Dikie Lebedi

Modernizacija groblja vredna 40 miliona!

Šta spaja ministra odbrane i predsednika Srbije? Jedan je baštovan, a drugi je grobar, dakle odgovor je prost: LOPATA. Kakve sad ovo veze ima sa modernizacijom kompleksa starog i novog groblja u Zaječaru? Naizgled nikakve, no valja imati na umu da živimo u zemlji u kojoj se dve ključne figure čvrsto drže lopate, dok premijer seje pesimizam i depresiju, pri čemu ministra zdravlja svi znamo pod nadimkom: Doktor Smrt. U takvom okruženju nameće se onaTopalovićevska: „Smrt je siguran posao“ – pa, je tako neko valjda došao i na ideju da u modernizaciju gradskog groblja u Zaječaru uloži 40 i kusur miliona dinara.

Ne kažem da našem groblju nije bilo potrebno uređenje – naprotiv, preko je potrebno, ali ipak priznajem da sam mnogo puta razmišljala o tome šta se sve može uraditi na gradskom groblju za te pare.

Dokona kakva jesam, rešila sam da odem do groblja, odam počast onima kojih više nema i bacim oko i uverim se gde su otišli naši novci. Bože mi oprosti, pre odlaska do groblja, najpre sam prečešljala vesti i utvrdila da je još 12. juna 2014. godine svečanom otvaranju radova prisustvovao naš dragi gradonačelnik i najavio radove u trajanju od 120 dana.

Gradonačelnik je za tih 120 dana najavio postavljanje nove rasvete, česama, uređenje staza i parkirališta, ako mi ne verujete, evo pročitajte ovde: http://www.zajecar.info/367-uredjenje-i-prosirenje-starog-groblja

Dobro, znači mene bi danas, tačno godinu dana kasnije trebalo da dočeka uređeno i cakum pakum sređeno groblje.

Krenula sam sa mišlju da se nadam da je barem pokošeno, pošto se otvoreno priča da JKP Higijena nema dovoljno sredstava ni da kupi gorivo za trimere, šta me je tamo zateklo, najbolje će vam reći fotografije.

1206-groblje-4120615-groblje-6120615-groblje-7120615-groblje-5120615-groblje-3120615-groblje-2

Šetajući novim i starim grobljem došla sam do zaključka: da se smeće ne iznosi, grobljem se širi užasan smrad,  šiblja ima dovoljno za pozamašno leglo zmija, od nove rasvete nema ni R ( dobro.. ima ako se računaju one nesrećne instalacije koje vire iz zemlje ), staze i ograda su nezavršene, a i česme su suve. Iako je najbolnija tačka groblja ( i starog i novog ) uvek bila činjenica da nema mokrog čvora – pomisli ti to: pripadne nekome muka, ili ne daj bože oseti potrebu da izvrši nuždu ( nemamo svi bešiku ko Vučić, zaboga! ). Nema gde – jer nikome, očigledno, nije palo na pamet da bi tako nešto bilo potrebno na groblju. Ne bih da zvučim prezahtevno i nezahvaljno, ali ne mogu da ne pitam: Šta je, bre, ovo? Kud se dede 40 i kusur miliona? Aman, ljudi?! Zar vama ništa baš nije sveto i zar nijedan posao niste u stanju da završite do kraja? Ne znam šta bih više mogla da dodam, osim da vas podsetim: JKP „Higijena“ najavilo je prekopavanje grobnih mesta za koja nije plaćen zakup ( mada su oni to eufemistično nazvali sasvim drugojačije ).

Kad se već laćate lopata i krampova, iznesite smeće, gospodo – ne moraju baš i na groblju da nas jedu zmije.

Ostajte mi zdravo!

Dikie Lebedi

P.S. Gore iznad naslova imate audio snimak, šta je o projektu uređenja groblja svojevremeno rekao v.d direktora
JKP „Kraljevica“ Miroslav Pacić – poslušajte pažljivo, pa ako vam nije teško prošetajte do gradskog groblja i obavestite me ako budete videli išta od toga.

Dodaj komentar