Društvo

Gimnazijalci iz Zaječara iznad proseka na PISA testiranju

Gimnazija u Zaječaru učestvovala je u PISA programu testiranja đaka, koji za cilj ima sistematsko praćenje i evaluaciju petnaestogodišnjaka u oblasti matematike, prirodnih nauka i razumevanja pročitanog.

OECD PISA program je program međunarodne evaluacije obrazovnih postignuća. PISA program sprovodi se od 2000. godine u trogodišnjim ciklusima. Na osnovu njega se sistematski prati koji nivo funkcionalne pismenosti dostižu petnaestogodišnjaci u oblasti matematike, prirodnih nauka i razumevanja pročitanog.

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja realizovao je glavno PISA testiranje u periodu od 8. marta do 15. aprila. U testiranju su učestvovale 183 škole koje su izabrane metodom slučajnog izbora. U svakoj školi takođe metodom slučajnog izbora izabrano je 42 učenika koji su pozvani na testiranje. U dvočasovnom elektronskom testiranju čitalačke, naučne i matematičke pismenosti, kao i kreativnog mišljenja, testirano je ukupno 6413 učenika. Učenici Gimnazije u Zaječaru takođe su bili deo ovog testiranja.

Kakve rezultate su zabeležili Gimnazijalci?

Prosečno postignuće učenika Gimnazije u Zaječaru u domenu matematike je 505 poena, u domenu čitanja 499 poena i u domenu nauka 514 poena.

U nastavku su grafički prikazi prosečnih postignuća učenika u Srbiji, susednim zemljama i OECD zemljama i razlike u postignućima između različitih tipova školskih programa u školama u Srbiji.

Detaljnije informacije možete videti na sajtu Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

ZaječarOnline/O.B.

Dodaj komentar