fbpx

NAJAVLJEN PROTEST U PARAĆINSKOJ STAKLARI: Otpušteni radnici ostali bez otpremnine

Preporuka:

Novi Pub quiz u Omladinskom centru

Nakon projekcije španskog filma "Na razmeni", u Omladinskom centru biće održan još jedan kviz znanja. Pobedom ekipe "Đorđe David" u...

Nova akcija dobrovoljnog davanja krvi

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Niša u sprovešce jos jednu akciju dobrovoljnog davanja...

Dnevni horoskop za SREDU – 13. novembar 2019.godine

Ovo je dan za kreativno, pa čak i nemoguće, a sve potpomognuto svesnosti i važnosti vere u sebe.  Dan...
- Reklama -

Paraćinska Fabrika stakla će ipak biti zaštićena od poverilaca, iako Privredni sud u Kragujevcu nije usvojio predlog da ova fabrika poslovanje nastavi kroz unapred pripremljen plan reorganizacije, jer dostavljena dokumentacija nije bila dovoljna za otvaranje prethodnog stečaja.

Naime, sud je uz nalog da se dopune papiri usvojio i dve mere kojima se onemogućava prinudna naplata sa računa fabrike kao i plaćanje bez saglasnosti privremenog upravnika.

One će biti na snazi u narednih šest meseci i neće moći da se produže, ali poslovodstvo očekuje da će u tom periodu dobiti saglasnost na UPPR i započeti plansko smanjivanje duga.

Mere koje je odredio Privredni sud došle su neposredno nakon konačne odluke da fabrika neće da ode u stečaj.

“  Kada dokumentacija bude kompletirana, sud će moći da otvori prethodni stečajni postupak, zatim da zakaže ročište na kome će se razmatrati UPPR i ukoliko on bude uredan, sud će ga proglasiti usvojenim.

Tek tada će stranke u postupku moći da se upoznaju sa planovima za saniranje obaveza fabrike“, kaže za Saša Jovanović, koji je rukovodio fabrikom u vreme dok se odlučivalo o stečaju a sada ga je sud imenovao za privremenog upravnika.

Jovanović dodaje i da fabrika radi, u njoj je angažovano do 530 zaposlenih, a tokom procedura oko uvođenja stečaja, u prethodnih godinu i po dana, otkaze je dobilo oko 180 zaposlenih. U međuvremenu, neki od njih su otišli u penziju, neki u inostranstvo ili su našli novi posao.

Onima koji su preostali pridružili su se radnici koji su u ranijim fazama stečaja bili otpušteni, njih oko 300 najavilo je za sutra protest u Paraćinu sa zahtevom da se odmah vrate na posao.

“ Da smo otpušteni saznali smo dva dana nakon uvođenja stečaja. S obzirom da smo otkaze dobili nakon proglašenja stečaja, ostali smo bez socijalnog programa. U međuvremenu je stečaj poništen što znači da više ne postoji osnova po kojoj ne bismo mogli da budemo vraćeni na naša radna mesta.

Takođe, tražimo da članovi uprave fabrike održe obećanja koja su svojevremeno dali radnicima. Tako je Svetozar Crnogorac, vlasnik CPR Impeksa i suvlasnik fabrike stakla, obećao da ćemo svi biti vraćeni na posao. I Milorad Pušica, predsednik Nadzornog odbora, obećao je baš preko izjave u Danasu da će se sastati sa otpuštenim radnicima kako bi naš problem bio rešen.

Međutim, nisu ispunili obećanja. Zato sutra nastavljamo s protestima“, kaže Vesna Simić, jedna od otpuštenih radnica.

Činjenica je da se u Fabrici stakla sada zapošljavajuj novi radnici, iako još nije rešeno pitanje povratka 300 otpuštenih, a pritom je i menadžment tokom stečaja sebi višestruko uvećao plate, iako je rečeno da na računu fabrike nema dovoljno novca ni za otpremnine, navodi Simić.

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Glas Paraćina“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Paraćin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -radenković

Najnovije

Boranin u kombiju švercovao marihuanu

Borski policajci uhapsili su D.R. (1986) iz Bora zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih...

Glasaj za ideje za lepši Kotlujevac

Glasanje za izbor ideje za uređenje javnih površina u Kotlujevcu obaviće se u petak 22. novembra. Ovu akciju organizovao je Savet mesne zajednice Kotlujevac...

Oblačno i kišovito u Zaječaru

Republički hidrometeorološki zavod Srbije upozorio je da se danas u košavskom području i na planinama očekuje vetrovito s jakim i olujnim jugoistočnim vetrom, koji...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: