direktor policije; FOTO: printsceen/RTS

Direktor policije Vladimir Rebić rekao je danas da su u sinoćnim protestima povređena 43 policijska službenika i 17 demonstaranata. Prema njegovim rečima, zapaljeno je pet službenih vozila, a privedene su i 23 osobe, prenosi insajder.net.

Rebić je u gostovanju na RTS-u rekao da je bio iznenađen sinoćnjim događajima i da nije bilo očekivano da se u jednom, kako kaže, demokratskom društvu neko odluči da kamenicama ugrožava život iste one policije koja je prethodnom periodu bila ispomoć pre svega najstarijim građanima u toku epidemije.

On je rekao je tokom protesta povređeno i više od 43 policijska službenika, ali da su njihove povrede lakše i da se nisu javljali za lekarsku pomoć.

„U ovom trenutku imamo podatak da je povređeno 17 lica koji su protestovali. Policija je uspela uspostavi javni red i mir za šta nam je trebalo nekoliko sati, s obzirom da je jedan značajan broj huligana pokušao da uđe u narodnu skupštinu“, rekao je Rebić.

Prema njegovim rečima, na ulicama je u jednom trenutku bilo i 200 policijskih službenika.

„Taj broj je varirao. U prvom trenutku nismo očekivali da će do toga doći. Došlo je do spontanog okupljanja. Nije bilo najavljeno barem u medijima i na društvenim mrežama. Kako se njihov broj i agresija povećavala dovodili smo dodatne snage“, rekao je Rebić.

Dodao je da su privedene 23 osobe koje su u policijskom zadržavanju. Među uhapšenima je, prema rečima direktora policije, Damjan Knežević koga je okarakterisao kao vođu.

„On je sa još četiri lica uhapšen u prvom trenutku kada su upali u Skupštinu sa bivšim narodnim poslanikom Nogom. Nogo je iz Skupštine izašao pre nego što je policija uspela da ga uhapsi“, rekao je Rebić, dodajući da se za hapšenje Noga „čeka stav tužilaštva“.

Rebić je dodao da će biti izvršena analiza ko je organizovao skup, ali i ko je organizovao napad na policijske službenike i bespravan ulaz u Skupštinu.

„U tom smislu mi smo nedvosmisleno utvrdili da su Knežević i Nogo bili inicijatori ulaska u Skupštinu i napada na policijske službenike“, istakao je Rebić.

On je rekao da je policija „krajnje uzdržano postupala“ i da je upotrebila fizičku snagu tek onog trenutka kad je sila prema njima bila upotrebljena.

„Hemijska sredstva smo upotrebili tek oko 23 sata, kada je pretila opasnost da ponovo probiju kordon i uđu u Skupštinu“, rekao je Rebić, dodajući da je i konjica morala da reaguje.

On je rekao da je jedno lice uhapšeno zbog uništavanja imovine i da je zapaljeno pet službenih vozila i povređeno tri policijska konja, a uništena je, kako kaže, policijska oprema.

Na pitanje kako će policija danas reagovati ukoliko se danas ponovi okupljanje građana s obzirom da je predsednik Srbije najavio da je od danas zabranjeno okupljanje više od pet osoba, Rebić je rekao da će policija primenjivati mere kao što je primenjivala u toku vanrednog stanja.

„Nećemo dozvoljavati okupljanja, za koje su jasno predviđene sankcije i kazne“, istakao je Rebić.

Sinoć se, nakon što je predsednik Srbije najavio oštre mere u borbi protiv koronavirusa, među kojima je i uvođenje policijskog časa, ispred Skupštine Srbije okupio veliki broj građana.

Protest nije prošao bez sukoba demonstranata i policije. Okupljeni su u jednom trenutku probili ogradu, a deo demonstranata upao je i u Skupštinu Srbije. Nakon 15 minuta koškanja u holu Skupštine, policija je uspela da potisne demonstrante, a grupa mladića je pokušala ponovo da uđe u Skupštinu.

Reporterka N1 prenela je da je policija bacila i suzavac. Potom je policija upotrebila više patrona suzavaca, a na stepeništu Skupštine ostao je samo kordon policije, dok su se demonstranti povukli sa samog ulaza u Skupštinu. Međutim, sukobi demonstranata i policije su se nastavili – bacane su i kamenice i suzavac i ima povređenih i demonstranata i pripadnika policije. U Takovskoj ulici, u blizini zgrade RTS-a demonstranti su palili kontejnere.

Povodom protesta i incidenata koji su se dogodili sinoć su reagovali i predsednica Vlade Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Izvor: Insajder

Dodaj komentar