fbpx
Društvo

Radio klub „Timok“ realizuje projekat „Hakaton“: Prijave do 15. aprila

Radio klub „Timok“ realizuje projekat „Hakaton“ u okviru ZIman-ovog fonda za mlade u saradnji sa Zaječarskom inicijativom, Fondacijom Iskorak i Nacionalnom zadužbinom za demokratiju.

Cilj ZIman-ovog fonda za mlade je da se pruži podrška mladim ljudima da pokreću inicijative koje vode ka pozitivnim promenama u lokalnim zajednicama i doprinose razumevanju odgovornog i aktivnog učešća mladih.

Kroz ovaj program, podršku mogu da dobiju one inicijative koje pokreću mladi kako bi: Rešili konkretne probleme u lokalnoj zajednici, okupljajući druge mlade ljude; Ukazali na postojeće probleme i negativne fenomene u zajednici i promovisali rešenja; Uticali na transparentniji i odgovorniji rad lokalnih vlasti.

Cilj samog „Hakatona“ je deljenje znanja i iskustva, usvajanje novih veština kroz rad i povezivanje sa drugim pojedincima, grupama i organizacijama iz svoje sredine i okoline.

Kao krajnji rezultat „Hakatona“ nastaju radne verzije softverskih i hardverskih proizvoda – prototipovi koji odgovaraju na potrebe lokalne zajednici i organizacije iz lokanih zajenica.

U okviru projekta biće uključeni učenici iz Bora, Knjaževca, Negotina, Majdanpka i Zaječar.
Za sve učesnike je obezbeđena su obuka o „Design Thinking“ metodi i o upotrebi digitalnih alata za izradu prototipa.

Za razliku od analitičkog razmišljanja, „Design Thinking“ – dizajnersko razmišljanje podrazumeva „izgradnju“ ideja, sa malo ili bez granica širine tokom faze „razmišljanja“. Ovo pomaže u smanjenju straha od neuspeha u učesniku (učesnicima) i ohrabruje unos i učešće iz različitih izvora u fazama ideja.

Tema HAKATONA biće rešavanje problema u lokalnoj zajednici. Radio klub „Timok“ poziva udruženja da na mejl udruženja yu1acr@yahoo.com do 15. aprila 2019. dostave svoje predloge, koje bi mogli učenički timovi da rešavaju tokom „Hakatona“, navodi se u saopštenju.

Dodaj komentar