Društvo

Istražujemo: Zašto su meštani Salaša danima bez vode?

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Meštani sela Salaš već nekoliko dana nemaju vodu za piće, a neka domaćinstva imaju problem da se bave stočarstvom koje im je jedini izvor prihoda. Nadležni iz mesne zajednice kažu da je glavni problem suša i zastarela vodovodna mreža, kao i to što meštani vodu ne plaćaju već četiri godine.

Predrag Stanisavljević, meštatnin Salaša samo je jedan od mnogobrojnih koji se redakciji portala „Zaječar online“ obratio sa molbom da istražimo zašto već pet dana mnoga domaćinstva u pomenutom selu nemaju vodu.

„Vec pet dana smo bez kapi vode! Stanje je alarmantno, jer vode nema ni za najosnovnije potrebe! Na nedavno odrzanom sastanku, dogovoreno je da će biti restrikcija vode do daljnjeg, zbog malog dotoka vode u rezervoaru. Rečeno je da će puštati od 6h do 11h prepodne, a u večernjim časovima od 18h do 23h. Glavni deo sela i pojedine ulice u tom periodu imaju vode, dok građani drugog reda čekaju bolje dane“, žali se Stanisavljević.

Tihomir Stanković, predsednik MZ Salaš tvrdi da je problem sa vodosnabdevanjem u ovoj mesnoj zajednici nastao od trenutka kada su meštani uvideli da vodu ne moraju da plaćaju, pa je tako već godinama nemilosdrno koriste za zalivanje bašti i svoje potrebe. Međutim u trenucima, kada dođe do havarije ili problema sa pritiskom usled suša i nepovoljnih vremenskih uslova, svi nadležnost za problem vodosnabdevanja prebacuju na rukovodstvo mesne zajednice.

„Meštani Salaša bi trebalo da se zapitaju zašto vode nema i kako se oni odnose prema ovom resursu. Besomučno je troše za zalivanje bašti, izvorišta su obrasla u šiblje i korov (jer ih 25 godina niko nije očistio), mreža je zastarela (jer vodu niko ne plaća) pa nema ni od čega da se održava, ali zato znaju da se žale kada ostanu bez vode“, kaže Stanković.

Problem u vodosnabdevanju ovog puta je dodatno pogoršao kvar pumpe na Sovincu, odakle su meštani dobijali vodu za piće. Međutim, prema tvrdnjama Stankovića, dodatni problem predstavljaju i sve češći kvarovi na vodovodnoj mreži koja je u nadležnosti svih meštana, a o kojoj niko ne brine.

„Godinama unazad, ja kao predsednik mesne zajednice apelujem na meštane da moraju da plaćaju vodu, jer naše selo nije u nadležnosti Javno-komunalnog preduzeća „Vodovod“. Međutim, radnici Vodovoda na čelu sa direktorom nam svaki put, kao i danas izlaze u susret i otklanjaju kvar. Mi ćemo se kao rukovodstvo ubuduće potruditi da nadležnost po pitanju vodosnabdevanja bude prebačeno na JKP „Vodovod“ Zaječar“. međutim, to će značiti da će građani napokon morati da počnu da plaćaju vodu ili je jednostavno neće imati“, izričit je Stanković.

Iako vodovod u Salašu nije u nadležnosti zaječarskog vodovoda, v.d. direktor pomenutog preduzeća Nikola Šarčević kaže da njihove ekipe, po pozivu rukovodstva te mesne zajednice uvek izlazi na teren i pomaže u otklanjanju kvara.

„Koliko sam obavešten trenutno celo selo povremeno ima vodu, ali su uvedene i povremene restrikcije. verujem da su meštani u problemu jer im niko već godinama ne održava mrežu, ali zato ni vodu niko ne plaća“, kaže Šarčević.

Radnici zaječarskog Vodovoda kako saznajemo trenutko pokušavaju da otklone kvar do koga je došlo usled začepljenja i neadekvatnog održavanja mreže, ali i nesavesnog postupanja meštana u proteklom periodu.

Tihomir Stanković kaže da je preko 10 radnika na terenu, na čelu sa direktorom i glavnim šefom, koji uz pomoć cisterne za ispumpavanje vode pokušavaju da otklone kvar.

„25 godina niko nije pogledao izvorište. Rukovodstvo JKP Komunalac Salaš je godinama unazad samo iskorišćavalo izvorište, pa je onda preduzeće zapalo u likvidaciju, a poslednji likvidacioni upravnik je samo došao i meni predao ključeve praznik prostorija, da ja sada rukovodim vodovodom. Ja zadnje 4 godine Salaš snabdevam vodom kako znam i umem“, kaže Stanković.

Sada kad nema snega ni kiše, prema Stankovićevim rečima, problem postaje još veći. I ukoliko JKP „Vodovod“ Zaječar ne preuzme gazdovanje nad vodovodom u Salašu, pitanje je šta će se dešavati u budućnosti.

U trenutnoj situaciji, ako bude potrebe za postavljanjem cisterne sa čistom pijaćom vodom, meštani bi trebalo da se obrate nadležnima u JKSP“ Zaječar“, jer jedino oni, kako saznajemo, imaju cisternu za te namene.

Dodaj komentar