fbpx

PREDIZBORNI MARKETING

Politika

Policija rasterala demonstrante ispred Skupštine, grupe po okolnim ulicama

FOTO: printscreen/danas.rs

PREDIZBORNI MARKETING

Više hiljada građana okupilo se danas oko Skupštine Srbije, koji su protestovali do 20.30 mirno dok grupa demonstranata nije počela da gađa policiju kamenicama i molotovljevim koktelima i lomi metalne barikade oko parlamenta. Policija je trenutno rasterala demonstrante suzavcima, prenosi danas.rs.

Tokom juriša Žandarmerije povređeni su neki demonstranti, a među njima je, kako javlja televizija N1, i lider Dveri Boško Obradović. Kako je Obradović rekao televiziji N1, on je dobio „nekoliko udaraca u brutalnoj intervenciji Žandarmerije“ i dodao da ima još mnogo ozbiljnije povređenih od njega.

Žandarmi, među kojima ima i onih sa službenim psima, napravili su kordon oko zgrade parlamenta a demonstranti su se povukli ka okolnim ulicama. Oni gađaju policiju bakljama, a zapaljeno je i nekoliko kontejnera.

Kako javljaju reporteri, policija je bacala suzavce i na Terazijama i na Trgu Republike.

Okupljeni su danas skandirali protiv vlasti, posebno protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a ispred Skupštine je raspoređena žandarmerija.

Nešto posle 19 časova je napadnut lider Pokreta slobodnih gradjana Sergej Trifunović kome je povređena glava, a tročlana ekipa Radio televizije Srbije je vređana, posle čega se udaljila sa platoa.

Protesti su večeras održani i u drugim gradovima Srbije – Novi Sad, Niš Kragujevac…

Protest je počeo oko 18 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta, na poziv Saveza za Srbiju (SzS), a zbog „iživljavanja vlasti nad građanima“ i najavljenog uvođenja policijskog časa u glavnom gradu zbog rasta broja inficiranih korona virusom.

Od lidera Saveza za Srbiju, protestu su prisustvovali i lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, Miroslav Aleksić iz Narodne stranke, Janko Veselinović iz Pokreta za preokret. Protestu su se potom priključili i lider Narodne stranke Vuk Jeremić i lider DS Zoran Lutovac.

Obraćajući se na početku skupa okupljenima, Veselinović je zatražio hitno imenovanje „depolitizovanog“ Kriznog štaba za suzbijanje epidemije, odgovornost policijskih i rukovodilaca Žandarmerije zbog kako je rekao, „brutalne primene sile“ nad građanima na sinoćnjem protestu u Beogradu kao i hitno puštanje uhapšenih građana i „objektivno“ izveštavanje RTS o tom protestu.

Ispred Doma Narodne Skupštine Srbije oko 18:30 počeo je protest na koji iz raznih pravaca dolaze stotine uglavnom mladih ljudi, a iz parka Skupštine izlaze snage policije sa opremom za razbijanje demonstracija.

Saobraćaj Bulevarom kralja Aleksandra i Trgom Nikole Pašića je onemogućen. Oko Predsedništva i Skupštine Srbije raspoređen je veliki broj policijskih snaga.

Izvor: danas.rs

Dodaj komentar