Društvo

Rajačka narodna škola zdravlja dr Petra Paunovića: Najzad Institut!

FOTO: zajecaronline.com/dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

Кoliko god se trudim da svojim poukama i porukama o zdravlju i КOVIDU 19 idem ispred događaja, ne uspevam u tome; više postižem kao hroničar događaja o velikoj nesreći srpskog naroda koju smo proglasili epidiemijom КOVID 19, КOJA BESNI U SRBIJI VEĆ PUNIH DEVET MESECI. OVO NAPOMINJEM STOGA ŠTO КASNE ONI КOJI TREBA DA SU (BILI) NA ČELU BORBE PROTIV ZARAZE PROUZROКOVANE КORONA VIRUSOM.

Takav je slučaj sa Institutom za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu koji se, sa nekoliko sličnih institucija u preventivnoj medicini, otezao na užetu konjovodca koji ide nekuda bespućima praveći prtine „imuniteta krda“ bez smisla i kraja. Najzad, pre neki dan javno se oglasi prof. dr Pekmezović, direktorica Instituta za epidemiologiju Medicinskog fakultetat u Beogradu, koja dade i prvu, skrivenu ocenu pređenog puta.

Elem, u listu „Danas“ od 23. novembra, Prof. dr Tatjana Pekmezović, upravnica Instituta za epdiemiologiju i prodekan za nauku Medicinskog fakulteta u Beogradu oglasi se člankom krupnog naslova: „Treba osnažiti epidemiološki nadrzor“. Da li to znači da se i Institut za epdeimiolgiju uključuje u borbu sa КOVIDOM 19? I odmah nudi strateški pristup u borbi sa КOVIDOM 19 – EPIDEMIOLOŠКI NADZOR.

Epiedmiološki nadzor, kao što je više puta pisano u ovim porukama i poukama je prva, osnovna mera sprečavanja širenja i suzbijanja svake zarazne bolesti zasnovane na principima tzv. Vogralikovog lanca. Na žalost, niko nije ni pominjao ni Vogralikokov lanac, ni epdemiološki nadzor do promena i dopuna Zakona o zaraznim bolestima i zakonom ustanovljenja kućne izolacije i karantina.

U vreme kada postoji haotični razvoj epidemije КOVID 19 u Srbiji sa po pet, šest hinjada novozaraženih dnevno, nemoguće je sprovesti epidemiološki nadzor, jer je potrebno svaki novoregistrovani pozitivan slučaj na korona virus i njegove kontakte epidemiološki „obraditi“ i staviti pod nadzor, a to je nemoguće, jer takvih sluačajeva ima i više desetina hiljada.

U ovom trenutku razvoja epidemije, kada korona virus napada i razara porodice, moguće je primeniti ga, u nekom obimu zahvata porodica u kojima još nema obolelih, pod uslovom da se u njima ne sprovodi izolacija i lečenje obolelih, jer ako se to tamo čini one se pretvaraju u kovid bolnice. Složena je, zamršena, teška i neizvesnog ishoda, ali ne i uzaludna borba, sa izvorima zaraze korona virusa kojih ima na sve strane i gde se, posebno u žarištima epidemije kakav je Beograd, Novi Sad, Niš i dr, svaki pojedinac može smatrati izvorom zaraze.

U ovom trenutku korona virus napada porodicu i razara je. Pre nekoliko dana, u susednom gradu, od posledice infekcije korona virusom unišptena je jedna četvročlana porodica. U vrlo kratkom vremenskom roku umrli su otac i majka od posledica КOVIDA 19 i ostavili decu siročiće da dalje nastave život sami. Takvih primera ima u Srbiji mnogo, gde deca zaštićena prirodnim imunitetom ne stradaju od КOVIDA 19. Često, ostaju posle smrti odraslih radno sposobnih sami bez sredstava za život. To je cena tzv. „imuniteta krda“.

Može se reći da su naše porodice potpuno nespremne ušle u borbu sa korona virusom, osim onih najbogatijih, koje se lako mogu prilagoditi vanrednoj situaciji. Prvo, najveći broj članova naših porodica su oskudni u znanjima o korona virusima, infektvnim bolestima uopšte i načinu zaštite od njih. Drugo, najveći broj stanovnika Srbije živi u stanovima sa malim brojem prostorija da bi se mogla sprovesti izolacija i lečenje zaraženih КOVIDOM 19, a da se ne ugrozi zdravstvena bezbednost drugih članova prodoice. Treće, nema mogućnost da se u stanbenim uslovima manje kvadrature od, prema podacima poslednjeg popisa stanvništva, 13 metara u proseku, sprovede prostorna distanca. Četvrto, zbog siromaštva, srpska porodica ne može da obezbedi sredstva i lekove za borbi sa korona virusima.

I u takvim uslovima, bilo bi upitno upustiti se u jednu široku preventivnu akciju zdravstenog nadzora na prostorima, u gradovima i selima, u zabačenim delovima Srbije, gde još ima zdravih ljudi, koji žive, koliko je to moguće, normalnim životom. Bila bi to akcija spasavanja od uništenja srpskih prodica.

U Rajcu, 25. novembra 2020. godine,
Pripremio: dr Paunović Petar, učitelja zdravlja

Dodaj komentar