Društvo Sport

Održana promocija knjige “Ponos Zaječara – FK Timok (1919-2019)”

Istorijski arhiv „Timočka Krajina” Zaječar priredio je u sali Narodnog pozorišta Timočke Krajine “Zoran Radmilović” predstavljanje knjige “Ponos Zaječara – Fudbalski klub Timok (1919-2019)”, autora Miodraga Cekovića.

O knjizi su govorili direktor Istorijskog arhiva „Timočka Krajina” Zaječar, Velibor Todorov, autor knjige Miodrag Ceković, novinari Vladimir Stanković i Andreja Rajković, kao i sadašnji predsednik FK „Timok 1919” Branimir Đorđević.

Direktor Istorijskog arhiva, Velibor Todorov, rekao je da je ovoj ustanovi pripala velika čast, da na ovaj način iskaže poštovanje prema istoriji zaječarskog fudbalskog kluba, koji postoji više od jednog veka.

“Mali broj fudbalskih klubova u našoj zemlji može se pohvaliti tolikim trajanjem i sama ta činjenica vredna je svakog poštovanja. Značaj fudbalskog kluba Timok za ovaj grad je ogroman i svi Zaječarci kojima je Timok u srcu o ovom klubu govore sa ogromnom dozom ljubavi i poštovanja. Prepoznajući veliki značaj i uloženi trud autora u ovu monografiju, arhiv je njeno izdavanje stavio ispred realizacije drugih projekata. Izuzetno mi je drago što je vek postojanja našeg kluba predstavljen kroz ovu knjigu, koja je rezultat naše uspešne saradnje sa gospodinom Miodragom Cekovićem, uglednim zaječarskim novinarom i zaljubljenikom u fudbalski klub Timok”, rekao je Todorov.

Predsednik kluba, Branimir Đorđević, poželeo je ovom prilikom Timoku opstanak u Prvoj ligi Srbije.

“Preuzeli smo klub možda u najtežim trenucima u istoriji Timoka. Dobrim vođenjem uspeli smo da obezbedimo najpre plasman i Srpsku ligu, a zatim već u narednoj sezoni i u Prvu ligu Srbije, peti put u istoriji kluba. Pre 5 godina mnoge stvari su bile daleko od normalnih, a problemi su delovali nerešivim. Velikim zalaganjem svih onih kojima je plavo-beli grb u srcu uspeli smo da podignemo klub i vratimo ga tamo gde mu i jeste mesto. FK Timok bio je uvek deo kulture i istorije ovog grada. Istorija našeg kluba nije samo priča o sportu, već i u životu u gradu na dva Timoka. Živeo Timok!”, poručio je Đorđević.

Veliki broj Zaječaraca, simpatizera, navijača, bivših fudbalera, kojima je Timok zauvek ostao urezan u srcu, došao je u salu pozorišta da bi ispratio ovaj događaj.

Jedan od recenzenata knjige, ugledni novinar Vladimir Stanković, podsetio je na neke slavne trenutke u bogatoj istoriji kluba sa Kraljevice.

„U Zaječaru su u prijateljskim utakmicama igrali su Partizan, Zvezda, OFK Beograd, Radnički iz Niša, Vardar… Gledali smo ovde velika imena jugoslovenskog fudbala – Vasovića, Džajića, Skoblara, Boru Milutinovića, Holcera… Miljan Miljanić je prvi put bio u Zaječaru 1956. godine, kao igrač, drugi put je u septembru 1972. godine, kao trener, i tada je doveo kompletan šampionski tim  Crvene Zvezde sa Džajićem na čelu. Utakmica je odigrana u čast Momčila Mome Đokića, jednog od trenera ’Timoka’. MomčiloMoma Đokić imao je nadimak “Gusar” i prikazan je u kultnom filmu i seriji  “Montevideo, Bog te video”. Dobro je što su ovde i sadašnji prvotimci, treba da čuju za kakav klub igraju i koliko je važan grb koji nose na plećima”, rekao je Stanković.

Autor knjige, zaječarski književnik, aforističar, novinar, publicista i hroničar, Miodrag Ceković, zahvalio se prisutnima koji su došli u velikom broju i istakao da je to samo dokaz koliko je Zaječarcima Timok važan i koliko im je prirastao srcu.

“Istorija ove knjige počela je da se piše davne 1958. godine kada me je otac prvi put odveo na staro igralište Timoka kod bolnice. Bio sam učenik 4. razreda i tada sam sebi zadao zadatak da se ovako nešto o Timoku stvori i napiše. Pravi život ove knjige počeo je posle mog povratka sa studija 1972. godine, kada sam malo aktivnije počeo da radim na ovom projektu, kada sam jurio bivše igrače i trenere, predsednke kluba, sa kojima sam postao veliki prijatelj. Bio je to veliki posao i drago mi je što je ova knjiga konačno ugledala svetlost dana. Veliku zahvalnost dugujem Istorijskom arhivu, jer su i oni uložili veliki napor da monografija bude objavljena i na taj način bude obeležen pun vek postojanja kluba”, zaključio je Ceković.

Dodaj komentar