Srbija

Preuzima li Stefan-Vuk Gradski odbor Dveri u Jagodini?

Zadnjih desetak dana ozbiljno se spekuliše da jagodinske Dveri dobijaju novo rukovodstvo.

Stranka koja u poslednjih pola godine doživljava procvat na republičkom nivou i čiji se predsednik pozicionirao kao jedini legitimni lider prave opozicije u Jagodini, koja je centar Pomoravskog okruga, nije napravila nijednu akciju, a Gradski odbor ove stranke čak nije učestvovao ni u organizaciji protesta #1od5miliona.

Bez obzira na petnaestogodišnju apsolutnu vlast Dragana Markovića Palme, Jagodina i dalje nema opoziciju, a ogranci stranaka koje trenutno čine Savez za Srbiju u Jagodini se ne ističu i ne pozicioniraju kao iskrena opozicija sistemu.

Sa druge strane, doskora jedina opoziciona grupacija u gradu, Srpska narodna partija, rasformirana je nakon isključenja iz stranke Stefana-Vuka Milanovića, inače glavnog urednika nezavisnog internet portala Glas Pomoravlja.

Stefan-Vuk Milanović, doskorašnji bliski saradnik ministra Nenada Popovića, bio je zaposlen u ministrovom kabinetu u Vladi Republike Srbije, a u Popovićevom SNP-u obavljao je više funkcija, od kojih je verovatno najznačajnije mesto sekretara Izvršnog odbora, zaduženog za partijsku organizaciju na teritoriji cele Srbije.

Takođe, tokom beogradskih izbora održanih 2018. godine, Milanović je obavljao i funkciju šefa kompletnog Izbornog štaba za grad Beograd, što svakako ide u prilog tome da se radi o osobi koja veoma dobro poznaje izborni sistem i procedure. Činjenica da je Nenad Popović, inače poznat po svom kapitalu u zemlji i inostranstvu, izabrao baš čoveka iz Jagodine i njemu poverio kompletnu organizaciju svoje partije, pokazatelj je da Milanović ima visoke organizacione i liderske sposobnosti.

Po našim saznanjima, raskol izmeću Stefana-Vuka i ministra Popovića desio se kada je Milanović odbio naredbu Popovića da prestane sa napadima na lokalni SNS i Dragana Markovića – Palmu. Nakon toga, Milanović je pokrenuo inicijativu za sazivanje Skupštine ove partije koju je podržao veliki broj odbora iz cele Srbije. Međutim, inicijativa je odbačena, a Milanović je isključen iz SNP-a posebnom i vanstatutarnom odlukom ministra Popovića.


Kao otvoreni rusofil, evroskeptik i nacionalno orijentisan, Milanović se apsolutno uklapa u ideološki milje pokreta Dveri, pa nagađanja da bi mogao da postane njihov lider u Jagodini svakako imaju osnova i u ideološkom smislu.

Naša redakcija je pre dva dana kontaktirala Milanovića i postavila mu pitanje da li su informacije o njegovom aktiviranju u ovoj stranci tačne. Na žalost, jedino što smo dobili jeste diplomatski odgovor da on kao pojedinac podržava opoziciono i patriotsko delovanje predsednika Dveri, Boška Obradovića, ali se neće baviti nikakvim nagađanjima i novinarskim pretpostavkama vezanim za kadrovska rešenja lokalnog odbora Dveri.

Bilo kako bilo, uskoro očekujemo rasplet ove priče, ali ono što je sigurno to je da bi Dveri sa Milanovićem dobile novi impuls u Jagodini, a prelazak cenzusa se u tom slučaju uopšte ne bi dovodio u pitanje.

Dodaj komentar