fbpx
Najbolje iz Paraćina Srbija

Paraćinski ćevap i “Vasina torta” – brendovi grada na Crnici (VIDEO)

Ukoliko se nađete u Paraćinu, morate probati Vasinu tortu, Paraćinski ćevap, pastrmku na Grzi i Sisevcu, vina intezivnog ukusa iz paraćinskog vinogorja…

U mnogim domaćinstvima, Vasina torta je omiljena poslastica. Ova autentična srpska torta nastala je u Paraćinu početkom prošlog veka kao znak zahvalnosti jedne tašte zetu koji je svoju ženu na porođaj odveo u Beč i tako joj spasao život. Vasinu tortu, kao brend, rado promoviše i Turistička organizacija Paraćina.

FOTO: Turistička organizacija Opštine Paraćin

Prema rečima direktora Turističke organizacije Opštine Paraćin Aljoše Gligorijevića 21. sajam privrede bio je odlična prilika da se prezentuju brojni paraćinski brendovi, od “Vasine torte” i paraćinskog ćevapa” do proizvoda malih i srednjih preduzetnika.

” U subotu, 12. oktobra u sklopu 21. sajma privrede u Paraćinu organizovaćemo gastronomsku ponudu našeg grada, kada će svi prisutni imati priliku da probaju čuvenu “Vasinu tortu” i paraćinski ćevap.

“Vasina torta” je naš brend, a recept je star preko 100 godina, dok je paracinski ćevap specifičan po tome što u sebi sadrži dosta belog luka i još dosta drugih začina koje naši kuvari ne žele da otkriju.

Dosta je pikantan i malo ljutkast, ali vrlo ukusan”, kaže Gligorijević.

Prema njegovim rečima Paraćinci svoju turističku ponudu zasnivaju, pre svega, na promociji izletišta na Grzi na Sisavcu, a pored toga svima preporucuju da posete i brojne manastire.

” Manastir Presvete Bogorodice pored Paraćina  i manastir Sveta Petke u selu Izvor su manastiri iz 14. veka i predstavljaju pravi dragulj arhitekture iz tog perioda.

Ali ono na čemu mi posebno stavljamo naglasak je manifestacioni turizam”, kaže Gligorijević.

Tokom kalendarske godine u Paraćinu se organizuju brojne aktivnosti, poput Sajma privrede, salona vina u martu, šahovski festival tokom jula meseca, Krstovdanske svečanosti u septembru…

FOTO: Turistička organizacija Opštine Paraćin

Na taj način opština Paraćin u saradnji sa Turističkom organizacijom privlači iz godine u godinu sve veći broj posetilaca u svoj grad.

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Najbolje iz Paraćina“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Paraćin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dodaj komentar