fbpx
Kultura

Izložba „Timočka krajina i Srednje Pomoravlje u srpsko-turskim ratovima 1876-1878. godine“ predstavljena u Vranju

Dan grada Vranja obeležava se 31. januara na godišnjicu kada je oslobođen od turske vlasti. Tim povodom u saradnji sa Istorijskim arhivom „31. januar“ Vranje organizovano je gostovanje izložbe „Timočka krajina i srednje Pomoravlje u srpsko-turskim ratovima 1876-1878. godine“.

Izložba je nastala pre tri godine zahvaljujući saradnji Narodnog muzeja Zaječar i Zavičajnog muzeja Jagodina. Autori su Jelica Ilić, Duško Grbović i Ninoslav Stanojlović.

Možda se na prvi pogled ne uočava veza između Srednjeg Pomoravlja i Timočke krajine, ali su borbe i ratovi koji su se odvijali između 1876. i 1878. godine uticali da se kasnije ovi krajevi oslobode, rekao je otvarajući izložbu predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković.

Viši kustos Narodnog muzeja u Zaječaru Jelica Ilić govoreći o nastanku izložbe, istakla je da je osnova izložbe nastala u Zavičajnom muzeju u Jagodini. Nadograđena je saradnjom sa zaječarskim muzejem.

Jelica Ilić / FOTO: FB

„Timočka krajina je u srpsko-turskim ratovima doživela veliko stradanje i samim tim je taj događaj nekako izbegavan u lokalnoj istoriografiji. Obično se u istoriografiji slave pobede, spominju se veliki uspesi, a ova su velika stradanja skrajnuta. Upravo 1876. godine Zaječar je sravnjen sa zemljom, stanovništvo se našlo u zbegovima i malo je podataka o toj tamnoj tački našeg grada. Period od 1833. do 1878. godine maltene ne postoji u podacima jer je sve uništeno 1876. godine“, rekla je Ilić.

Muzejski savetnik Zavičajnog muzeja u Jagodini, Duško Grbović istakao je da su ljudi iz tog mesta bili u jedinicama koje su 1878. godine oslobađale Vranje.

„Izložbu čini 26 panoa iz muzeja u Jagodini, a 10 je iz Zaječara. U sklopu nje prikazane su i neke operacije prilikom oslobođenja Vranja. U sastavu Šumadijskog korpusa, koji je ušao u Vranje na dan oslobođenja 31. januara 1878. godine, bila je i Jagodinska laka baterija. U njenom sastavu su bili i tgovac Stevan Miljković, odlikovan srebrnom medaljom za hrabrost, kao i Aleksa Đorđević koji je ostavio i jedan zapis o oslobođenju Vranja“, rekao je Grbović.

FOTO: FB

Izložba je publici u Zaječaru predstavljena 2017. godine, posle čega je gostovala u Negotinu i Majdanpeku.

izvor: Zaječar onlineJugpress

Dodaj komentar