fbpx

PREVENCIJA NARKOMANIJE U ŠKOLAMA: Zaječarski osnovci upoznati sa štetnim uticajima upotrebe droge (FOTO)

Preporuka:

CINS: Ziđin na sudu zbog zagađenja u Boru

Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo je postupak protiv kompanije Ziđin Bor Koper (Zijin Bor Copper) zbog ispuštanja opasnih materija...

Zbirka pesama „Zen na žaru“ Mladena Šljivovića u izboru za nagradu Poetikuma

Centar za afirmaciju stvaralaštva – Poetikum raspisao je Prvi konkurs za najbolju neobjavljenu zbirku pesama, na kome je u...

Damama na dar: Koncert „Lutajućih srca“ u Zaječaru

Niška legendarna grupa „Lutajuća srca“ iz Niša, nastupiće u pozorištu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru, 5. marta 2020. godine. Popularna trojka...
- Reklama -

Tribina na temu „Prevencija narkomanije u školama“ održana je danas u osnovnoj školi „Ljuba Nešić“ u Zaječaru učenicima sedmog razreda.

O štetnim uticajima upotrebe droga učenicima su govorili dr Ivana Ćirić iz Zavoda za javno zdravlje “Timok“ i psiholog Gordana Petrović.

FOTO: O.Š. „Ljuba Nešić“

Cilj tribine bio je da se deci koja su u pubertetu skrene pažnja na rizike i štetnost upotrebe droge i psihoaktivnih supstanci, ali i da se kod njih razvije svest o tome da odbiju drogu kada im se ponudi.

FOTO: O.Š. „Ljuba Nešić“

Istraživanje u kome je učestvovalo 400 ispitanika starosti od 15 do 30 godina, a koje je sprovela Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti „Vita“ u Novom Sadu pokazala je da je u Srbiji skoro 30 odsto mladih probalo neku vrstu droge, a više od polovine njih bilo je u situaciji da im je droga ponuđena.

FOTO: O.Š. „Ljuba Nešić“

Čak 63 odsto ispitanika nisu bili informisani da je narkomanija bolest i verovali su da je korišcenje droge hir ili posledica slabosti volje.

U našem društvu su i dalje prisutne predrasude o neopravdanoj podeli na lake i teške droge koju podržava dve trećine mladih, kao i ideja jedne trećine mladih da se droga može uzimati kontrolisano bez nekih većih štetnih posledica.

FOTO: O.Š. „Ljuba Nešić“

Upravo kombinacija ove dve vrste predrasuda dovode do toga da mladi ljudi smanjuju distancu prema psihoaktivnim supstancama što olakšava odluku da se psihoaktivne supstance probaju.

U sistemu informisanja mladih o štetnim uticajima droga moraju biti uključeni i roditelji kako bi mogli bili adekvatni sagovornici svojoj deci, ali  i mladi moraju sami da se upoznaju sa svim rizicima.

FOTO: O.Š. „Ljuba Nešić“

Zato su ovakve tribine od izuzetnog značaja i trebalo bi ih češće organizovati.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: