Društvo

Evo koliko kasne plate radnicima u Zaječaru

foto: ilustracija

Jedna od tabu tema u našem gradu je koliko u lokalnim javnim preduzećima i ustanovama kasne plate zaposlenima. U malo boljem položaju su radnici Gradske uprave ali i tamo su kašnjenja velika.

Na tu temu retko ko želi da da odgovor a u lokalnim medijima naravno ništa nećete čuti o tome.

Budžet grada Zaječara nekom je majka a nekom maćeha. Javno smo postavili pitanje kako to da grad ima novac da ekspresno prebaci fudbalskom klubu Timok (a FK odmah taj novac prosledi jednoj medijskoj kući) a za isplatu zarada radnicima nema, ali odgovor nismo dobili.  Ne samo da nismo dobili odgovor nego se stiče utisak da gradske čelnike to uopšte i ne dotiče.

Pokrenuli smo serijal na tu temu, kako bi istražili tokove novca i ukazali na potencijalne višemilionske malverzacije i za početak objavili ugovor između Best televizije i fudbalskog kluba Timok.

Kada se priča o neisplaćenim zaradama to prevazilazi sve političke teme, prepucavanja i prelazi u pitanje opstanka, gole egzistencije. Ti ljudi koji rade a ne primaju plate imaju svoje porodice, imaju decu. Da li u ovom gradu neko razmišlja na tu temu? Ili smo došli do stadijuma, da smo jedino bitni sami sebi…

Čemu tek da se nadaju oni koji su nezaposleni? Kakva je njihova budućnost u ovom gradu?

Istraživali smo kolika su ta kašnjenja i došli do frapantnih podataka:

Sportski centar „Timok“ (Sportska hala) – očekuju da prime platu za avgust 2014. godine – kod njih je još leto iako je i naredno proleće već stiglo

Pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“ – očekuju da prime platu drugi deo za oktobar 2014. (oni su imali „sreće“ pa su pre nekoliko dana primili jednu celu platu kako bi se smirilo nezadovoljstvo zbog podeljenih otkaza)

Ustanova „Đulići“ (vrtići) – očekuju da prime prvi deo za novembar 2014.

Gradska uprava Zaječar – oni koji su stalno zaposleni čekaju na prvi deo januarske plate a oni koji rade po ugovorima čekaju decembarsku platu.

Za ostala preduzeća i ustanove za sada nismo uspeli da saznamo dokle su stigli sa isplatama zarada ali sudeći po informacijama da su plate najredovnije u Gradskoj upravi, onda do zaključka možete i sami da dođete.

„Pola plate primila sam krajem marta a pre toga pola plate zadnjih dana februara. Kako oni misle da porodica živi sa pola plate mesečno meni nije jasno, a pri tome treba platiti sve dažbine i obaveze a za hranu šta ostane. Imam kolege koji imaju i kredite i banke ih svakodnevno zovu“ – izjavila je za naš portal jedna čitateljka koja je želela da ostane anonimna.

Gradonačelnik Zaječara Velimir Ognjenović dao je obećanje pojedinim firmama da će im po pola plate biti isplaćeno u sredu. Samo da to ne bude prvoaprilska šala…

6 komentara

  • A sta je sa „platama“ mladih koji su se zaposlili preko Kancelarije za mlade i radili 3 meseca ?

  • JKP Higijena je primila decembar danas, plata za decembar je bila podeljena na četiri dela. Zamislite tu bedu da vam platu podele na četiri dela, šta vi primate zapravo u jednom delu i šta možete sa tim novcem da uradite, da li pre da kupite hranu za porodicu ili da platite dadžbine. JKSP Stambeno pre par dana primilo prvi deo Januara.

  • Iz pouzdanih izvora znam da radnici FK „Timok“ nisu jos uvek primili platu za decembar 2013,kao i da su u velikim dugovima zbog isplata ka televiziji (jer,je l’ te,nije ostajalo para za prave troskove). Mislim da oni zadrzavaju ubedljivo prvo mesto po kasnjenju isplata.

  • BAS NJIH BRIGA ZA NAROD!
    PRICALI SU NAM BAJKE PRED IZBORE A SAD PUNE SAMO SVOJE DZEPOVE!
    TREBA SVE NJIH POTRPATI IZA BRAVE A PRE TOGA IM ISPRAZNITI RACUNE KOJE SU BEZOCNO NAPUNILI!!!

Dodaj komentar