Kultura

Izaberite 50 reprezentativnih elemenata nematerijalne kulturne baštine iz Zaječarskog okruga

printscreen / Facebook

Na fejsbuk stranici “Nematerijalna kulturna baština Zaječarskog okruga” u toku je glasanje za 50 najreprezentativnijih elemenata nematerijalne kulturne baštine iz Zaječarskog okruga.

Prenošeno sa generacije na generaciju, čuvano od vremena i nevremena, nematerijalno kulturno nasleđe oslikava kulturne raznolikosti. Kroz usmenu tradiciju i jezik, običaje, umetnost, rituale i praznike, izražavaju se kreativnost, veštine, umeće i duh ljudi koji ga stvaraju. Prenošenjem i negovanjem i ove „žive kulturne baštine”, čuva se tradicija, istorija, kultura koja podstiče osećaj identiteta i kontinuiteta jednog naroda.

U cilju promocije našeg kulturnog nasleđa biramo 50 reprezentativnih elemenata nematerijalne kulturne baštine (NKN) iz Zaječarskog okruga.

Na listi su manifestacije po kojima je ovaj deo Srbije prepoznatljiv, kao što su Molitva pod Midžorom, Gitarijada, Zlatne ruke, Festival instrumentalne tradicije, FKMS, Crnorečje u pesmi i igri, Prva harmonika; timočki specijaliteti belmuž, vlaške plašinte, prepržolj; kao i legende o nastanku imena timočkih gradova ili planina i mitskih bića, na primer.

Predlozi sa najviše glasova (lajkova) ući će na listu 50 najreprezentativnijih elemenata NKN koji će, nakon toga, biti promovisani na društvenim mrežama i postavljeni na prekograničnoj E-platformi za NKN.

Glasajte lajkovanjem za predloge iz Galerije za koje smatrate da trebaju biti na ovoj listi. Glasanje traje do 26. septembra u 12h (podne).

Dodaj komentar