fbpx

PREVENCIJA NA PRVOM MESTU! Održana tribina o prevenciji raka grlića materice i štetnosti duvana (VIDEO)

Preporuka:

Danas su Kozma i Damjan – Sveti Vrači

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen svetiteljima Kozmi i Damjanu, koji je poznat kao Sveti Vrači....

Dnevni horoskop za SREDU – 13. novembar 2019.godine

Ovo je dan za kreativno, pa čak i nemoguće, a sve potpomognuto svesnosti i važnosti vere u sebe.  Dan...

Pred Timočke srednjoškolce postavljen novi poslovni izazov

Umeće da svoje veštine upotrebe i na inovativan način odgovore poslovnom izazovu koji je postavljen pred njih pokazalo je...
- Reklama -

Crveni krst Zaječar organizovao je danas predavanje povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice i Nacionalnog dana bez duvanskog dima.

Cilj tribine je popularizacija preventive i smanjenje broja novoobolelih i umrlih od malignih oboljenja, jer ukoliko se kod građana razvije svest o značaju preventivnih pregleda, to se može postići.

„Ovo su jako važne stvari za savremeno življenje. Savet za zdravlje grada Zaječara ima svoj plan i program rada, a jedna od primarnih stvari jeste upravo obrada ovih tema“, istakao je Dragan Trajković, predsednik Saveta za zdravlje grada Zaječara.

prevencija-protiv-raka

Direktorka Doma zdravlja, Olgica Stanojlović, kaže da su ovakvi skupovi i razgovori o samoj prevenciji jako značajni.

„Karcinom grlića materica je drugi vodeći karcinom u ženskoj populaciji. Problem se otkriva lako i ukoliko se na vreme otkrije on je izlečiv. Upravo iz ovog razloga mi se bavimo popularizacijom preventivnog rada, kako bi motivisale žene da se jave na pregled“, kaže Stanojlović i dodaje:

„Drugi razlog zbog čega smo mi ovde jeste Nacionalni dan borbe protiv pušenja. Zapravo, ukoliko počnemo sa prevencijom u tom smislu, onda možemo očekivati da se ta loša navika uopšte više ne pojavljuje, jer je kasnije mnogo teže da se odvikne od toga“.

Ovogodišnji Nacionalni dan bez duvanskog dima obeležava se pod sloganom „Odrasli puše i mene guše“.

„Akcenat borbe protiv pušenja nije usmeren samo na aktivne pušače, već i na pasivne. Duvan odnosi veliki broj života, i mi na ovaj način kroz predavanja, tribine i kampanje motivišemo ljude da razmisle o sopstvenom zdravlju i da donesu odluku i da ostave pušenje. Naša misija je da motivišemo mlade ljude, ali i one starije da, ako su pušači da ostave duvan i da Srbija bude Srbija bez duvanskog dima“, poručila je Marina Vojinović, pomoćnik direktora Zavoda za javno zdravlje Timok.

Ivanka Jović, predsednica Crvenog krsta Zaječar kaže da je ovo još jedna od aktivnosti u okviru onih preventivnih.

„Ono što je u ovom trenutku bitno jeste da samo svi i zajedno udruženi kao danas možemo da postignemo neke rezultate. Veliki broj dece je ovde i to je dobro. Dobro je aktivitrati ih i skrenuti im pažnju i da shvate koji su problemi života koji ih tek čeka“, istakla je Jović.

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 21. do 28. januara, dok se Nacionalni dan bez duvanskog dima obeležava 31. januara.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -radenković

Najnovije

Novi kviz za srednjoškolce u Tehničkoj školi

U cilju druženja i takmičenja u opštem znanju, biće organizovan još jedan kviz u prostorijama Tehničke škole u Zaječaru. Kao pandan Pub Quizu, već nekoliko...

Program promocije preduzetništva i samozapošlјavanja u RPK Zaječar

U Regionalnoj privrednoj komori Zaječarskog i Borskog upravnog okruga biće održan "start up program" povodom podsticaja razvoja preduzetništva. Program ima za cilј da podstakne samozapošlјavanje...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: