Društvo

MERE ŠTEDNJE: Ozbiljno smanjivanje broja zaposlenih u Gradskoj upravi, javnim preduzećima i nekim ustanovama!

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Najavljujući OZBILJNO SMANJIVANJE BROJA ZAPOSLENIH U ZAJEČARSKOJ GRADSKOJ UPRAVI, JAVNIM PREDUZEĆIMA I NEKIM USTANOVAMA gradonačelnik Zaječara Boško Ničić proteklih dana na konferenciji za novinare najavio je gašenje pojedinih ustanova u gradu.

„Ne možemo da plaćamo toliki broj ljudi. Postoje neke ustanove čiji je rad simboličan, a objekti u kojima rade traže ozbiljne sanacije.

Imam obećanje da će nam pomoći Vlada Srbije.

Samo u ovih desetak dana razgovarao sam sa više od desetak investitora, sa ljudima iz Vlade Srbije, sa ozbiljnim investitorima. Ovde će polako početi da se otvaraju firme, od 30 pa do više stotina i hiljada radnika uposliće se, a to ćete znati kada budu napravljeni ugovori“, najavio je Ničić.

Na pres konferenciji Ničić je istakao da je nakon preuzimanja funkcije gradonačelnika Zaječara, zatekao haotično stanje u javnim preduzećima i ustanovama.

„Zatekli smo 4 firme u likvidaciji i jednu koja radi.

Zatekli smo firme koje imaju likvidacione upravnike koji su tu samo na papiru ili negde rade ili više nigde ne rade a primaju simbolične nadoknade.

Gomilaju se dugovi, kamate, a problem likvidacije tih firmi se ne rešava.

Taj problem je mogao da se reši još ranije da se ne gomilaju troškovi, ali nije.

Zato se sada nalazimo u situaciji da Gradska uprava za račune dobavljačima, neizvršene obaveze duguje 798 miliona dinara, a da ukupan dug, računajući obavljene poslove koji još nisu fakturisani ili su fakturisani a ne zna se ko će da ih plati, prelazi 2 milijarde i 100 miliona dinara.

Realan budžet ove godine, ako uspemo da izguramo na milijardu i po, bićemo zadovoljni, a onda bi grad i sve ustanove morale da ne troše struju, vodu, morali bi sve da zamrznemo, da sve stane.

Mi u takvom haosu moramo da radimo.

Pokušavamo, da sa najvećim poveriocima postignemo sporazume, da se neke stvari pomeraju sa mrtve tačke“, istakao je Ničić.

Prema njegovim rečima do sada su kod takvih slučajeva nailazili na razumevanje, kako kod prevoza, tako i kod grejanja.

„Kada sam upozoravao da se ne smanjuje cena grejanja, da je to suluda stvar i da je to loš pristup koji gomila probleme, a ništa ne rešava i da to može da bude atraktivno za 18% onih kojih se greju na daljinsko grejanje i da ćemo kad-tad morati da plaćamo svi, ostalih 80% gradjana, pokazalo se da sam u pravu.

Zatekli smo menice iz 2012. i 2013. godine, ali i iz 2015. i 2016. godine koje nisu plaćene Republičkoj direkciji za robne rezerve a radi se o preko 4.500 tone mazuta.

Trebalo je usklađivati cene grejanja, povećati u skladu sa inflacijom i od tog novca vraćati dugove“, navodi Ničić.

On je najavio da će danas na sastanku sa Ministarstvom finansija čelnici Gradske uprave pokušati da reprogramiraju i odlože plaćanje dugovanja, ali i kredita koji nije izmiren.

„Taj kredit se ispostavilo da je kredit za reprogramiranje iz našeg perioda od 360 miliona na 15 godina.

Taj kredit koji su uzeli, hvaleći se niskim kamatnim stopama, je ustvari kredit sa kamatom od 6 odsto za reprogram prethodnih kredita“, objašnjava Ničić.

Prema rečima gradonačelnika radiće se i na tome da se postigne dinamika u isplati plata, da se oni kod kojih se više kasnilo približe ostalima, da se primanja svedu na što manja kašnjenja i kasnije svedu na normalu.

„Sledi i ozbiljno smanjivanje broja zaposlenih u Gradskoj upravi, javnim preduzećima i nekim ustanovama“, kaže Ničić.

Dodaj komentar