Društvo

Nebojša Simeonović: Odlazak velikog graditelja

foto: www.sps.org.rs

U subotu 27.11.2021. godine napustio nas je Milutin Mrkonjić građevinski inženjer, srpski političar, nekadašnji ministar za infrastrukturu i saobraćaj, počasni predsednik SPS-a i narodni poslanik.

Mrkonjić je bio veliki građevinski stručnjak, direktor saobraćajnog instituta ,,CIP”, a posle NATO bombardovanja rukovodio je Direkcijom za obnovu zemlje.

U tom periodu je svojim angažovanjem, energijom i preduzimljivošću učinio sve, da se u vrlo kratkom roku izgrade porušeni objekti infrastrukture, putevi, mostovi i drugi značajni objekti.

U periodu obnove na području Zaječarskog okruga obnovljena je porušena farma u Podgorcu, rekonstruisana osnovna škola i urađena obnova putne mreže.

Tada je država preko direkcije nudila izgradnju stanova u gradovima i opštinama. Potrebno je bilo obezbediti lokacije koje su imovinsko pravno rešene sa komunalnom
infrastrukturom.

Grad Zaječar te dvehiljadite godine nije imao takvu lokaciju, ali smo tada ponudili lokaciju koja je bila u vlasništvu građevinskog preduzeća ,,Timogradnja”, koja je kasnije i izgradila objekte.

Time je gradu Zaječaru mnogo pomogao, i da njega nije bilo danas ne bi postojalo naselje ,,Popova plaža” sa izgrađenih 120 stanova.

Iz sredstava obnove izgrađeni su i stanovi u Knjaževcu.

Milutin Mrkonjić je važio za veoma preduzimljivog i stručnog čoveka. Dogovori sa njim oko izgradnje značajnih objekata na području Zaječara i zaječarskog okruga su bili uvek pozitivni jer je bio čovek koji je poznavao značaj razvoja Istočne Srbije.

Veliko hvala graditelju i velikom čoveku, Milutinu Mrkonjiću.

Neka mu je laka zemlja i večna slava.

Nebojša Simeonović

Dodaj komentar