Društvo Izdvajamo

Lončar: Na početku epidemije Srbija imala predispozicije da prođe kao Italija i Španija

foto: printscreen/FB Live Video
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je na početku epidemije koronavirusa Srbija imala sve predispozicije i veću šansu da u epidemiji prođe sa hiljadama mrtvih, kako je bilo u Italiji i Španiji.

Lončar je za TV „Hepi“ rekao da je taj scenario izbegnut zahvaljujući dobroj saradnji zdravstvenog sistema sa vlastima, i da je ostvareno ono što je građanima na početku epidemije obećano, da će se boriti za svaki život i da ima što manje umrlih.

„Obećali smo da ćemo se boriti za živote. Nije bilo jednostavno uraditi sve ovo, pokazali smo da smo ozbiljna država. Zdravstveni sistem je zatvoren i imali smo veliku sreću da smo imali odličan tandem sa predsednikom republike“, rekao je Lončar.

Dodao je da zdravstveni sistem ne bi imao šanse u borbi sa ovom epidemijom da nije veliki broj zdravstvenih objekata u prethodnom periodu izgrađen ili renoviran.

Prema njegovim rečima problem sa epidemijom koronavirusa nije završen.

„Ovaj problem nije završen, svet se promenio, nećemo moći da pričamo o nekim drugim stvarima a da se ne bavimo virusima i bakterijama i drugim stvarima u koje se razumeju samo lekari“, rekao je Lončar.

Lončar je rekao da su u borbi protiv koronavirusa nemerljivo pomogli saveti kineskih stručnjaka.

„Imali smo dileme vezano za karantine, izolacije. Njihova mišljenja i iskustvo mnogo su olakšali da donosimo odluke. To ne smanjuje ulogu naših epidemiologa i infektologa koji su dali nemerljiv doprinos svojim znanjem, iskustvom i poznavanjem našeg mentaliteta i zdravstvenog sistema“, rekao je Lončar.

Izvor: insajder.net

Dodaj komentar