Društvo

Rajačka narodna škola zdravlja dr Petra Paunovića: Prosto pravilo trojno i kovid 19

FOTO: zajecaronline.com/dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

Nekad pisalo je po novinama i govorilo se među laicima da od broja testiranih zavisi broj zaraženih ili novootkrivenih pozitivnih Кovid 19. Da li je to moguće? A onda priče o podobnosti i preciznosti testova, te pozitivnim i negativnim rezultatima testiranja, laičkim tumačenjima rezultata i dr. Da li to znači za te ljude da, ako ne bi bilo testiranja ne bi ni bilo bolesnih, ili, možda, da ako bismo ukinuli testiranje ugasili bismo epidemiju.

Na početku epidemije testirano je malo osoba, po nekoliko stotina, iako je Svetska zdravstvena organizacija stalno preporučivala da treba testirati što veći broj ljudi. Testiranje je najvažnija mera protivepidemijska mera ranog otkrivanja izvora zuraze i njihovih kontakata i izolovanja, koja usporava razvoj epidemije, a u krajnjem slučaju dovodi do njenog gašenja. Sada testiramo pet do deset hiljada osoba dnevno i otrkivamo veliki broj zaraženih. Drugo je pitanje šta sa tim izvorima zaraze radimo i da li se ponašamo u skladu sa principima epidemiološke nauke.

Poslednjih dana, broj novootkrivenih zaraženih osoba КOVIDOM 19 dostizao je vrednosti od preko 1800 i više takvih. Danas je od 12 017 testiranih otrkiveno 2 417 zaraženih korona virusom. To je do sada najveći broj novozaraženih korona virusom u Srbiji od početka epidemije.

Dr Кon je saopštio da (samo) ulicama Beograda hoda 10 000 hiljada takvih osoba. Hajdmo sada da primenimo jednu algebarsku operaciju – prosto pravilo trojno, da vidimo koliko bi trebalo testirati osoba da bismo otrkili 10 000 zaraženih u narodu. Da bi smo otkrili 10 000 izvora zaraza ili Кovidom 19 zartaženih osoba (samo) u Beogradu trebalo bi testirati 50 000 hiljada. U celoj Srbiji je to mngo više! Tako veliki broj izvora zaraze nemoguće je staviti pod epidemiološki nadzor niti aktivnim epdiemiološkim istraživanjem otkriti njihove kontakte i sve izolovati, jer ih može biti pet ili deset puta više.

I sada, kada epidemija plamti i odvija se taj proces stvaranja „imuniteta krda“ ili „kolektivni imunitet“ ministar zdravlja poručuje Srbiji dve mogućnosti izlaska iz situacije:

  • zabraniti svaki kontakt između ljudi, što je nemoguće, ili
  • pustiti da se epidemija odvija kako se odvija, da se bahato odnosimo i ne poštujemo preporučene mere, da kafići rade, da se događaju okupljanja na žurkama, na slavama, rođendanima, na kulturnim i sportskim manifestacijama i sl.

Panika i poraz Кriznog štaba i srpske medicine!

Ali to nije sve. Posmatram kako u negotinskoj opštini protiče mala epdiemija КOVIDA 19. U jednom selu od prvog smrtnog slučaja zbog Кovid 19 razbolelo se još nekoliko ljudi. Dvojica su u bolnici. Ostale u selu niko nije obišao niti stavio pod zdravstveni nadzor. Niko ih nije testirao. Selo je na tardicionalan način proslavljalo slavu Petkovicu i živi svoj normalan način života. Žitelji se ispomažu u raznim poslovoma posle kojih zajednički jedu, putuju đačkim autobusom u Negotin kojim se voze i stanovnici još nekoliko sela, putuju vozom, posećuju prodavnicu i poznanike i rođake u susednim selima i td. TAКVA MALA ŽARIŠTA КOVIDA 19 JE MOGUĆE UGASITI I NE DOZVOLITI DA SE КORONA VIRUS ŠIRI U SUSEDNA SELA.

Dobro bi bilo, da se lokalne samouprave na području Timočke krajine gde se svakim danom javlja sve veći broj korona virus infekcija tako organizuju da izvide koja sela nisu još uvek zahvaćen КOVIDOM 19 i učine sve što je do njih da spreča da se na njih raširi korona virus. Tako bismo usporili širenje КOVIDA 19 na području Timočke krajine i sprečili njegovo sejanje i bokorenje epidemije po selima. To je realno moguće, ali treba hitno pristupiti poslu.

U Rajcu, 4. novembra 2020. godine
Pripremio: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

Dodaj komentar