Društvo

GO Unija Zaječar: Član radne podgrupe i zamenik ŠU Zaječar nezakonito postavljeni

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Imajući u vidu skorašnje bespravno razrešenje Gorana Manojlovića i dešavanja koja su se vrtoglavo brzo odigrala u ŠU Zaječar, GO Unija Zaječar je odlučila da pozove Jasnu Janković da hitno i bez odlaganja promeni člana i zamenika Radne podgrupe ŠU Zaječar.

,,Javnost je već dobro upoznata sa grotesknim slučajem sumnjivog isključenja Gorana Manojlovića iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije koje je urađeno suprotno Statutu Unije sindikata prosvetnih radnika za koje će biti potrebno neko vreme da se dokaže, ali pročuće se. Ovde nije kraj, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije nastavlja paradoksalnim iskorakom, ne uvažavajući i ne poštujući volju članstva.

Članstvo je tu kada treba da se uplati članarina, kada treba neko da se pohvali i da ostavi utisak kako ima dobar odziv, ali kada treba da se ti glasači uvaže – to nije tako.
Jasna Janković je zatražila, svojim potpisom, da se izvrši promena člana Radne podgrupe za praćenje angažovanja zaposlenih u ustanovama obrazovanja i vaspitanja ŠU Zaječar u ime Unije sindikata prosvtetnih radnika Srbije, ne uvažavajući rokove, procedure i stavove prosvetara sa teritorije ŠU Zaječar (u duhu moderne Srbije – ko pita žabe, kad zatrpava baru). Na teritoriji ŠU Zaječar broj članova je sledeći: Bor ima 272, Boljevac-Sokobanja 152, Zaječar 442, Knjaževac 113, Kladovo-Negotin-Majdanpek 241. Što je ukupno 1220 članova. Do sada je bilo demokratskog principa i intelektualne logike te moralne i zdravorazumske svesti da predsednici sindikata sa teritorije školske uprave biraju člana radne podgrupe i zamenika. Obavestite nas ako nije tako… ako je preko noći ustanovljen centralizam. Ovog puta imamo slučaj da se ta ista raja gazi, ponižava i ne pita, nego se u srpskom duhu udruživanja poslednje decenije – nameće, ismeva i koristi.

Članstvo se pitalo kako predsednica koja u Pravno poslovnoj školi (svojoj bivšoj školi) u kojoj nema ni Unije sindikata, čak nijednog člana, uopšte ima prava da se meša u pravo i obavezu čak 5 lokalnih odbora i da nemaće ko će da bude član radne podgrupe i zamenik?!! Pitaju se samosvesni ljudi sa kojim pravom i kojim čarobnim štapićem maše glavešina? Predlog da Dejan Balanović i Slavica Lazarević (oba člana su iz Bora) budu član i zamenik Radne podgrupe nije donet u skladu sa opštim principima po kojima Unije funkcioniše, ako principa još ima?!! Protiv pomenutih osoba nemamo ništa lično, ali nas interesuje koje su reference predloženih osoba da mogu da budu članovi Radne podgrupe. Koji su principi, razlozi, načini i procedure zamene? Pitaju li voždi išta raju u ovoj prćiji? Pitaju se platioci članarine da li se članovi Radne podgrupe biraju jer će da ćute i da podržavaju nezakonitosti u postupanju direktora? Videli smo da je u Boru u školama velika borba protiv dugogodišnje nezaknitosti u postupanju, ali nikada nismo videli da se neko od tih predsednika bar jednom oglasio, nego su mudro ćutali. Izgleda baš „mudro“ jer se to pokazuje kao presudna referenca!!!

Mi smo naivno mislili da je stanje drugačije… sindikat je za nas bio instrument borbe protiv zloupotreba, samovolja, korupcije, bahaćenja! Verovali smo… U Radnoj podgrupi ne trebaju osobe koje će da ćute. Već smo na prvom sastanku videli da novopostavljena osoba nema dovoljan intregritet i kredibilitet da solidarno zaštiti opšte interese koji se brane godinama.
Pošto su za sve ostale radne podgrupe lokali predložili članove (valjda, ali možda treba priupitati članstvo po Srbiji), a ovde to nije slučaj, logika navodi da se ovde radi o jasnom vidu diskrminacije koji Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije sprovodi. Statutom Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije jasno su definisana prava člana da zahteva poštovanje sopstvene ličnosti i da zahteva, argumentovano, odgovornost članova i organa sindikata. Da li Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije ispoštovala 1220 članova? Nije, nego je nametnula rešenje.

Pozivamo Jasnu Janković da hitno i bez odlaganja promeni člana i zamenika Radne podgrupe ŠU Zaječar, a na osnovu predloga članstva koji preko tog organa ostvaruju svoja prava i to člana i zamenika da da članstvo sa ove teritorije, za koje članstvo zna da će da se bori. Sve odluke sa prethodno navedenim članovima Radne podgrupe koje budu donete osporavaćemo kao nezakonite.
Ukoliko Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije ne prihvati predlog, preko advokata kod nadležnih organa preduzećemo dalje korake, jer ako pravilo važi za 17 školskih uprava, mora da važi i za ŠU Zaječar. Nametanje nećemo da dozvolimo“, saopštavaju iz Unije sindikata prosvetnih radnika grada Zaječara.

Dodaj komentar