fbpx
Najbolje iz Paraćina

Zamenici ambasadora EU u poseti Svilajncu, Paraćinu i Babušnici

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, Mateja Norčič Štamcar, posetiće zajedno sa 19 zamenika i zamenica ambasadora evropskih država 3. i 4. oktobra opštine Svilajnac, Paraćin i Babušnicu. Delegacija će posetiti projekte koje u ovim opštinama finansira Evropska unija, a koji doprinose razvoju infrastrukture, prevenciji od poplava, podsticaju konkurentnosti lokalnih ekonomija i otvaranju novih radnih mesta, kao i unapređenju socijalne inkluzije.

Delegacija diplomata će 3. oktobra u Svilajncu zajedno sa predsednikom opštine Predragom Milanovićem, najpre posetiti Poljoprivredno-veterinarsku školu sa Domom učenika i videti kako su đaci angažovani u poljoprivrednoj proizvodnji. Evropska unija je pomogla rekonstrukciju ove škole nakon poplava 2014. godine kada je reka Resava poplavila opštinu Svilajnac.

Delegacija će takođe obići projekat zaštite od poplava koji EU finansira sa 2,7 miliona evra, a koji podrazumeva regulaciju korita Resave kako bi se sprečilo izlivanje reke u budućnosti.

Za kraj posete Svilajncu zamenica šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, Mateja Norčič Štamcar i predsednik opštine Predrag Milanović će posaditi drvo u Parku prijateljstva.

Delagacija će 3. oktobra posetiti i Paraćin gde će sa predsednikom opstine Sašom Paunovićem obići Industrijsku zonu „Zmič” čije je infrastrukturno opremanje podržala Evropska unija kako bi se unapredili uslovi za nove investicije. U industrijskoj zoni će evropske diplomate posetiti preduzeće „Natura Gusto” koje je uz bespovratna sredstva EU nabavilo novu opremu u okviru podrške mikro i malim preduzećima i konkurentnosti lokalne provrede.

Drugog dana posete, 4. oktobra, članovi delegacija će u Babušnici posetiti Udruženje „Lužničke rukotvorine” čije članice su uz podršku EU počele organsku proizvodnju voća i povrća, što je bila osnova za pokretanje prve ženske zadruge na jugu Srbije.

Prilikom posete Babušnici, delegacija će se sastati sa predsednicom opštine Slađanom Nikolić u zgradi Centra za kulturu koji je renoviran sredstvima EU.

Tokom dvodnevne posete, zamenice i zamenici ambasadora će sa rukovodstvom opština Svilajnac, Paraćin i Babušnica razgovarati o razvojnim prioritetima i potrebama.

Dodaj komentar