PR tekstovi

Nakon tri meseca od otvaranja, Centar IST MANUAL RADENKOVIĆ daje odgovore na mnoga pitanja i sumira rezultate svog rada

Koji je bio motiv za otvaranja ovakvog Centra?

Nakon dugogodišnjeg rada u zdravstvu u oblasti fizioterapeutskih usluga i rehabilitacije zaključio sam da smo trenutno u oblasti pruženih usluga na nivou Doma zdravlja, Opšte bolnice i banjskog lečenja, dostigli svoj maksimum i da su ostala mnoga pitanja koja nisu imala odgovor.

 1. Šta se dešava sa pacijentima koji ne reše svoj problem?
 2. Gde su sve pacijenti odlazili da reše svoj problem?
 3. Šta smo mi sve to učinili kako bismo rešili njihov problem?
 4. Koje su to metode preostale  koje su njima na raspolaganju?
 5. Šta smo zaključili?

radenkovic-1

Sve pružene usluge nisu rešile problem mnogih pacijenta i da smo mi u ovoj oblasti dali svoj maksimum. Šta treba uraditi?

 1. Treba se obrazovati iz oblasti kiropraktike (manualno nameštanje svih koštanih segmenata, pršljenova, tetiva i ligamenata u najfunkcionalniji položaj)
 2. Da pacijenti sve manje odlaze kod nespecijalizovanih i nestručnih osoba, koji se bave pod znacima navoda kiropraktikom.
 3. Da imamo najsavremenije i najdelotvornije aparate iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije, kako pacijenti ne bi odlazili u ostale gradove zato što mi to nemamo u svom gradu
 4. Da nivo usluga manualne metode i fizioterapeuta podignemo na najviše stepene lestvice fizioterapeutskih usluga

Koji nam je cilj?

 1. Da imamo najbolje rezultate iz oblasti kojom se bavimo jer nas to opredeljuje i razlikuje od ostalih koji se bave ovim poslom i da radimo još bolje i efikasnije.
 2. Da svaki pacijent koji dođe kod nas bude ‘’ličnost’’ sa svojim problemima, a ne kao broj u nizu pacijenta kojima treba pružiti neku od usluga
 3. Profesionalnost, stručnost, ljubaznost, predanost i posvećenost problemima naših pacijenata.

 Koja su to oboljenja?

 1. 80 % naših pacijenata ima problem sa bolovima u donjem delu kičme, tj.u leđima i to su većim delom hronična stanja i poneko akutno stanje koje vrlo brzo i efikasno rešavamo, za razliku od hroničnog stanja kojem je potrebno više vremena i kontinuirane terapijske procedure.
 2. 10 % Cervikalna, tj. vratna kičma sa dugogodišnjijm zaostalim problemima koji nisu rešeni prethodnim lečenjem i tretiranjem u svim ustanovama u okruženju.
 3. U ostalih 10 % spadaju sportske povrede, deformiteti stopala, kičme, lošeg držanja tela, istegnuća tetiva, ligamenata i slicno.

radenkovic-4

Kakvi su nam rezultati?

Od 110 protokolarnih pacijenata koji su prošli naše metode, kod 95 % slučajeva rezultati su odlični, kod ostalih 5 % imamo različite ocene od vrlo dobrih, dobrih, a u dve situacije desile su se male komplikacije, zato što nismo imali sve informacije po pitanju njihovog stanja i problema, međutim to ništa nije ozbiljno, ali je neprijatno u kratkom vremenskom periodu.

NOVA SAZNANJA

Svaki pacijent koji dođe u nas Centar žali se na svoje probleme i svaki problem je problem za sebe, svaki slučaj je jedinstven i ništa nije isto, a sve se definiše kao bol u donjim delovima kičme ili u torakalnoj i cervikalnoj kičmi.

Naša saznanja su da su to problemi na nivou pršljanova koji vrše pritisak na diskove, a diskovi na nervne korenove. U našem Centru probleme rešavamo kiropraktikom, kompjuterskom trakcijom, tj.izvlačanjem pršljenskih segmenata, a i posle svih tretmana i dalje ostaju bolovi u lumbalnoj kičmi i duž noge, koji su slični kao i radikularni bol, ali ispostavi se da su to pseudoradikularni bolovi, tj. lažni bolovi, koji su nastali kao posledica radikulopatije n. isijadikusa i ostalih nerava na nivoima cervikalne ili torakalne kičme.

