Politika

Dejan Krstić: Da u Zaječar vratimo normalnost i perspektivu koja se pod aktuelnom vlašću potpuno izgubila

Najnoviji ekskluzivni intervju sa Dejanom Krstićem, odbornikom u gradskoj skupštini, donosi vam odgovore na pitanja šta možemo očekivati u Novoj godini, kako komentariše najnovija poskupljenja grejanja i komunalija u gradu, može li Zaječar konačno da krene napred?

Kako komentarišete najnovija donesena poskupljenja u našem gradu i budžet za narednu godinu?

Najnovija drastična poskupljenja u našem gradu posledica su izuzetno nedomaćinskog načina vladanja aktuelne gradske vlasti. Čak i kad postoje realne potrebe da nešto poskupi, vlast bi mogla novac iz gradskog budžeta, koji, podsetiću, pripada svim građanima, da iskoristi za ublažavanje ili čak anuliranje njihovih dodatnih izdataka. Ona, međutim, prema građanima nema solidarni već maćehinski odnos, tako da im bezdušno podiže cene dok u isto vreme milione dinara iz budžeta ispumpava kroz potpuno nepotrebne i besmislene projekte (na primer, ogromnih 175 miliona dinara godišnje za javni prevoz, koji se građanima i dodatno naplaćuje kroz karte, ili svake godine po oko 45 miliona dinara za postavljanje kamera u gradu, navodno zbog povećanja bezbednosti građana). Ova vlast ne samo da prema građanima nije solidarna, već je i represivna (što je, rekao bih, i njena izrazita odlika): kad god mogu i šta god mogu oni građanima bez milosti natovare na grbaču, ne mareći što je većina ljudi u stalnoj borbi za egzistenciju.

Zbog nedostatka ulaganja, sistem grejanja je potpuno urušen. Sada povećanjem cene grejanja vlast pokušava da, kako bi njeni pripadnici rekli, “pegla” problem koji je sama izazvala, ali ni ovo povećanje cene ne može spasiti sistem koji je pred kolapsom.

Što se budžeta za narednu godinu tiče, kao što rekoh, iz njega se, kao i svake godine u prethodne dve decenije (koliko u raznim oblicima traje kontinuitet ove vlasti na čelu sa gospodinom Boškom Ničićem), beskurpulozno ispumpava ogroman novac, dok se za ključne stvari celokupnog sistema života većine stanovnika iz budžeta novac ili ne opredeljuje ili se opredeljuje veoma malo. Na taj način je ceo taj sistem ekstremno ugrožen.

Šta očekujete od gradske vlasti u novoj godini, da li će doći do nekog boljitka, može li Zaječar da ide napred?

Aktuelna gradska vlast na čelu sa gospodinom Boškom Ničićem, u okviru raznih političkih grupacija je na čelu grada već vise od dve decenije. Odlike ove vlasti, koje su se potvrdile kroz čitave dve decenije, jesu demagogija i stalno lažno obećavanje, krajnje nedomaćinski, neznalački, interesdžijski i destruktivan odnos prema svemu onome što joj je povereno, potpuna zamena klasičnih vrednosti kvazivrednostima, to jest krajnji nekvalitet u svakom smislu, potpuno urušavanje svih oblasti važnih za život većine ljudi, odnosno čitavog sistema života običnog čoveka. Rezultat takve njihove vlasti je dugotrajno propadanje grada i svega na njegovoj teritoriji, koje je ubilo bilo kakvu perspektivu u njemu, pretvorilo ga u prostor sa kojeg mora da se beži. Pre svega zbog takvog načina vladanja, broj stanovnika se na teritoriji grada u periodu između dva popisa stanovništva, to jest u toku protekle decenije, prepolovio. Pa, kako možete da očekujete da će neko ko 20 godina radi izrazito lose, naredne godine uraditi bilo šta dobro? Kako možete da pod ovom vlašću očekujete bilo kakav boljitak i da Zaječar ide napred?

Kakvi su planovi vaše grupe građana za naredni period?

Naša grupa građana će se i dalje boriti za domaćinsko i produktivno upravljanje gradom, njegovim resursima i svim onim što je od suštinske važnosti za život većine građana. Pošto je čitav sistem života urušen i u drastičnom je propadanju, boriće se za zaustavljanje tog propadanja i za ponovno uspostavljanje normalnog funkcionisanja tog sistema. Mi se borimo za sistem koji je po meri većine, a ne, kako je već dugo, po meri manjine koja se bogati na račun resursa većine. Možda bi jedna od ključnih reči bila: normalnost. Već nekoliko puta sam i kao odbornik za govornicom gradske skupštine naglašavao da je naša borba usmerena na uspostavljanje normalnosti u svim sferama života. Normalnosti koje već tako dugo nema i koja je većini građana tako potrebna. Borimo se za vraćanje perspektive života u Zaječaru i u njegovim selima, perspektive koja se pod aktuelnom vlašću potpuno izgubila.

Uskoro će se navršiti 2 godine od lokalnih izbora, da li očekujete neke vanredne izbore ili će vlast izdržati ceo mandat?

S obzirom na to da je aktuelna vlast izrazito nenarodna i destruktivna, nije isključeno da će drastično propadanje i izrazito destruktivne pojave, kao na primer, proširenje agresivnog rudarenja na okolinu Zaječara, propadanje sistema gradskog grejanja, nasilno oduzimanje seoskih vodovoda i otvaranje kamenoloma pored sela koji će za ta sela značiti kraj normalnog života, mogu dovesti do reakcija građana koje će voditi ka prevremenim izborima.

Kakav je vaš stav po pitanju ujedinjenja opozicije, da li je u Zaječaru tako nešto realno?

S obzirom na to da je ujedinjenje opozicije, ili bar njene većine, ključno za spasavanje našeg grada i njegovih sela, duboko verujem da će se ono i desiti.

Sprema se novo javno privatno partnerstvo za usluge daljinskog grejanja, kako će to uticati na grad i građane, mogu li konačno da dobiju kvalitetnije i jeftinije grejanje?

Od ove vlasti, kao što sam već rekao, građani ne mogu da očekuju ništa dobro. Setimo se samo javnog partnerstva, baš u vezi sa grejanjem, sa firmom „Moravija“, koje je doživelo potpuni fijasko. S jedne strane, aktuelna vlast kao i za sve drugo, tu neće biti rukovođena interesima građana već će biti orjentisana na sopstvene interese. S druge strane, svako ko dođe kao javni partner, uz to što će morati dosta da uloži u urušeni sistem, biće orijentisan na sopstveni profit, što će svakako značiti i dodatna potraživanja od građana.

„U borbi za svoj grad, za njegova sela i za celu njegovu teritoriju ne smemo da klonemo duhom. Iako vlast stvara privid da je neoboriva, ona nije odraz volje građana i veoma je krhka: glasove za nju je gospodin Boško Ničić na izborima dobio zbog neomiljenosti krijući svoje ime i lik, a gospodin dr Nenad Ristović je ulazeći u nju i ojačavajući je izigrao upravo one glasače koji su bili protiv nje i koji su za njega glasali jer se on predstavljao kao njena opozicija. Verujem da će uskoro doći trenutak kada će vlast u našem gradu biti odraz stvarne volje građana i kada se će u njega vratiti normalnost i perspektiva“, poručio je Krstić.

Dodaj komentar