Društvo Kultura Srbija Timočka krajina

Negotin: Međunarodni Vokalni etno festival mladih od 24. do 26.juna

Kreativno udruženje Nego Negotin

Međunarodni Vokalni etno festival mladih biće održan od 24. do 26. juna. U okviru manifestacije biće održane radionice i predavanja tradicionalnog pevanja i sviranja. U takmičarskom delu žiri u sastavu Slobodan Trkulja srpski muzičar, multiinstrumentalista, kompozitor i pevač grlenog i vizantijskog stila, Dr Zorana Guja etnomuzikolog, sekretar Nacionalnog komiteta Bosne i Hercegovine, profesor dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog, kompozitor i profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, imaće težak zadatak da se odluči između deset pevačkih grupa iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Bugarske.

U Galeriji rodne kuće Stevana Mokranjca u Negotinu prvog dana festivala, u petak, 24. juna, biće održane radionice Danijele Marković, muzičkog pedagoga pod nazivom „Vlaška vokalna tradicija istočne Srbije“ i Vesne Stanković, profesorke srpskog jezika i kulture, pod nazivom „Ljubavni motivi u srpskim i vlaškim tradicionalnim pesmama“. Radionice će biti organizovane od 11 do 14 časova.

U muzičkom paviljonu od 19 časova planiran je koncert prošlogodišnjih pobednika festivala Ženske pjevačke grupe „Đude“ iz Kolašina i Dečije klape „Primorkinje“ iz Škole osnovnog muzičkog obrazovanja iz Budve.

Foto Kreativno udruženje NEGO Negotin

U subotu, 25. juna, biće održana tri predavanja. Najpre će, Slobodan Trkulja, muzičar-multinstrumentalista i kompozitor održati predavanje na temu „Uvod u modernu tradiciju“, a nakon toga, profesor doktor Dimitrije Golemović, kompozitor, etnomuzikolog i profesor, održaće predavanje na temu „Primena pedagoških principa u učenju tradicionalnih narodnih pesama“, dok će doktor Zoran Gujan, etnomuzikolog održati predavanje „Lice i naličje terenskog istraživanja: Jelena Dopuđa kao kazivačica“.

Takmičarsko veče planirano je za 18 časova u Domu kulture „Stevan Mokranjac“ u Negotinu.

Takmičarskog dana učestvovaće deset grupa iz Srbije, BiH, Makedonije i Bugarske:

  • Pevačka grupa „Vreteno“ iz Banatskog Karađorđeva, Srbija,
  • Ženska pevačka grupa „Gusle“ iz Kikinde, Srbija,
  • Pevačka grupa Odseka za tradicionalno pevanje i sviranje u MŠ „Mokranjac“ iz Beograda, Srbija,
  • Vokalna radionica „Bistrik“ Bilje Krstić iz Beograda,
  • Narodni hor „Boja“iz Vidina, Bugarska,
  • Katedra za tradicionalnu muziku i igru DMBUC „Ilija Nikolovski – Luj“ iz Skoplja, S. Makedonija,
  • Ansambl Požarevačke gimnazije iz Požarevca, Srbija,
  • Etno-grupa „Sveti Velikomučenik Dimitrije“ iz Nevesinja, Republika Srpska, BiH,
  • Etno-grupa „Zlatovez“ pri Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“ iz Negotina, Srbija,
  • Etno-sekcija Prve kragujevačke gimnazije iz Kragujevca, Srbija.

U nedelju, 26. juna, u 10 časova, biće održana završna radionica sa razmenom mišljenja.

Vokalni etno-festival mladih osnovan je sa ciljem da promoviše tradicionalnu etno-muziku, da aktivno uključuje mlade u njeno očuvanje kao i da podstiče njihovu kreativnu interpretaciju.

Negujući kulturne i tradicionalne vrednosti, VEF edukuje mlade utičući na razmenu iskustava i na unapređenje znanja, a sve to u Negotinu, Mokranjčevom gradu i gradu sa bogatom kulturom i muzičkom tradicijom.

Cilj projekta je negovanje izvornog vokalnog etno-stvaralaštva mladih, putem takmičenja, kojim se ostvaruje unapređivanje obrazovanja i vaspitanja dece i omladine. Učesnicima se omogućava očuvanje naše vokalne tradicije i njeno dalje negovanje i upoznavanje sa kvalitetnom obradom izvornog muzičkog materijala.

Svi programi za posetice su besplatni.

Vokalni etno-festival mladih VEF jedinstven je u Srbiji i regionu. Do sada je na festivalu učestvovalo više od 1000 mladih izvođača iz zemlje i inostranstva. Prvi put je realizovan veoma uspešno 30.maja 2014. godine .

Vokalni etno-festival VEF organizuje Kreativno udruženje „NEGO“ uz tehničku podršku Doma kulture „Stevan Mokranjac“ i Muzeja Krajine.

Generalni pokrovitelji festivala Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Negotin.

Foto Kreativno udruženje Nego Negotin

Dodaj komentar