Sve posledice nastale takvim problemom, naš Centar uspešno rešava različitim metodama koje samo mi primenjujemo.

radenkovic-2

Koja su to pitanja koja naši pacijenti nama postavljaju?

 1. Koliko ce dana trajati terapija?
 2. Da li mi garantujemo njihov oporavak?
 3. Šta mi mislimo o prvom vratnom pršljanu, tj. Atlasu i da li će njegovo nametanje rešiti sve njihove probleme, a sve to propagiraju nekakva udruženja građana  ljubitelja Atlasa I to na vrlo agresivan nacin?

 Nas odgovor je sledeci :

 1. Naš izazov i cilj je da u vremenskom intervalu od 5 do 10 dana rešimo njihove probleme i u tome uspevamo sa visokim procentom uspešnosti. Specificna oboljenja koja traju duži niz godina zahtevaju nekoliko dana duži proces lečenja i rehabilitacije.
 2. Naš Centar ne daje nikakve garancije po pitanju njihovog oporavka, jer je to vrlo neozbiljno davati takve garancije, ali zato odgovorno dajemo garancije na nivou stručnosti, opremljenosti, i pruženih zdravstvenih usluga na svetskom nivou, zato što su nam metode lečenja i aparatura na najvišem svetskom nivou iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije.
 3. Prvi vratni pršljen tj.atlas je u našoj proceduri pršljen koji se poslednji namešta u nizu ostalih i to je rutinski zahvat koji traje nekoliko sekundi. Najbitniji vratni pršljen je drugi vratni pršljen. tj. Axis, koji u zajednici sa prvim vratnim pršljenom omogućuje glavi da se pomera u svim pravcima, ali samo zajedno atlas i axis. Atlas kao posebni pršljen pomera glavu napred-nazad a sa drugim pršljenom pomera glavu u svim pravcima. Kada drugi vratni pršljen nije na svom idealnom mestu, a to su pomeranja od 1 do 5 milimetara, on svojom strukturom tj.densom ( koštanom izraslinom u obliku zuba, koja je sastavni deo axisa), pomeri atlas levo ili desno I tada nastaje nepravilni položaj glave a tu nastaje problem, koji se rešava prvo nameštanjem axisa pa zatim se krece od karlice preko lumbalne, torakalne i cervikalne kičme. Pacijenti nas pitaju da li bi rešili svoje probleme samo nameštanjem atlasa, odgovor koji dobijaju od nas, a i po svim svetskim zdravstvenim doktrinama je da je to velika zabluda i prevara i svojevrsni trend.

Po čemu se razlikujemo od drugih?

 1. Prvi smo privatni sertifikovani Centar kiropraktike, fizikalne i kineziterapije akreditovani od strane Švedskog instituta poznatog u svetskim okvirima, Ackermannovih pravila kiropraktike
 2. U našem Centru radi stručno medicinsko osoblje, fizioterapeut master kiropraktike, dva Viša fizioterapeuta, doctor specijalista Fizijatrije
 3. Opremljenost BTL aparatima za fizikalnu terapiju, sto za kompjutersku trakciju cervikalne i lumbalne kičme, opremljenost svake prostorije i sale za vežbanje.
 4. Dostupnost Centra pacijentima, nalazimo se u Centru grada u ulici Dositejeva 1, preko puta glavnog ulaza Ljuba Nešić škole
 5. Veliko radno iskustvo i rad sa različitim pacijentima

Kakvi su nam dalji planovi?

Da ostvarimo još bolje rezultate, da jednog dana izrastemo u regionalni fizioterapeustki Centar, specijalizovan za oblast kiropraktike i da nase metode i filozofija lečenja i održavanja tela bude što dostupnija svim slojevima društva, tj. svim pacijentima koji su zainteresovani za naše usluge.

Siniša Radenković

Fizioterapeut- master kiropraktike

Dodaj komentar