Društvo Izdvajamo

Đilas: Parapolicijske snage bliske Dijani Hrkalović tukle građane na protestima

foto: facebook.com/ Savez za Srbiju/printscreen

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas kazao je da su, kako je naveo, „parapolicijske strukture“, koje su „bez legitimacija hapsili demonstrante“ prethodnih dana, bliski sa bivšom državnom sekretarkom u Ministarstvu unutrašnjih poslova Dijanom Hrkalović.

On je na konferenciji za novinare koju je organizovao Savez za Srbiju naveo da je „huligansko-batinaškim odredima“ komandovao bivši šef kabineta ministra policije Nebojše Stefanovića, Ivan Ristić, za kog je rekao da je sa te funkcije „smenjen u toku afere u kojoj je migrantima uziman novac za prevoz do granice“.

Đilas je dodao da građane Srbije „ne brani policija ili zdravstveni sistem“, već pojedinci koji rade u „nemogućim uslovima“, a pokazivao je fotografije za koje tvrdi da ilustruju kako građane policija privodi nepovređene, a da imaju masnice nakon što ih ona pusti.

„Ima još puno ovakvih slika i snimaka, ne znamo ko je od njih prebijen na ulici, u marici, ili policijskoj stanici, ili u holu Narodne skupštine, koja je prethodnih noći i formalno pretvorena u zatvor“, kazao je Đilas.

Naveo je da SzS ima informaciju da je preko 70 ljudi privedeno nakon što su protesti bili završeni, pod zahtevima tužilaštava da im se odredi pritvor, a naveo je i da svi koji su pritvoreni mogu da se jave na telefon 062/294-401, putem kog mogu dobiti besplatnu pravnu pomoć.

Lutovac: U ponedeljak sam ispred CZ da podržim uhapšenog prijatelja

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je naveo da je neposredni svedok da je policija u „najmanje tri slučaja“ neosnovano privodila i hapsila građane, od kojih neki nisu ni bili učesnici protesta.

Kao primer je naveo svog prijatelja, koji je uhapšen nekoliko minuta nakon što se usled suzavca razdvojio od Lutovca, i koji se trenutno nalazi u pritvoru.

„U znak solidarnosti sa njim, biću u ponedeljak ispred beogradskog Centralnog zatvora u 17 časova, a pozivam rodbinu svih nepravedno uhapšenih“, rekao je Lutovac.

Dodao je i da se jedan njegov mladi kolega sa Instituta društvenih nauka takođe priveden, uprkos tome što nije učestvovao na protestima, a ocenjuje da privođenja imaju cilj „da se građani zastraše i da se razbiju protesti“.

Aleksić: Vučić je svojim ponašanjem izveo ljude na ulice

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić ocenio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić svojim ponašanjem „izveo ljude na ulice, koji su su to pretežno nezadovoljni stanjem života u Srbiji“.

„Ova vlast na to) kaže ‘nije dosta, sad ćemo da pošaljemo policiju da vas tuče, zajedno sa huliganima, navijačima'“, dodao je Aleksić.

Takođe je postavio pitanje direktoru policije Vladimiru Rebiću da li će MUP reagovati na fotografije i snimke koji prikazuju, kako je naveo, prekomernu upotrebu sile.

On je pokazao fotografije za koje tvrdi da prikazuju visoke funkcionere MUP Predraga Jandrića, Ivana Đuretića Kalča i Srećka Lazića, za koje tvrdi da su nekadašnji bliski saradnici Dijane Hrkalović, ali i službenike MUP koji su nedavno uhapšeni zbog slučaja „Jovanjica“.

Gajić: Građani imaju pravo na advokata i ako su privedeni samo na razgovor

Član Narodne stranke, advokat Vladimir Gajić, ponovio je da građani treba da znaju da imaju pravo na advokata i kad su privedeni samo na informativni razgovor.

„Možete da odbijete da date izjavu, da bilo šta potpišete, samo morate da date ličnu kartu“, rekao je Gajić i dodao da građani ne treba da dozvole da ih vlast tretira kao kriminalca.

Gajić je objasnio da se do privedenih teško dolazi i da je Čedu Škora, koga je policija u subotu uveče s leđa srušila ispred Skupštine, „ceo dan tražio i na kraju ga jedva pronašao u Prekršajnom sudu“.

Dodao je da je u nedelju ujutru priveden sin karikaturiste Dušana Petričića, kojeg su držali četiri sata jer je „na društvenim mrežama podelio predloge kako građani treba da se ponašaju“.

Lider Pokreta za preokret Janko Veselinović najavio je da će policajcima podeliti izvod iz Zakona o policiji, gde se u članu 113 navodi kada se i kako koristi službena palica, kao i da je zabranjeno udarati ljude po glavi, kičmi, stomaku i zglobovima.

Veselinović je naveo da policija to zna, ali da ovi koji tuku građane nisu policija već, kako je ocenio, pripadnici kriminalnih krugova koji štite Vučićev režim.

izvor: n1info.com

Dodaj komentar