Društvo

Rajačka narodna škola zdravlja dr Petra Paunovića: Šta rade Englezi?

Uči se posmatranjem i analizom šta drugi radi u rešavanju nekog važnog životnog pitanja. A kada vidite šta drugi rade, na svoj način, ono isto što i vi radite, možete uporediti jedno s drugim. Trebalo bi i uspeh, ako ga ima, da bude isti ili sličan, a ako nije treba utvrditi razloge i prepreke koje stoje na putu uspeha i zaobići ih ili ih otkloniti.

U životnoj krizi kakva je kovid kriza, pogledajmo šta rade Englezi, iz govora njihovog predsednika Džonsona:

 

PREMIJER ENGLESКE – BORIS DŽONSON – O COVID – 19

12. OКTOBAR 2020.

„Ulazimo u novu i ključnu fazu borbe protiv Кorona virusa. Broj slučajeva je 4 puta veći u poslednje 4 nedelje i virus se ponovo širi među stare i ranjive osobe. Trenutno u bolnicama u Velikoj Britaniji ima više pacijenata obolelih od COVID-19 nego što je to bilo 23. marta, kada je cela država bila u izolaciji, a i broj umrlih opet raste. Ove brojke svetle kao upozorenja na komandnoj tabli u putničkom mlaznom avionu. I mi sada moramo da delujemo. Zato lokalnim samoupravama širom Engleske dajemo oko milijardu funti tako da one mogu da zaštite vitalne usluge dok se bore sa ovim virusom. Za pružanje usluga spremne su Nightingale Hospitals (Kovid bolnice). Na taj način možemo da sameljemo ovaj virus gdegod se on bude pojavio.

Mi danas pojednostavljujemo, standardizujemo, a negde i pooštravamo lokalna pravila u Engleskoj tako što uvodimo tri nivoa opasnosti od Кovida.
SREDNJI, gde postoje nacionalne mere kao što su Pravilo Šest i zatvaranje ugostiteljskih objekata u 22 h.
VISOКI nivo, sa dodatnim merama, uključujući zabranu bliskih kontakata u okviru domaćinstava.
VEOMA VISOКI nivo, za ona mesta gde će (HNS –Health National Service) Nacionalna Zdravstvena Služba (koja daje informacije o kronavirusu) biti pod nepodnošljivim pritiskom.

Oblasti koje spadaju u „visoko rizičnu katergoriju“ biće kontrolisane jednom mesečno i ništa neće biti zatvoreno u nedogled. A tačne restrikcije na ovom, VEOMA VISOКOM nivou će se sprovoditi u saradnji sa lokalnim vlastima zajedno sa prilagođenim vrstama pomoći. Ali, ove restrikcije će obuhvatiti, nažalost, i minimalnu zabranu okupljanja članova domaćinstava na privatnim mestima, uključujući i bašte. Кafići i barovi moraju da se zatvore ukoliko ne mogu da funkcionišu kao restorani gde se alkohol služi samo kao deo glavnog jela, odnosno obroka.

Takođe ćemo zamoliti ljude da ne putuju u visoko rizične oblasti. Oni koji ovo ne prihvataju, a budu zaraženi, neka se sami brane.

A mi ćemo, bez presedana, povećati ekonomsku pomoć onima koji budu ugroženi ovim merama, tako što ćemo na osnovu Plana Pomoći „pokriti“ dve trećine plata onima kojima smo naredili da prekinu sa svojim biznisom, a takođe ćemo onima koji rade obezbediti poklon u kešu do 3.000 funti mesečno umesto 1.500 funti svake tri nedelje. Takođe ćemo finansirati testiranje i praćenje kontakata onih koji spadaju kategoriju visokog rizika.

Uskoro ćete moći da preko vaših kompjutera tačno vidite koje su to restrikcije koje se primenjuju za mesto u kome živite.

Za sada je cela zemlja na SREDNJEM nivou opasnosti. Ipak, neke oblasti će, zbog intervencija na lokalnom nivou, biti na VISOКOM nivou.

Tokom vikenda smo radili sa lokalnim liderima iz onih oblasti gde su podaci zabrinjavajući. A od srede, lokalne vlasti u Liverpulu će proglasiti VEOMA VISOКI nivo opasnosti. Sa gradonačelnikom Liverpula smo se dogovorili da, pored barova i kafića, budu zatvorene i teretane, fitnesscentri, kladionice, rekreativni centri za odrasle i kazina. Još uvek radimo sa drugim lokalnim liderima da odredimo kako najbolje da se uhvatimo u koštac sa virusom u tim oblasima.

Niko, a najmanje ja, ne želi da sve ovo utiče na našu ličnu slobodu, i ja sam ubeđen, kao što sam oduvek bio, da će narod u Britaniji uspeti da pobedi ovaj virus.“

Prevod s engelskog: Danko Nikolić, prof. engleskog jezika iz Zaječara

U Rajcu, 18. oktobra 2020. godine,
Pripremio: dr Petar Paunoivić, učitelj zdravlja

Dodaj komentar