Kultura

Održani 23. ,,Dani Adama Bogosavljevića“ u Koprivnici

dani adama bogosavljevića
foto: Pozorište "Zoran Radmilović"

Koprivnica po 23. put domaćin manifestacije “Dani Adama Bogosavljevića”

U Koprivnici kod Zaječara sinoć su održani 23. ,,Dani Adama Bogosavljevića“, tradicionalna manifestacija u spomen na srpskog tribuna i reformatora koji je štitio prava seljaka u drugoj polovini 19. veka.

Meštani Koprivnice i brojni gosti uživali su u zdravicama, pesmi i igri članova čak 9 kulturno -umetničkih društava sa teritorije grada Zaječara: iz Koprivnice, Zvezdana, Halova, Gamzigrada, Dubočana, Velike Jasikove, Grlišta kao i KUD-ova „Penzioner” i „Nikola Pašić” iz Zaječara.

Organizator smotre je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu ,,Zoran Radmilović“ Zaječar, u saradnji sa mesnom zajednicom Кoprivnica, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Ko je bio Adam Bogosavljević?

Adam Bogosavljević (Koprivnica kod Zaječara, 1843 – 1880) bio je srpski političar, predstavnik radikala i pristalica ideja Svetozara Markovića. U Narodnoj skupštini zastupao je seljake i tražio smanjenje činovničkih plata i demontažu birokratskoga sistema.

Rođen je u Koprivnici kod Zaječara u krajinskom okrugu. Upisao se na Filozofski fakultet Velike škole u Beogradu, ali se pred sam kraj studija vratio rodnome mestu ne bi li se posvetio zemljoradnji kao i prosvećivanju naroda. Za vreme školovanja delovao je u radu studentskog društva „Srbadija“, ogranka Ujedinjene omladine srpske, gde se nalazio među najuspešnijim studentima.

Vrativši se rodnome mestu, biva izabran za člana Društva za poljsku privredu, a postaje i saradnik lista Težak. U ovom listu je iznosio svoje ideje o unapređenju zemljoradnje i obrazovanju naroda. Dužnost predsednika Koprivničke opštine vršio je do kraja svoga života.

Bogosavljević je 1874. izabran u Narodnu skupštinu i ubrzo je postao vođa male grupe radikalsko-socijalističkih poslanika. Na izborima 1875. radikali-socijalisti su značajno uvećali svoj broj u skupštini, ali su ostali manjinska grupa. Oni su usvojili program Prve internacionale i zagovarali su slobodne socijalističke zajednice koje su među srpskim seljaštvom nalazili veću podršku nego vladine činovničke institucije. Bogosavljevićeve pobede u skupštini su bile malobrojne, ali su mu uvećavale podršku među seljaštvom.

Ovo je 11 manifestacija tradicionalnog narodnog stvaralaštva organizovana od početka godine, a do kraja 2024. biće organizovano još tridesetak.

Već 13. juna, u Planinici će biti održan „Spasovdanski sabor”, prvi put posle gotovo četiri decenije.

ZaječarOnline/O.B.

Dodaj komentar