Politika

Dveri: Obnovom demokratije i lustracijom do 6. oktobra

Povodom 20 godina od političkih promena u Srbiji, Gradska organizacija Srpskog pokreta Dveri u Zaječaru, javnosti se obratila saopštenjem.

Saopštenje prenosimo u celosti:

„I građani Zaječara kao i građani Srbije još uvek se nalaze u čudovišnoj, dvadeset godina dugoj, noći između 5. i 6. oktobra.

Gradom i državom još uvek vlada isto post-komunističko bratstvo koje je i državu i Zaječar uvelo u tragična iskustva devedesetih, potom bilo zamenjeno tzv. demokratama i tzv. patriotama, a zapravo ljudima okrenutim svojoj koristi umesto interesu države i naroda, koji su zarad opstanka na vlasti, a u saradnji sa zapadnim centrima moći stvorili od Miloševićevih koalicionih partnera partijsku hobotnicu sastavljenu od kvazi-patriota koji su se očas presvukli u Evropejce i liberale, a Evropejci i liberali u kvazi-patriote, da zajedno bahatošću, diletantizomom, kriminalom, korupcijom i ličnim bogaćenjem nadmaše sve do sada poznate sisteme za urušavanje države, javnog interesa i institucija.

I dok su država i Zaječar propadali sve više, dok su građani tonuli u siromaštvo, svi su sa vlasti odlazili mnogo bogatiji, a na vlast se vraćali bez stida, presvučeni u druga odela, ali sa još većom snagom političkog kartela, uvek u sprezi sa prethodnicima kao kvazi–opozicijom.

Posledica svega je da je Zaječar postao grad destabilizovanog identiteta i izgubljenog značaja, socijalna bomba u kojoj su ekonomski najstabilnija socijalna grupa penzioneri, a omladina i najobrazovaniji deo građana iz Zaječara beže glavom bez obzira. Poput Srbije, Zaječar je grad razočaranih ljudi bez nade, grad koji je izgubio elitu.

Bili smo svi svedoci velike postizborne prevare nakon prethodnih lokalnih izbora. Nagledali su se Zaječarci prethodnih godina i decenija svega, a najviše kriminala i korupcije u vrhu vlasti. Sada se spremaju za nove izbore i nove manipulacije kako bi opstali na vlasti, jer osim politike ne bi znali šta drugo da rade.

Gradska organizacija Srpskog pokreta Dveri, sa pozicije stranke koja nikada nije bila u vlasti, smatra da je umiranje demokratije u Zaječaru i uspostavljanje autokratskog, partokratskog političkog sistema uzrok svih problema sa kojim se Zaječarci susreću. Zaječar trpi ogromnu štetu zbog uzurpatorske vlasti SNS-a i zbog isključenosti građana i njihove slobodne volje iz politike. Urušen je identitet, ekonomska osnova, kvalitet života i samopoštovanje Zaječaraca.

Proglas Srpskog pokreta Dveri „Promena sistema – sigurnost za sve“, upravo obnovu demokratije kroz uključivanje građana u politiku i uz pravnu odgovornost i lustraciju kao zabranu obavljanja javne funkcije na duži period, ističe kao nužni uslov koji će dovesti do promene kriminalnog i korumpiranog partijskog feudalnog sistema. Uključivanje građana u politiku i donošenje odluka kroz postojeće ali sistemski zapostavljene forme neposredne demokratije (referenduma, narodne inicijative, peticija) kao i promena izbornog sistema, uz sankcionisanje i lustraciju svih koji su enormno obogaćeni odlazili ili su još uvek na vlasti okončaće dugu petooktobarsku noć.

Do tada Zaječarci moraju da nauče da su suverenitet i snaga u njihovim rukama. Srpski pokret Dveri je tu da pruži garanciju da sa sledećom promenom vlasti neće sve ostati isto, već da će morati korenito da se promeni sistem, a ne samo vlast.

Promena sistema je nužna zarad opstanka Grada, države i naroda.“

Gradska organizacija Srpskog pokreta Dveri u Zaječaru

Dodaj komentar