Dikie Lebedi

Fantom iz kule faraona Filimona

foto: ilustracija

Zidalo se nekada u Zaječaru – još kako!

Nicala su i naselja i bazeni, i putevi, i ambulante i domovi zdravlja… Sasvim je bilo normalno da se gradi ono što je narodu potrebno, pa i više od toga.
Izgradi se bazen, izgradi se hala sportova, izgradiše se i putevi, domovi kulture, škole…

Niče tako i velelepna zgrada Doma Zdravlja – toliko grandiozna da je narod prozva: Kula Faraona Filimona!

Eh, kakvih je lekara nekada bilo: pogleda te i posle par pitanja zna šta ti je. A kad te leči,leči ti ne samo telo, nego i dušu, savetom, rečju.

A danas…

Nikad neću zaboraviti priču jednog sirotog čičice koju je sa stidom delio sa prijateljem:
„Eto, M…….., ostarilo se. Onemoćao sam. Vukli su me tamo, vamo po lekarima, od jednog do drugog. U zadnjih tri meseca više sam u hodnicima prečekao, nego što sam u kući bio.
Vele, treba da se operiše, ali niko da se zauzme. Posavetovaše me da „dam“ nešto, da ubrzam malo. I šta ću… zbrah nekako 50 evra. Stavih u knjižicu. Odoh kod lekara, gleda on nalaze, otvara knjižicu, ispade 50 evra, pogledasmo se nemo… i on ti meni: baci onih 50 evra, i reče: Čiča, pa nisam ti ja pevaljka… Beše mu malo… E, teško meni, sirotome“.

I zaista, imamo najbolje „besplatno“ zdravstvo na svetu.
Nema šta se ne može izlečiti: naročito ako vam se ne žuri na onaj svet, i nije vam mrsko da počekate na analize par meseci….ili na popravku aparata ili na intervenciju dokone više sile.
Još ako raspolažete dovoljnom količinom vitamina „E“ i voljni ste da je gurnete i podmažete da to lečenje ide brže – živećete sto godina.

Zdravstveni centar raspolaže poslednjom reči tehnike – koja se kupuje blagodareći humanitarnim akcijama naših sugrađana, jer para nema….
Posteljina je stara. Toaleti su užasni i prljavi. Hrana je očajna.
Opet, razlog je opet samo jedan: PARA NEMA!

Zašto para nema?

Odneo ih je Fantom!
Fantoma nam je u Kulu Faraona uselio neostvareni šampion Formule 1, iz samo njemu znanih razloga.

Neki već tvrde da je u pitanju štamparska greška. Ovoga puta greška je teška svega : pola miliona…. A da li je štamparska greška u pitanju?

Ko će ga znati…

Činjenica ostaje: Našem zdravstvu potrebno je hitno lečenje.

Dodaj komentar