fbpx

Odeljenje za hemodijalizu u Lebanu primer uspešne saradnje EU i opštine (FOTO)

Preporuka:

Rukometašice sa dva poraza završile regionalnu ligu

Zaječarske rukometašice su u okviru poslednja 2 kola B grupe WRH lige doživele dva visoka poraza od ekipa Grude...

U sredu sunčano sa umerenim vetrom

Ujutro slab i umeren mraz i magla ili niska oblačnost, koja će se u većem delu vojvodine zadržati duže...

PowerUp! Challenge: Osvojite investiciju vrednu do 5.000.000 evra

PowerUp! Challenge je prilika za kompanije i startape iz Centralne i Istočne Evrope ostvare proboj na globalno tržištu, doprinoseći...
- Reklama -  

Šef II sektora operacija Delegacije Evropske unije (EU), Štefen Hudolin obišao je danas u Lebanu odeljenje za hemodijalizu koje je uz podršku Evropske unije (EU) počelo sa radom u aprilu ove godine i pruža potrebnu medicinsku negu za bubrežne bolesnike iz Lebana, Bojnika i Medveđe.

Uz finansijku podršku Evropske unije u visini od oko 50.000 evra i značajno učešće opštine Lebane od 35.000 evra završeni su svi građevinski radovi, električne instalacije, ventilacija i klimatizacija prostorija, a ugrađen je i lift za osobe sa invaliditetom.

Uz podršku donatora nabavljen je i deo medicinske opreme koja uključuje defibrilator, EKG aparat, monitor za pacijente, osam ležajeva i jedan suvi sterilizator, koja omogućava da odeljenje radi u punom kapacitetu.

 „Ovaj projekat je izuzetan primer kako Evropska unija svojom podrškom unapređuje kvalitet života ljudi u lokalnim zajednicama, a kroz uspešnu saradnju sa opštinom Lebane i Ministarstvom zdravlja olakšan je život i obezbeđena neohodna zdravstvena usluga za pacijente iz tri opštine koji više ne moraju da putuju u Leskovac na dijalizu“, rekao je Štefen Hudolin, šef II sektora operacija Delegacije EU. On je istakao da lebansko odeljenje za dijalizu predstavlja održiv model koji bi mogao da se primeni i u drugim sredinama.

Kako je Hudolin podsetio Evropska unija je najveći donator u Srbiji, a projekat u Lebanu je samo jedan u nizu od 850 projekata vrednih preko 65 miliona evra koje je EU tokom protekle decenije samo preko razvojnih programa sprovela u saradnji sa lokalnim samoupravama.

„Otvaranjem odeljenja hemodijalize pri Domu zdravlja Lebane mi smo obezbedili viši nivo usluga za naše pacijente a imamo kapacitet da nedeljno neophodnu zdravstvenu negu pružimo za 18 pacijenata.

Trenutno u proseku imamo osam ili devet pacijenata o kojima brinu dva lekara i šest medicinskih sestara koji su prošli šestomesečnu obuku u Kliničkom centru u Nišu“, rekao je direktora Doma zdravlja Vladan Stanojević.

Tokom sastanka sa pomoćnicima predsednika opštine Lebane Natašom Stojanović i Miodragom Živkovićem, šef II sektora operacija Delegacije EU, Štefen Hudolin  je rekao da Evropska unija nastavlja podršku lokalnom ekonomskom razvoju kroz program EU PRO koji je do sada odobrio 77 infrastrukturnih projekata sve u cilju ravnomernog regionalnog razvoja Srbije i boljeg života stanovništa.

Hudolin je dodao da su novi pozivi prilika za opštine da konkurišu sa kvalitetnim projektima.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS)

- Reklama -

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

U Timočkoj Krajini u planu izgradnja oko 100 mini-hidroelektrana

Na teritoriji Srbije prema podacima sa sajta elektrosrbija.rs planirana je izgradnja preko 850 mini-hidroelektrana (MHE). Oko 100-ak mini-hidroelektrana u planu je da bude izgrađeno...

Zaječarska biblioteka i ove godine organizuje „Čitalačku povelju“

Na dečijem odeljenju Matične biblioteke „Svetozar Marković” i ove godine biće organizovana „Čitalačka povelja 7 sa značkom“  od 3. februara do 22. maja 2020....

Organizovane pljačke pošti u zaječarskim i negotinskim selima

Poslednjih nekoliko meseci policija Timočke krajine traga za dobro organizovanom grupom lopova koja preko noći pljačka male seoske pošte na teritoriji Zaječara i Negotina....
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: