PR tekstovi

GAMZIGRADSKA BANJA – BISER ISTOČNE SRBIJE

Na 220 km od Beograda i 11 km od Zaječara nalazi se Gamzigradska Banja koju meštani ovih krajeva, od milošte, nazivaju skraćeno – Gambanja. Smeštena je u dolini donjeg toka Crnog Timoka, nedaleko od magistralnog puta Zaječar-Paraćin, na nadmorskoj visini od 160 m. Banja je pod uticajem kontinentalne klime, s tim da mikro-klima ima i odlike podplaninskog podneblja.

gam-banja-1

Gamzigradska Banja okružena je šumovitim brežuljcima i predstavlja vrlo ugodan i tih kutak za odmor, sport, lečenje, rekreaciju i ribolov, sa uvek svežim i čistim vazduhom, nedirnute prirode, pun zelenila i cveća, uređenim parkom, udaljen od urbane sredine.

park Gam banja

Poseduje više izvora termomineralnih voda, temperature od 38 do 43°C sa dubine od 303 m, koje se ubrajaju u zemno-alkalne hiperterme, odnosno akroterme. Tri izvora se nalaze u priobalju, a dva u samom koritu Crnog Timoka. Primećena je povišena radioaktivnost koja potiče od radijuma i radona, a što se gasnog sastava tiče najviše ima azota.

Nije slučajno što je još u 3. veku naše ere rimski car Gaj Galerije Valerije Maksimilian, koga istoričari opisuju kao čoveka koji patio od reume, na 3 km od Gamzigradske Banje podigao dvorac Felix Romulijana.

Lečenje se sprovodi u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Gamzigrad“. Posebno su atraktivna dva zatvorena bazena sa termomineralnom vodom koji su okruženi prelepim zidnim mozaicima (rad akademika prof. Srbinovića).

bazen Gamzigradska banja

Specijalna bolnica je specijalizovana za:

 – rehabilitaciju oboljenja perifernih krvnih sudova (organski poremećaji arterijskih krvnih sudova, funkcionalni poremećaji arterijskih krvnih sudova, oboljenja perifernih venskih krvnih sudova, oboljenja limfnog sistema) i vibracionu bolest.

– rehabilitaciju (bolesti vezivnog tkiva, zglobni oblici reumatizma, vanzglkobni obllici reumatizma, ortopedske bolesti i posttraumatska stanja, anomalije dečjeg uzrasta, neurološka oboljenja, ginekološka oboljenja).

– Termomineralna voda se koristi i u mineralnim i galvanskim kadama, lokalnim kupkama (četvorećelijske kupke, Haufeove kupke, naizmenične kupke), zatim za podvodnu masažu i za ginekološko orošavanje.

gam-banja-11

Specijalna bolnica primenjuje i elektroterapiju najsavremenijim aparatima (galvanske, dijadinamične, interfentne, eksponencijalne i visokofrekventne struje, mikrotalasna i kratkotalasna diatermija, ultrazvuk i dr.).

gam-banja-10

Oboljenja krvnih sudova primenjuju se na principu promene pritiska“Vasculator” i “Vacusac”. Fototerapija se obavlja ultravioletnim i inrfraruž lampama. Kinezi terapija i radna terapija sprovode se u moderno i raznovrsno opremlojenim salama.

gam-banja-9

Termo-terapija je zastupljena parafino terapijom. Terapija hiperbaričnom oksigenacijom obalvlja se u jednomesnoj hiperbaričnoj komori. Posebno je zastupljena dijagnostika i ispitivanje funkcije perifernog krtvotoka, srca, pluća i perifernih nerava i mišića.

gam-banja-7

Gamzigradska Banja ima izvanredne uslove za pripremu sportista. Tu su zatvoreni bazeni, teretana, fudbalski teren, tereni za male sportove i teniski tereni. U toku priprema sportisti su pod stručnim nadzorom lekara sportske medicine, a postoji mogućnost da se svakom sportisti uradi test opterećenja srca i overi takmičarska knjižica o njegovoj zdravstvenoj sposobnosti.

gam-banja-8

gam-banja-6Banja pruža izuzetno dobre uslove za rekreativnu nastavu. Uz lekarski nadzor, Specijalna bolnica pruža deci poseban zdravstveni pregled od strane fizijatra, radi utvrđivanja pravilnosti držanja tela i stanja tabana.

gam-banja-5

Osim lekovitih tretmana, još nešto drugo Vas može navesti da posetite Gamzigradsku Banju i da uživate u njenim turističkim atrakcijama, da uživate u istraživanju njene okoline. Cele ovo područje Istočne Srbije izuzetno je prirodno bogato i zanimljivo. Na svega 3-4 kilometara od Gamzigradske Banje nalazi se zakonom zaštićeno arheološko nalazište rimskog carskog grada Feliks Romulijana. Ovo nalazište od izuzetnog je istorijskog značaja i kao takvo nalazi se na UNESKO-ovoj listi objekata svetske baštine.

U samoj Gamzigradskoj Banji se nalazi jedna od najstarijih hidrocentrala u Srbiji.

Što se tiče prvih pisanih podataka koji govore o Gamzigradskoj Banji, oni datiraju iz davne 1835.godine. Tada je, kao što je slučaj i kod većine banja u našoj zemlji, lekovite banjske potencijale porkaj sela Gamzigrad, otrkio čuveni baron Herder. Prva terapijska kupanja, pre pomenutih izgrađenih kada 1920. godine, vezana su za još jedno slavno ime – Josifa Pančića i davnu 1890. godinu.

Prva Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Gamzigrad“ izgrađena je i počela je sa radom 1978.godine. Dakle, njeno iskustvo dugo je punih 35 godina.

Dodaj komentar