fbpx
BuyBitcoinswithDebitCard
Društvo Kultura Mladi su budućnost - Zaječar moj dom

CTU “Koreni” od danas u novom domu

U prisustvu prijatelja i gostiju danas su Zaječaru svečano otvorene prostorije Centra za tradicionalne umetnosti „Koreni“.

Nove prostorije Korena nalaze se na spratu bivšeg prodajnog salona „SIMPO“, a kako kažu, novi objekat predstavlja odlične uslove za rad.

“Sa velikim zadovoljstvom smo dočekali današnji dan. Folklorni ansambl Doma omladine Zaječar osnovan je pre gotovo 40 godina. U tom periodu smo manje-više radili u prostorijama Doma. Poslednjih sedam godina radili smo na nekim drugim mestima, kao i u Predškolskoj ustanovi Đulići. Sada je došao trenutak da potražimo neki svoj dom i evo posle sedam godina Centar za tradicionalne umetnosti “Koreni” ima svoj dom i nama je srce puno”, istakao je danas Perislav Ducić, predsednik CTU “Koreni”

Članovi “Korena”, Kasija i Jovan, kažu da im nove prostorije puno znače za njihov dalji rad.

15226360_10211449377938990_1298019586_n

“U ansamblu sam tri godine. Nove prostorije nam puno znače, imamo bolje uslove, što je za nas mnogo korisno”, kaže Kasija.

“Današnji dan je veliki napredak za nas. Član sam ansambla deset godina i nove prostorije nama su jako bitne. Tu ćemo se okupljati, družiti, imati probe”, rekao je Jovan.

Svečanost je počela u podne osvećenjem prostorija uz služenje sveštenstva Timočke eparhije, a potom je nastavljena prigodnim programom.

Prostorije su uređene isključivo sopstvenim sredstvima Udruženja, kao primer dobre prakse u primeni principa održivosti programa savremenog stvaralaštva u sferi tradicionalnih umetnosti i kulture.

Centar za tradicionalne umetnosti „Koreni“ osnovan je 16. oktobra 2014. godine, na inicijativu bivših i sadašnjih članova Folklornog ansambla Doma omladine Zaječar, kasnije Centra za kulturu grada Zaječara, radi ostvarivanja ciljeva u oblasti kulture. Osnivanjem Centra za tradicionalne umetnosti „Koreni“, obezbeđeni su i formalni uslovi za nastavljanje višedecenijske tradicije Folklornog ansambla Doma omladine Zaječar, kasnije Centra za kulturu grada Zaječara.

Danas, škola folklora, radionice za instrumentalnu tradiciju, radionice za tradicionalno pevanje i umetničkih ansambala okupljaju blizu dvesta članova svih uzrasta.

Delatnost CTU „Koreni“ ostvaruje se kroz rad umetničkih ansambala, organizovanje edukativnih programa i produkciju programa kojima se istražuju, proučavaju, tumače, stvaraju i neguju estetske vrednosti u sferi tradicionalnih umetnosti i kulture.

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Mladi su budućnost – Zaječar moj dom“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta grada Zaječara. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dodaj komentar