fbpx
Društvo

ISTRAŽUJEMO: Kako je propao zaječarski “DES”?

Zaječarski „DES” – Društveno preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom čini se STIHIJSKI JE UGAŠENO, bez pokretanja stEčajnog postupka koji bi, po mišljenju mogih možda i omogućio da ovo preuzeće stane na noge, ali i da radnici ne ostanu na ulici.

Ovo jedinstveno preduzeće u Zaječaru osnovano još davne 1962. godine, nekada je zapošljavalo preko 400 radnika, a početkom 2017. godine i nekolicina onih koji nisu uzeli socijalni program ostali su na ulici, sa nepovezanim radnim stažom i gotovo MILIONSKIM DUGOVANJIMA ZA PLATE po samo jednom radniku.

Tražeći spas radnici i nekadašnji predsednik sindikata Mališa Žikić obraćali su se svima redom, ministru, tadašnjem premijeru Vučiću, policiji, sudu…

” Od početka godine do danas gotovo u tajnosti organizovane su licitacione prodaje imovine preduzeća DES u Zaječaru, od kojih smo samo za prvu prodaju, mi kao radnici DES-a bili obavešteni.

Iako nam preduzeće za plate duguje milionske cifre, nama nije omogućeno da mašine koje su u svojini preduzeća popišemo i tako naplatimo dugovanja za zarade.

Pa postavljamo pitnej ZAŠTO?

Kako to pravo mi nismo imali, ali ga zato ima sadašnji direktor Miloš Radović”, pita se Mališa Žikić.

U ponedeljak, 20. novembra 2017. godine, kako nezvanično saznajemo, pokretna imovina preduzeća „Des“ doo prodata je u postupku namirenja potraživanja firme „Des konfekcija doo“, pod velom tajne, daleko od očiju javnosti i čini se pod nejasnim okolnostima, zbog čega su se nakadašnji radnici ovog preduzeća u znak protesta i okupili ispred zgrade Osnovnog suda u zaječaru.

Postavlja se pitanje zašto je ovo društveno odgovorno preduzeće koje je sa manjim ili većim uspehom poslovalo više decenija, sada bez „podvlačenja crte“ i sumiranja rezultata rada ODJEDNOM UGAŠENO!

Čini se da je nekome ovakav ishod zapravo bio u interesu!!!


A ako je do ovoga došlo? Pa postoje indicije da je sve počelo ovako…

foto: http://www.priv.rs

Aprila 2015. godine za direktora firme „Des doo“ izabran je Miloš Radović, koji je u tom trenutku bio i direktor preduzeća „Zorka ekspert“ doo.

Ubrzo nakon imenovanja na mesto direktora „Des“ doo Zaječar, Miloš Radović poziciju direktora u preduzeću „Zorka ekspert“ prepustio je Katarini Radović.

U narednih mesec dana firma „Zorka ekspert“ najpre menja sedište i adresu, te od beogradske postaje zaječarska firma locirana na adresi Negotinski put bb ( baš kao i zaječarsi „Des“ doo ), a potom i ime, postajući tako „Des konstrukcija 019 doo“ Zaječar.

Ubrzo nakon ove promene dolazi do niza statusnih promena u ovom preduzeću: više lica smenilo se na licu mesta direktora, dok napokon sedište firme nije promenjeno, te je sada sedište firme Rakinac.

U januaru 2017. godine osnovano je i preduzeće „Des konfekcija 019“ doo – sa značajnim osnivačkim kapitalom koji iznosi neverovatnih: 100 dinara.

printscreen/apr.gov.rs


Šta povezuje firme: „Zorka ekspert“ doo, „Des konstrukcija 019“, „Des konfekcija“ i „Des“?

Firma „Zorka ekspert“, odnosno kasnije „Des konstrukcija“, kao i „Des konfekcija“ svoju delatnost obavljali su u prostorijama preduzeća „Des“ doo, prema rečima radnika, koristeći se pogonom ovog zaječarskog preduzeća bez ikakvog dostupnog ugovora o zakupu i pored činjenice da je upravni odbor, odnosno skupština preduzeća dostavila obaveštenje da firma „Des“ doo ne može da iznajmljuje prostor za potrebe obavljanja delatnosti od strane drugog preduzeća.

O činjenici da prostorije „Des“ doo drugo preduzeće koristi radi obavljanja svoje delatnosti, bez osnova i nadoknade, prema tvrdnjama radnika obaveštena je i Policijska uprava Zaječar, odnosno odeljenje za privedni kriminal, ali se ništa nije dogodilo.

Radnici koji su ranijih godina tužili „Des“ doo, kako bi namirili svoja dugovanja u smislu neisplaćenih zarada i pored izvršnih presuda nisu mogli da preko izvršioca namire svoja potraživanja otuđenjem imovine preduzeća „Des“ doo – jer je imovina državna i Ministarstvo nije dalo saglasnost.

Ono što je nejasno, a privlači pažnju jeste sledeće: na koji način je preduzeće osnovano pre nepunih godinu dana, sa osnivačkim kapitalom od čitavih 100 dinara, postalo poverilac sa potraživanjima tako velikim da se moraju namiriti prodajom pokretne imovine „Des“ doo Zaječar?

Zašto nije progašen spasonosni stečaj?

Nakon druge licitacije, koja je bila objavljena 17.03.2017. godne – i koja je intervencijom radnika sprečena, nadležno ministarstvo uplatilo je nadležnom sudu naknadu u iznosu od 250.000 dinara u cilju pokretanja stečajnog postupka, budući da je firma „Des“ doo Zaječar prestala sa radom 31.12.2016. godine.

Na četvrtom ročištu zahtev za pokretanje stečajnog postupka je odbijen, uz obraloženje da firma navodno i dalje radi, što je izjavom potvrdio direktor Miloš Radović.

Firma jeste radila, ali to u tom trenutku sasvim izvesno nije bio zaječarski „Des“ doo, barem tako tvrde radnici.

Radnici „Des“ doo, osobe sa invaliditetom, izgrani su i ostali su na ulici, a da nevolja bude veća, radni staž od 2010. godine radnicima nije povezan, iako je direktoru preduzeća upućen poziv da dostavi dokumenta o povezivanju staža, ista do dana današnjeg nisu dostavljena.

Postoje kuloarske priče da je deo radnika „Des“ doo angažovan u preduzeću „Des konfekcija“ doo, uz uslov da se svojih potraživanja prema „Des“ doo odreknu u korist preduzeća „Des konfekcija“ doo – da li je ovo tačno, ne možemo tvrditi, ali je izvesno da postoji čitava serija spornih momenata kojima bi nadležni organi trebali da se pozabave.

Zašto kao društvo nismo našli adekvatno rešenje za preduzeće koje je namenjeno profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom, kada potreba za zapošljanjem ove marginalizovane grupe i te kako postoji?!

2 komentara

  • Kako bi nam dobro dosao onaj korejanski predsednik, samo na deset dana, da javno povesa par onih koji su “obedili” ovaj narod. Bar deset godina ne bi smo imali problema sa ovakvim kriminalom, a mozda i duze..

Dodaj komentar