Ugao 7. septembra i Kutinske ulice u Zaječaru, jedne od prometnijih saobraćajnica u gradu, gotovo svakog ponedeljka privlači pažnju prolaznika, ali ne i nadležnih.

Puni kontejneri smeća, slika su koju sa sobom nose svi oni koji ovom ulicom prođu na putu ka zaječarskom vašarištu ili izlazu iz grada u pravcu Paraćina.

Pravo smetlište početkom svake sedmice „prava je poslastica“ napuštenih mačaka i pasa lutalica koji u potrazi za hranom smeće iz džakova raznose sve do glavnog puta.

Iako se prema rečima nadležnih iz Javnog komunalnog preduzeća „Zaječar“ smeće iz domaćinstava izvozi u proseku 3 puta mesečno, a u naseljima to radi čak 2 puta nedeljno, kako nezvanično saznajemo kontejneri u ulici 7. septembar gotovo svakog ponedeljka izgledaju ovako, zbog đubreta koje okolni ugostiteljski objekti izbacuju „gotovo na ulicu“.

Nadamo se da će ova fotografije skrenuti pažnju zaječarskoj Komunalnoj policiji da eventualno pronađu krivce i nalože nadležnim službama da uklone smeće sa ulice.

Jer je upravo ova raskrsnica jedna od prometnijih kojom bi već od ponedeljka deca prolazila kada krenu prečicom do škole.

Za samo 10 meseci radnici JKSP „Zaječar“ u 2018. godini izvezli preko 12.000 tona smeća

ilustracija

U periodu od januara do oktobra 2018. godine radnici Javno-komunalnog preduzeća Zaječar na teritoriji grada prikupili su, izvezli i deponovali na gradsku deponiju „Halovo“ 12.415,14 tona čvrstog komunalnog i industrijskog otpada.

Prema izveštaju ovog preduzeća na teritoriji grada raspoređen je 781, a na teritoriji sela 180 kontejnera, dok u sopstvenom vlasništvu pravna i fizička lica poseduju 125 kontejnera zapremine 1,1 m3.

Dok na teritoriji grada i sela ima 25 kontejnera zapremine 3,8 i 5m3, a 92 takva kontejnera u vlasništvu pravnih lica.

U programu poslovanja JKSP „Zaječar“ za 2019. godinu je nabavka 1 kamiona autosmećara za pražnjenje kontejnera zapremine 1,1 m3 u gradu i okolnim selima, koji bi se trebalo kupiti iz soptvenih sredstava preduzeća.

A iz programa prekogranične saradnje sa Bugarskom u ovoj godini Zaječar bi trebalo da dobije još 2 autosmećara za pražnjenje kontejnera zapremine 5 m3.

Time bi vozni park JKSP „Zaječar“ bio znatno obnovljen i problema sa uzvoženjem smeća u budućnosti ne bi trebaloi da bude.

APEL: Ne izbacujte vreo pepeo u kontejnere i kante za smeće

Prema našim saznanjima, na terenu u Zaječaru i okolini su svakodnevno 7 kamiona auto-smećara, četiri auto-podizača, 2 kamiona kipera, dok se raspolaže i jednim malim kamionom koji služi za ručni utovar po gradu.

Kako grad Zaječar raspolaže sa generalno minimalnim brojem vozila za izvoženje smeća apeluje se na građane koji se ove zime greju samostalno, na črvsta goriva da žar i vruć pepeo ne bacaju u kontejnere kako ne bi došlo do požara.

Jer je moguće da tokom grejne sezone žar uzrokuje i kvarove na kamionima za odnošenje smeća, ili ne daj Bože da dospe na samu deponiju.

1 KOMENTAR

  1. boškove firmice posluju samo tako.vazno je da primaju plate.a ovo će da urade.gde zurite.pa ne moze se boško upravljati firmama iz 54-ke!!! ne moze se doklaziti na posao u 12 sati kao sto ti dolazis!!!kad smo vec kod toga zasto ne prosetas ulicama grada,ili ne dodjes pesice do posla!!strah te je pljuvanja!!!jer ti si najvece djubre ovog grada.bio.i ostao!!!i ovi oko tebe!!

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here