fbpx
Društvo Izdvajamo Politika

Danas sednica dva krizna štaba, potom obraćanje predsednika Srbije građanima

FOTO: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić održaće danas u 18 sati sednicu sa oba krizna štaba, nakon koje će se predsednik Vučić obratiti javnosti, saznaje Tanjug. U pitanju je sastanak Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti COVID-19 po privredu.

Na današnjoj zajedničkoj sednici dva krizna štaba biće razmotreno da li je potrebno preduzimati dalje mere u borbi protiv korona virusa.

„Postoje o kojima smo pričali, poput zatvaranja žarišta da se virus ne bi proširio i na gradove gde nema ni jednog zaraženog. Postoji još niz mera koje možemo preduzeti, pre nego što se odlučimo na uvođenje 24-oročasovnog policijskog časa kada bi građani do apoteke i prodavnice mogli da odlaze samo vikendom“, najavila je Brnabić.

Građani će, prema njenim rečima, biti informisani na vreme kako bi se organizovali i zato nema potrebe za panikom.

„Sada kada smo ušli u ovu četvrtu nedelju potrebna nam je gvozdena disciplina i ovu borbu ne mogu da pobede lekari i zdravstveni sistem, ni vlada, a ni predsednik, sami, koliko god zaštitne opreme nabavili. Ovo moramo da pobedimo zajedno i svaki pojedinac ima ličnu odgovornost“, kazala je Brnabić.

Brnabić je istakla da je potrebna solidarnost građana, i da će, što smo disciplinovaniji biti manje restriktivnih mera, ali da u suprotnom se država neće libiti da donosi još restriktivnije mere.

Zahvalila je velikom broju građana koji se pridržavao mera i ukazala da u Beogradu, koji je ogromno žarište, postoje problemi, posebno vikendom.

Brnabić je, u jutarnjem programu RTS-a, kazala da postoje mediji koji će svaki put naći nešto loše u tome kako se Srbija bori bilo s čim, od ekonomije do sada ovog.

„Tamo je stopa smrtnosti 12 odsto, u Španiji 9, Francuskoj 7, Švajcarskoj 2,69, a u Srbiji 2,64. Bolji smo i od Mađarske koja se fantastično bori, gde je stopa smrtnosti 3,8, kao i od BiH gde je stopa 2,8, u Severnoj Makedoniji 3,1. Ne postoji ni tračak istine u tome što neki ljudi pričaju. Ne znam na osnovu kojih podataka i kojih statistika, nije to po broju stanovnika, obolelih, već prema nekim drugim koji vole da izokrenu i kažu da je Srbija najgora. Srbija nije najgora i borimo se da to ne bude i neće biti“, naglasila je ona.

Premijerka je istakla da se država ne bori za što manje brojeve, ne upoređuje se sa drugim zemljama, već se bori za svaki ljudski život.

izvor: Zaječar online / Tanjug

 

Dodaj komentar