fbpx
Društvo Izdvajamo

Računi pet zaječarskih škola i dalje u blokadi

Zbog duga grada prema srednjim i osnovnim školama za komunalne, račune ali i troškove prevoza zaposlenih, računi pet škola na teritoriji Zaječara i dalje su u blokadi. I pored toga što je u proteklih par nedelja novac iz budžeta grada uplaćivan na račun pojedinih škola, potraživanja na osnovu tužbi prosvetnih radnika i pomoćnog osoblja i dalje pristižu. Tako je nova blokada računa usledila juče, 2. decembra u dve osnovne škole u gradu, dok su tri škole u blokadi već 20-ak dana.

Zbog uplate koja je na račun pojedinih škola na teritoriji Zaječara krajem novambra stigla iz gradske kase, van blokade trenutno su samo osnovne škole “Đura Jakšić”, “Ljubica Radosavljević Nada”, “Vladislav Petković Dis” u Grljanu i Škola za osnovno i srednje obrazovanje “Jelena Majstorović”.

Međutim, i dalje najveći iznos za prinudnu naplatu ima OŠ “Desanka Maksimović” i dug iznosi nešto više od 355.000 dinara.

Dug zaječarske Gimnazije (čiji je račun u blokadi već 20 dana) je oko 150.000 dinara, zatim račun osnovne škole u Vražogrncu za 106.771 dinara, a od 2. decembra u blokadi je ponovo račun OŠ “Hajduk Veljko” za 93.399 dinara, kao i račun OŠ “Ljuba Nešić” za iznos od oko 22.000 dinara.

Ukupan iznos blokade za ovih 5 navedenih škola na dan 3.12.2019. iznosi 725.987,33 dinara.

Prosvetni radnici i pomoćno osoblje tuže i na sudu dobijaju grad, iako bi se značajne uštede ostvarile kada bi se ove naknade isplaćivale redovnim putem, a ne preko suda.

Prema važećim propisima Republika finansira plate u prosveti, a lokalna samouprava sve materijalne troškove. Čak i kada bi grad imao novca i ove dugove pokrio, računi bi opet  bili blokirani jer je to samo deo potraživanja, pošto ima i onih zaposlenih koji za sad još uvek nisu podneli tužbe.

Na sve to treba dodati i dospele a neplaćene obaveze za 17 zaječarskih škola koje prema podacima Ministarstva finansija i Centralnog registra faktura na dan 29.11 iznose oko 5,4 miliona dinara.

Inače ukupne neizmirene obaveze prema školama na teritoriji čitave Srbije prema podacima ministarstva finansija trenutno iznose oko 11,3 miliona dinara, dok je samo u Zaječaru iznos duga oko 5,4 miliona.

izvor: https://mfin.gov.rs/UserFiles/File/Registar%20komercijalne%20transakcije/2019/decembar/skole%202_12_2019.pdf

 

Dodaj komentar