Kultura

Kakav je položaj mladih pozorišnih umetnika u Srbiji?

FOTO: Tatjana Galić Zetović

„Položaj i perspektiva mladih pozorišnih umetnika u Srbiji danas“ naziv je tribine koja je održana u Zaječaru. Moderator tribine je Željko Hubač.

U Centru za kulturu u Kotlujevcu, u okviru „Zoranovih dana“ održana je tribina o položaju mladih pozorišnih umetnika u Srbiji.

„U pozorištima Srbije jedan od ključnih problema jeste obnavljanje kadrova, što je glavni kočničar perspektive“, kazao je dramaturg Željko Hubač, moderator tribine.

Željko Hubač, moderator tribine; FOTO: Tatjana Galić Zetović

Po njemu, neophodno je pronaći rešenje. Jedno od mogućih rešenja je niz festivala mladih pozorišnih autora u Srbiji. Takođe i da na festivalima kojih ima puno u Srbiji, ova tema se nametne. Na taj način bi se u tim mikrosredinama učinio neki pomak koji nije sistemski, ali je ipak pomak. Hubač je kao primere dobre prakse učesnicima tribine naveo načine koji se primenjuju u pozorištima u Nemačkoj i Švedskoj, različitim pokušajima da se što veći broj mladih ljudi involvira u proces i to na nivou osnovnog od majstora dekora do reditelja, glumaca, dramaturga.

Različiti metodi se primenjuju. Jedan od njih na koji je Hubač ukazao, je formiranje male scene (60 do 80 gledalaca) i mali budžeti koji su isključivo namenjeni mladim autorima. Ovakva praksa mogla bi da se primeni i u pozorištima u Srbiji, smatra Hubač.

Na tribini su mogla da se čuju iskustva ne samo iz Srbije, već i iz Hrvatske i Republike Srpske. Govorili su: Spasoje Ž. Milovanović, direktor Narodnog pozorišta Niš; Nenad Novaković, direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske; Duško Ljuština, upravitelj kazališta Ulysses u Zagrebu; Miran Hajoš, ravnatelj Кazališta u Virovitici i Vujadin Milošević glumac i član Gradskog veća u Zaječaru zadužen za kulturu.

Foto: Tatjana Galić Zetović

Dodaj komentar