Politika

Ima li izgleda da problem Fabrike „Kablova“ u Zaječaru bude uskoro rešen?

Atlas Servis - 24h pomoć na putu

Ambasador Republike Poljske u Srbiji Tomaš Njegođiš posetio je juče Zaječar i tom prilikom, sa gradonačelnikom Boškom Ničićem razgovarao o problemu Fabrike Kablova kao i o budućoj saradnji, preneo je „Magnum“ radio.

radiomagnum.rs

Gradonačelnik Ničić je prilikom razgovora sa ambasadorom Poljske i predstavnicima Fabrike Kablova naglasio da je ova fabrika oštećena, da je izvršeno nezakonito delo i da dug mora biti što pre izmiren.

„ I pored problema koje je neko drugi napravio i njima i gradu Zaječaru, razgovarali smo i o mnogim drugim stvarima i drago mi je da to nije bila glavna tema razgovora.

Što se grada tiče mi tu nemamo ni zarez da dodamo na to da je izvršeno jedno nezakonito delo, da je Fabrika Kablova oštećena, da treba što pre novac da se vrati i da oni potpuno razumeju da grad u ovoj situaciji nije u mogućnosti da bez pomoći države, taj dug tako brzo vrati.

Zato očekujemo, i uz posredovanje ambasadora koji je već razgovarao sa najvišim rukovodiocima države Srbije, a razgovarao sam i ja, da zaista „juče“ taj dug bude izmiren a ne sutra“, istakao je Ničić.

On je naglasio da se nada da će kraj ovog meseca biti zadnji rok za izmirenje ovog duga prema Fabrici Kablova.

“ Ljudi su spremni, pre svega iz Fabrike Kablova, da čak i pomognu gradu jednom donacijom, onda kad se to završi, ali ono što nas najviše nervira je sporost u svemu tome kao i signali koji se šalju investitorima.

Slika koju je ovaj potez napravio Zaječaru, je slika koja neće dovesti nijednog investitora, dok se ne ispravi ova nepravda prema Fabrici Kablova.

Pokušavamo da to stavimo kao prioritet, jer sa prilivom koji grad ima dnevno, mi bi bukvalno morali da stanemo i da ništa drugo ne radimo, već samo da izmirujemo dug narednih 60 dana.

To nije moguće zato što je država preuzela da izmiri dug“,  istakao je Ničić.

Prema njegovim rečima do sada je od ukupnog duga koji iznosi 76 miliona dinara, izmiren samo 21 milion i ostatak duga zasigurno ne mogu izmiriti Zaječarci.

„Jasno je ko je napravio dug i odgovornost ne sme da bude na građanima Zaječara, poreskim obveznicima, nego na jednoj neodgovornoj politici koja je vođena, a to nije smelo da se radi.

Nije smelo to da se radi zato što nije postojao osnov za tako nešto.

Taj osnov koji je izmišljen je bio retroaktivan a nigde se u modernim, civilzovanim državama ne naplaćuje nešto retroaktivno što je već plaćeno.

I tu da stavimo tačku na ovu priču.

Pokušaćemo zajedničkim snagama, njegova ekselencija i ja, da do kraja ovog meseca bude rok za otplatu duga, da bi smo mogli dalje da realizujemo ono što planiramo a to su nove investicije, jačanje Fabike Kablova itd“, rekao je Ničić.

Na sastanku se čulo da je Fabrika Kablova nastala kao „dete“ RTB-a Bor a sada se ta ista fabrika ponaša prema Kablovima kao najgora maćeha.

radiomagnum.rs

Istaknuto je i to da je potpuno nelogično da ogroman procenat sirovina Fabrika Kablova dovlači iz zemalja koje su udaljene hiljadama kilometara a da tu istu sirovinu, ne može da uzme od fabrike koja je relativno blizu sedišta, odnosno u Boru.

„To je još jedna priča koju moramo otvariti i rešavati“, naglasio je Boško Ničić.

Ambasador Republike Poljske u Srbiji Tomaš Njegođiš, čestitao je gradonačelniku Ničiću što ima volje da promeni nešto i da nađe rešenje problema koje ima Fabrika Kablova.

radiomagnum.rs

„Nisam samo zbog toga došao ovde jer verujem da će se taj problem rešiti.

Gradonačelnik je pričao o problemima koje ima grad, a to se dešavalo i kod nas u Poljskoj.

Posle 89-te godine nekoliko investicija su bile pogrešne.

Međutim, treba da se ide napred i da se razmišlja o programima i planovima za budućnost.

Zbog toga nagovaram gradonačelnika Ničića da zajedno razmislimo šta možemo da napravimo u budućnosti.

Ja ću vrlo rado učestvovati u seminarima gde mogu reći kakava su naša iskustva, pa da vi to primenite, da ne bi napravili iste greške koje smo mi napravili“, rekao je ambasador Poljske u Srbiji Tomaš Njegođiš.

Njegođiš je izrazio nadu da će saradnja sa gradom Zaječarom u narednom periodu biti još bolja i naravno da će ovaj primarni problem sa Telefonikom biti uskoro rešen.

preuzeto: Radio Magnum

Dodaj komentar