Izdvajamo Kultura

Dugotrajnim aplauzima zaječarska publika nagradila Pajića i Kaličanina nakon predstave ( INTERVJU )

Na sceni zaječarskog teatra „Zoran Radmilović“ sinoć, 19. novembra, odigrana je  predstava „Strah od leptira“ Teatra Vuk u režiji Isidore Goncić. Publika je  aplauzima ispratili sjajni glumački dvojac: Zorana Pajića i Dušana Kaličanina.

Pred brojnom zaječarskom publikom, glumci Dušan Kaličanin i Zoran Pajić predstavili su se u najboljem svetlu u predstavi „Strah od leptira“, o čemu svedoče dugotrajni aplauzi nakon izvođenja.

Zoran Pajić je istakao da im je ovo prvo gostovanje van Beograda.

„Drago mi je  što smo baš u Zaječaru. Imate lepo pozorište, sala je fantastična, akustična, a atmosfera je tako intimna što nama mnogo znači pogotovo za ovakav vid predstave gde radimo samo nas dvojica, a izlaze sve emocije i bitna nam je ta bliskost. Publika je bila fantastična. Mnogi su možda očekivači nešto drugo i neke je šokirala ova predstava, neke nije, ali važno je da su svi zadovoljni“, rekao je Pajić.

Dušan Kaličanin kaže da su malo strepeli kako će biti, ali je reakcija publike bila divna.

„Inspirišu nas ljudi, osetili smo tokom predstave da nas prati publika i da dišu sa nama. Pozorište vam je prelepo, kao i ljudi i zaposleni koji su nas srdačno dočekali“, naglasio je Kaličanin.

Obojica kažu da je lepo raditi sa prijateljima, a s obzirom da već dve godine zajedno sarađuju na seriji došli su na ideju da zajedno rade u pozorištu, jer je timski rad najvažniji, pogotovu u komadu gde ste usmereni na direktnog partnera jedinog na sceni, dok je treći kolega Bule Goncić u drugačijoj video formi.

„Odmah se videla ta super energija između nas dvojice. Bilo je i teško, jer su  pripreme bile naporne, ali je mnogo lepo kada radite sa čovekom koga dobro poznajete i uživali smo. Ova dva lika su ustvari jedan lik kada se pogleda. Teška je predstava i emotivna i jako dirljiva i sve smo dali od sebe da pokažemo pravu emociju. Duo drame su izuteno teške i veoma je važna dobra komunikacija, jer ste sve vreme, sat i 20 minuta na sceni i sve vreme i pod gasom. Drago mi je što su svi rekli da tokom cele predstave držimo pažnju, jer je to nejveći problem kada su samo dva glumca na sceni“, kaže Pajić.

Predstava „Strah od leptira“ po tekstu Galine Maksimović je nastao po motivima romana „Poljubac žene pauka“ Manuela Puiga. Ova predstava se igra 20 godina kasnije nakon predstave „Poljubac žene pauka“ koja je postavljena u Zvezdara teatru, a igrali su je Dragan Nikolić i Bogdan Diklić.

Prema rečima Dušana Kaličanina to je bila mala odgovornost, ali nisu  hteli da se upoređuju ni sa kim.

„Želeli smo da pokažemo da ljudska patnja i bol kroz vreme ne prolazi čak ni 20 godina kasnije“.

„Niko vam neće dati slobodu morate je sami naći i nemojte očekivati od bilo koga već sami u sebi da je nađete sa pravim ljudima“, poručio je Zoran Pajić.

Predstava „STRAH OD LEPTIRA“ je nastala u produkciji Merlinka festivala i UK „Vuk Stefanović Karadžić“.

20. novembar je dan kada se obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve transfobije.

Vjeran Miladinović je bio prvi javno deklarisani transvestit u Jugoslaviji i zvezda filmova Želimira Žilnika. U svetu šoubiznisa je bio poznat pod imenom Merlinka, a priča o njegovom ubistvu i danas izaziva mučninu, s obzirom na to da za stravičan zločin iz 2003. godine niko nije odgovarao. Po ovoj jedinstvenoj osobi nazvan je filmski festival Merlinka.

U predstavi  dva muškarca, Nikola  i Vjeran, zatvorenici, preživljavaju svakodnevicu „premotavanjem“ filmova, od kojih svaki govori i o njima dvojici. Vjeran je uhapšen na demonstracijama i trpi batine u zatvoru. Sa njim je u ćeliji i Nikola, žena zarobljena u muškom telu. On, odnosno ona,  svakodnevno vodi Nikolu u svet filma i iluzije, da mu olakša torturu, a i da sazna za račun policije informacije o demostrantima. Svako na svoj način podnosi teror koji pripada različitima u ovom društvu. Na kraju sloboda je preskupo plaćena i obojica završavaju tragično. Nikola postoji, fluidan kao leptir, u očekivanju časa, kada će postati stvarna žena. Njegova empatija i njegova tuga su beskrajni. Ta autentičnost na kraju dopire do Nikole, i on, na slobodi, više ne može da zaboravi stvarnu, istinitu povezanost sa Nikolom, njegove filmove i tačne definicije ljudskih odnosa i patnje, koju ljubav donosi.

 „Strah od leptira“ je predstava o slobodi do koje se jedino može doći kroz borbu. Borbom sa spoljašnjim svetom i borbom unutar nas samih. Borbom za bolji svet.

Razgovor sa glumcima iz predstave „Strah od leptira“, Dušanom Kaličaninom i Zoranom Pajićem možete pogledati ovde:

1 komentar

  • A zašto nije neko došao iz GO SNS ili izvršnog odbora SNS na predstavu npr: Svetislav Goncović ili Vulin koji ovom bolidu obezbeđuju tezge po Srbiji a puno bolje oteraše u inostranstvo. Pa to je tako danas u Srbiji vazelinci napreduju a ostali odlaze preko.

Dodaj komentar