DUG prema Poljacima koči OTVARANJE nove fabrike „KABLOVA“ u Zaječaru! Međutim, rešenje postoji!!!

1
fabrika kablova zaječar

Grad Zaječar je, pre dve godine, propustio kolosalnu priliku da poljska kompanija „Telefonika“, jedan od najvećih proizvođača kablova na svetu, proširi postojeće kapacitete ovdašnje Fabrike kablova „Zaječar“ (FKZ), izjavio je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić na konferenciji za novinare prilikom ovonedeljne posete Zaječaru ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislava Nedimovića.

R E K L A M A

Ničić je na pitanje novinara oko problema sa naplatom ekološke takse prema fabrici „Kablova“ u Zaječaru izjavio sledeće:

„Poljska kompanija „Telefonika“, jedan od najvećih proizvođača kablova na svetu, proširi postojeće kapacitete ovdašnje Fabrike kablova „Zaječar“ (FKZ)tako što bi u grad na Timoku prebacila kompletnu proizvodnju iz Ukrajine, u kojoj je tada bio rat, čime bi, pored sadašnjih 500, posao dobilo još – 1.000 radnika!

Međutim, pre dve godine, tadašnja vlast je, na ime nepostojeće ekološke takse, jednoj takvoj kompaniji, kao što je „Telefonika“ bukvalno ukrala 76 miliona dinara.

Poljaci su tada, čak, razmišljali i da zatvore FKZ i proizvodnju iz Zaječara premeste u neku od zemalja okruženja“, podsetio je Ničić.

Međutim, predstavnici Fabrike Kablova u Zaječaru razgovarali su prošle nedelje sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem oko problema vezanih za ekološku taksu.

„Imali smo vrlo korektan razgovor, svi smo svesni da su oni bukvalno opljačkani.

U međuvremenu, Vlada Srbije je, novcem iz budžeta, a nakon urgencija najviših poljskih zvaničnika, fabrici „Kablova“ vratila 21 milion dinara.

A mi sada moramo, kako znamo i umemo, da FKZ vratimo preostalih 55 miliona dinara“, istakao je Ničić i dodao:

„Kada se taj novac vrati otvaraju se vrata za pregovore, jer vlasnik ove fabrike želi  da preseli fabriku iz Krakova, koja ima oko 800 zaposlenih radnika u Zaječar.

Međutim, on čeka da se vrate opljačkane pare“, istakao je Ničić.

On smatra da bi zato trebalo urgentno naći način da se Poljacima vrati novac.

Nakon toga je, kako kaže, „spreman da klekne pred vlasnike „Telefonike“ i moli da deo proizvodnih kapaciteta iz drugih zemalja lociraju u Zaječaru“.

Finalni razgovor oko ovog pitanja vođeni su ovih dana u Vladi Republike Srbije. Najave su da će ministarstvo finansija pomoći da se isplati tih 55 miliona.

U Vladi Srbije gradonačelnik Zaječara je, osim o problemu vezanom za vraćanje novca Fabrici Kablova, razgovarao i o svim ostalim dugovanjima grada i mogućnostima da Vlada i ministarstvo finansija pomognu Zaječaru da izađe iz krize.


Da podsetimo…

Kada je svojevremeno opštinska vlast sa računa FKZ „skinula“ 76 miliona dinara, radnici iz te fabrike su blokirali magistralni put Zaječar-Niš, zahtevajući od gradskih čelnika da poništi odluku.

Posle višednevnih protesta (o kojima smo pisali OVDE), kao i pravim razlozima protesta (o kojima smo izveštavali OVDE), postignut je dogovor da se novac vrati, ali je, do danas, „Telefonici“ vraćena tek trećina otete sume.


 

1 KOMENTAR

  1. Хаха вест вам је исто онолико тачна колико се не бавите пљачком радника исте фабрике,а и зашто би кад вам није у интересу.Град Зајечар је постао једно велико село.

POSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here