fbpx
Društvo

Izdržite još malo: Zaprašivanje komaraca u Zaječaru tek u julu

Nakon što je u Zaječaru, ali i čitavoj Srbiji prošao period obilnih padavina, poslednjih dana došlo je do najezde komaraca i razmnožavanje velikog broja krpelja. Iako je šetnja pored Timoka ili Popove plaže u večernjim satima za mnoge Zaječarci trenutno nemoguća misija,  nadležni tek najavljuju kraj postupka javne nabavke za zaprašivanje komaraca.

Do 21. juna traje poziv za podnošenje ponuda u postupku javne nabavke za usluge suzbijanja komaraca i krpelja na teritoriji Zaječara. Otvaranje pristiglih ponuda zakazano je za petak, 21. jun u 10 sati, dok će odluka o dodeli ugovora biti doneta tek u roku od 10 dana. To znači da suzbijanje ovih dosadnih gamadi građani Zaječara mogu očekivati tek početkom narednog meseca.

Kiša koja je padala danima dovela je do toga da se komarci razviju u većem broju nego prethodnih godina. I dok jedni tvrde da je kišovito vreme onemogućavalo suzbijanje komaraca, drugi strućnjaci upozoravaju da je ključno bilo suzbiti larve, odnosno eliminisati uzrok problema.

Stručnja niškog Instituta za javno zdravlje mišljenja su da se sa zaprašivanjem protiv komaraca i krpelja već kasni, jer je optimalni period za početak dezinsekcije bila druga polovina marta.

” Sezona krpelja, ali i komaraca počela je još u aprilu.

Optimalno je da u toku sezone bude 7 prskanja larvi komaraca, 5 tretmana za uništavanje odraslih komaraca i 3 tretmana protiv krpelja”, navode u Institutu.

Prema podacima o javnoj nabavci suzbijanje krpelja na teritoriji Zaječara sa svim selima vršiće se na površini od 2000 hektara i suzbijanje komaraca iz vazduha na površini od 1200 hektara. Eradikacija bi se izvršila tretmanom sa zemlje i iz vazduha, i to:

  •  dva tretiranja suzbijanja komaraca sa zemlje,
  • jedan treman suzbijanja komaraca iz vazduha
  • i jedan tretman suzbijanja krpelja.

Međutim, rojevi komaraca koji su se pojavili u Zaječaru otvaraju pitanje: da li se sa delovanjem zakasnilo? 

Jedini spas je da do juna Zaječarci izbegavaju šetnju obalom reke ili Popovom plažom, U suprotnom biće mi neophodna velika količina sredstva protiv komaraca, ali i upornost da se od najezde komaraca i odbrane.

 

Dodaj komentar