Mališani u dvorištu zaječarske biblioteke „upoznali Kinu“: Jeli kineskim štapićima, kuvali čaj, pisali ideograme! (FOTO GALERIJA)

0

Kako se na kineskom izgovaraju i pišu reči „ljubav“, „knjiga“ i „drug“, kako se jede kineskim štapićima, odakle potiče čaj i kako se priprema, ko su zmajevi i po čemu je još poznata Kina…sve to su naučili učesnici prve letnje radionice pod nazivom „Upoznaj Kinu“ koja je 4. avgusta održana u Matičnoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Zaječaru.

R E K L A M A

Gost radionice bila je kineskinja Huica koja živi u Zaječaru, a tridesetak zaječarskih mališana je u okviru nje imalo priliku da kroz igru i pesmu nauči puno toga novog o kulturi ove zemlje, ali i da vide kako izgleda tradicionalna kineska odeća.

Zhang Xiao Mui, u Srbiji poznatija kao Huica, objasnila nam je da se srpska i kineska kultura ipak dosta razlikuju, pogotovo kada je kuhinja u pitanju.

„Kineska hrana je drugačija od srpske, drugačije se priprema, ali je i dosta zdrava, pa bi i srpska deca mogla da je jedu malo češće.

A kada je u pitanju jezik, kineski nije toliko težak kao što se čini…potrebno je samo da se malo više vežba.

Deca u Kini jedan simbol vežbaju po 10-ak dana, pa i duže.

I srpski jezik je dosta težak za pričanje“, istakla je Huica.

Idejni tvorac ovih radionica, bibliotekar Suzana Marinković istakla je da je cilj ovih letnjih radionica edukacija osnovaca.

„Deca koja nisu otputovala nigde za raspust, mogu ovog meseca svoje vreme da provedu kod nas.

Ovo je peta godina kako im nudimo neke zanimljive sadržaje tokom leta.

Naša prva radionica je o Kini, jer je ova zemlja nekako svima prepoznatljiva.

Imamo i gošću iz Kine, našu sugrađanku Huicu, koja nam je ispisala ideograme, a mi smo se potrudili da naučimo bar jedan od njih, kako se kaže, izgovara i piše knjiga, ljubav i drugarstvo.

Smatramo da su ta tri pojma najvažnija za decu iz celog sveta, bez obzira da li su ona iz Kine, Afrike ili Srbije.

Danas smo kuvali i čaj, učili da jedemo pirinač štapićima i namučili se. Učili smo simbole Kine a deca su crtala zmaja koji je simbol ove zemlje, zatim kornjaču, jednoroga“, istakla je Suzana Marinković.

Violeta Stanković Anđelković, bibliotekar i zamenik direktora Matične biblioteke „Svetozar Marković“ je istakla da im je veoma drago što se toliko dece prijavilo za ovu radionicu koja je realizovana i uz pomoć sugrađana.

„Biblioteka funkcioniše u saradnji sa našim sugrađanima i prijateljima ove ustanove.

Jedan od skorašnjih poklona je i klupa koja se nalazi ispred Dečijeg odeljenja biblioteke.

To je poklon našeg sugrađanina Toplice Đorđević i njegove supruge Šej Đorđević, koji žive u inostranstvu.

Njih vežu tople uspomene za Zaječar, pa su nam poklonili ovu prelepu klupu“, rekla je Violeta Stanković Anđelković.

Na Dečijem odeljenju Matične biblioteke „Svetozar Marković“ u Zaječaru, radionice ći biti realizovane ponedeljkom i petkom od 11 do 12 časova.

Danas je organizovana nova radionica na temu „Slovenske mitologije“.

Iz knjige Nenada Gajića „Slovenska mitologija“ deca su naučila ponešto o misterioznom svetu Starih Slovena – bogovima, demonologiji, mitskim mestima, magijskim ritualima. S obzirom da deca vole magiju ova radionica im je bila jako zanimljiva.

U petak, 11. avgusta sve zainteresovane mališane, a i one malo veće očekuje zanimljiva igra „Ne ljuti se čoveče!“, uz pomoć koje će se igrati, a možda i ljutiti, ali samo malo. Biće priređen i jedan mali turnir.

Svi zainteresovani se mogu prijaviti na telefon biblioteke 422-045 ili direktnim prijavljivanjem na Dečjem odeljenju.

Pogledajte galeriju fotografija:

POSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here