fbpx
Srbija

Preko 2 miliona evra za uređenje centra Aleksinca, dok na 50 metara od centra meštani nemaju kanalizaciju

Opština Aleksinac će narednih meseci uložiti 2,1 milion evra u popločavanje granitom centralne ulice Knjaza Miloša, dok na samo 50 metara odatle građani i dalje nemaju sprovedenu kanalizaciju do svojih domova. I dok su odbornici vladajuće garniture naprednjaka pomenutu odluku jednoglasno podržali, odbornici  opozicije žučno su se usprotivili, ističući da pomenuti novac treba uložiti u poljoprivredu, zapošljavanje ili školstvo. Protiv uređenja pešačke staze je veliki broj meštana Aleksinca.

Uređenje pešačke zone u centru Aleksinca zajednički je projekat Ministarstva privrede Republike Srbije i opštine Aleksinac. Ministarstvo je za ovu investiciju izdvojilo 74 miliona dinara, dok lokalna samouprava u Aleksincu, pored istovetnog iznosa, plaća i PDV na celokupnu investiciju koji iznosi oko 30 miliona dinara, prenosi ALpress.

FOTO: ALpress

Radovi na uređenju Ovog dela Aleksinca, od ulice Momćila Popovića do ulice Majora Tepića, trebalo bi da krenu aprila meseca i prema najavama načelnika Odeljenja za privredu u opštini Aleksinac, Dalibora Markovića trajaće do sredine novembra ove godine.

“ Komisija, koju je oformilo Ministarstvo privrede, odlučila se za najpovoljniju grupu ponuđača koju predvodi firma „Agros” iz Niša. Radove na uređenju aleksinačkog šetališta obavljaće i „Šumadija granit” iz Aranđelovca i još četiri niške firme „Arhibet”, „Elektroluks”, „MD inženjering” i „Geo sistem plus”, zadužen za geodetske usluge.

Pomenuta grupa izvođača imala je najpovoljniju ponudu na tenderu, koja iznosi oko 142 miliona dinara, odnosno 170 miliona računajući PDV“, ističe Marković, a prenosi ALpress.

Prema njegovim rečima, najveći deo cene će obuhvatiti radovi na parternom uređenju pešačke zone koja će biti popločana granitom.

„Nešto između šest i sedam hiljada kvadratnih metara granita će biti ugrađeno u pešačku zonu i nadamo se da će po završetku radova, u planiranom roku od sedam meseci, svi građani Aleksinca biti u prilici da imaju lepši centralni deo grada“, naglašava Marković.

Načelnik objašnjava da će ovim radovima biti obuhvaćen prostor od oko 420 metara dužine. To uključuje deo glavne ulice Knjaza Miloša, takozvano šetalište između ulica Majora Tepića i Momčila Popovića, u dužini od 280 metara, kao i delove susednih ulica, Taušanovićeve i ulice Dragčeta Milovanović, u ukupnoj dužini od oko 140 metara.


Razmimoilaženje u stavovima

FOTO: ALpress

I dok su na poslednjem opštinskom zasedanju 21. marta predstavnici vladajuće strukture jednoglasno podržali odluku o uređenju pešačke zone u Aleksincu, predstavnici opozicije ovu odluku oštro su kritikovali.

Odbornik Ivan Dimić (DSS) istakao je da je uređenje glavne gradske ulice nepotrebno trošenje para posebno u situaciji kada u mnogim ulicama nije rešena komunalna infrastruktura.

“ Ludo je da opština koja je svrstana u četvrtu grupu razvijenosti ima ovako skupu investiciju, a da za poljoprivredu, zapošljavanje, školstvo ne daje ni pola od onoga što se daje za popločavanje grada“, ističe Dimić, a prenosi ALpress.

Sličnog mišljenja su bili i odbornici Bratislav Disić (DSS) i Svetomir Milanović (Stranka Rusa u Srbiji) koji su i  insistirali da se novac usmeri ka seoskim područjima.

Nedovoljno je, kako su naveli, da za novac kojim mesne zajednice pune budžet to vraća u vidu 13 sati rada buldožera.


Umesto uređenja pešačke zone, meštani Aleksinca mole za priključivanje na kanalizaciju

FOTO: ALpress

Protiv popoločavanja granitom centralnog dela Aleksinca, građani ove opštine ne bi imali ništa protiv, da kako kažu, ne žive u totalno neuređenom mestu, u kome na samo 50 metara od centra nema ni kanalizacije u 21. veku.

Na osnovu predviđenog projekta ukupno 220 metara ulice Knjaza Miloša naćiće se luksuzne klupe, lampioni, granit i fontana, a u pomenute radove biće uloženo oko 2.100.000 evra. S druge strane, prema rečima meštana, brojne ulice u centru Aleksinca i danas stoje neasfaltirane i bez kanalizacije.

“ Sve to ne bi bilo loše da mi u Aleksincu ne živimo u totalno nesređenom gradu gde su ulice neasfaltirane, a kanalizacije nema na 50 metara od centra Aleksinca.

Navešćemo Vam samo neke ulice u Aleksincu koje su neasfaltirane a nalaze se u centru. To su Pivarska, ulica Devet Jugovića, Goranska ulica, Sime Staniće Relje, Kosovska i mnoge druge.

Mi nismo protiv da centar Aleksinca bude lep, ali je problem što postoje na desetine drugih prioriteta, koji bi trebalo da se reše“, navodi Branko Pešić iz Aleksinca za portal „Zaječar online“.

izvor: ALpress / Zaječar online

Dodaj komentar