Društvo Izdvajamo

Proglas prosvetnih radnika i radnica Srbije zbog zloupotrebe dece u političke svrhe

foto: pixabay.com

Prosvetni radnici i radnice, njih 457, potpisali su proglas u kom se protive zloupotrebi dece u političke svrhe.

„Ne dešava se često da se oglašavamo ovako – kao individue, a ne kroz sindikate i druge radničke i strukovne organizacije. No, povod je takav da ne ostavlja vremena za angažovanje tih struktura.  Povod je takav, naopak, da nam moralni principi ne dozvoljavaju da čekamo, proračunavamo ili se snebivamo“, poručuju oni.

Oni se pitaju ko i kako u ovoj zemlji sme i želi da upotrebljava decu u svrhe političkog organizovanja i promocije.

„Ko nema ni malo obzira prema čovečnosti dece, te ih tretira kao sredstvo za postizanje sopstvenih ciljeva? Ko, dakle, ne preza od zloupotrebe dece, hladnokrvno proračunato iskorišćavajući ih kao simbol budućnosti, ujedno – i paradoksalno – negirajući im individualnost i samostalnost?“, pitaju se u saopštenju.

Svi znamo i svi znate ko to radi, ističu oni.

Oni poručuju da je po sredi zloupotreba dece.

„Ovo što je nedavno u promotivnom spotu svoje partije uradio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, angažujući maloletno dete, u najboljem slučaju je politička zloupotreba dece, a u najgorem – znak da u Srbiji mogu nekažnjeno i bez ikakve moralne zadrške da se koriste drugi ljudi kao sredstvo“, istakli su oni.

„Mi, radnici u prosveti, vrlo dobro znamo da dete svet vidi na svoj način, da može da dela nesvesno ili u afektu, ali da bude bačeno od strane roditelja u mrežu političke kampanje, i da onaj koji prihvata dete – predsednik Aleksandar Vučić – u tome ne vidi nikakav problem, za nas je izraz konačnog posrnuća ne samo demokratije, već i humanosti“, navode u saopštenju.

U ovom kontekstu, kako ističu, nema nevinih.

„Svako ko je znao da u spotu učestvuje maloletno dete, prihvatio je da učestvuje u gaženju dečjih prava, oduzimanju čovečnosti i srozavanju deteta na nivo alatke za politička potkusurivanja“, poručuju oni.

Oni, kažu, neće pozivati na moralnu odgovornost, jer je moralna odgovornost, ako je uopšte postojala, morala da se uključi pre svega ovog.

„Što se tiče ostalih oblika odgovornosti – postoje tela i institucije koje mogu da pokažu svoju profesionalnost i čovečnost. Ako ovakvo ponašanje političara i njihovih saradnika nije uređeno pozitivnopravnim propisima, odnosno ako nije eksplicitno zabranjeno – da li na delu imamo postavljanje pravila kroz praksu? Zloupotreba dece u političkim kampanjama kod nas nije novost – ali je vreme da postane prošlost“, naglašavaju oni.

Oni pozivaju građane i građanke Srbije da razmisle o ovoj temi.

„Koliko vredi vaše dete i da li želite da ga političari Srbije zloupotrebljavaju? Drugim rečima, kada „naši“ političari ne znaju za granice – gde ih vi povlačite?“, pitaju oni.

Dodaj komentar